Üniversite hastane borçları sıfırlanıyor!

"Bu hastanelerin yeniden yapılandırılması, hastanelerin katlandığı birtakım giderlerin özel bütçeden karşılanması, Sosyal Güvenlik Kurumuyla yapılan sözleşmelerin gözden geçirilmesi gibi birçok tedbir alacağız"

Haberler 15.04.2018 - 23:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Maliye Bakan Naci Abal, kamu üniversite hastanelerinin birikmi ilaç, tbbi malzeme ve sarf malzemesi borçlarn hzl ekilde ödeyeceklerini belirterek, Üniversite hastanelerinin benzer borçlarnn yeniden biriktirilmemesi için yapsal tedbirler üzerinde çalyoruz. dedi.

Abal, kamu üniversite hastanelerinin 2017 sonu itibaryla birikmi ilaç, tbbi cihaz ve sarf malzemesi borçlarnn Maliye Bakanlnca ödenmesine yönelik düzenlemeye ilikin deerlendirmede bulundu.

Üniversite hastanelerinin söz konusu borçlarnn, hem bu malzemeleri satan firmalar hem de hastaneler açsndan önemli bir sorun haline geldiine iaret eden Abal, bunun üzerine, borçlarn Bakanlkça ödenmesine yönelik yasal düzenleme yaptklarn söyledi.

Üniversite hastanelerinin borçlar

Abal, yasal düzenlemenin ardndan konuya yönelik olarak bir Bakanlar Kurulu karar çkarlacan bildirerek, bu kararla, alacan tahsil etmek isteyen firmalardan, belirli oranlarda iskonto talep edileceini söyledi. skonto yapmak istemeyen firmalarn, kanundan yararlanmadan, alacaklarn vadesi geldiinde tahsil edebileceini aktaran Abal, letmeler ilaç, tbbi malzeme ve sarf malzemesini satarken, geç ödeme nedeniyle fiyatlara vade fark eklemiler. Bakanlk olarak bir anda bu paray ödeyeceimiz için vade farkndan gelen ksmn iskonto olarak ödemelere yansmas lazm. Piyasann da bunu kabul edeceini düünüyorum. Hakkaniyete uygun olmas lazm, devletin kaynaklarn kullanrken dikkatli olmamz lazm. diye konutu.

skonto oranlarn belirlerken ilgili sektörlerle istiarede bulunduklarn ifade eden Abal, Bakanlar Kurulu kararyla ürüne ve vadeye göre ayr ayr iskonto oran belirleneceinin altn çizdi.

Abal, bu düzenlemeleri yaparak birikmi borçlarn ödemelerini hzl ekilde yapmak istediklerini vurgulayarak, unlar kaydetti:

Bakanlar Kurulu kararnn ardndan, alacakl olan firmalar 1 ay içinde hastanelere bavuracak. Üniversite hastaneleri de bunlara ilikin talepleri toplayp liste oluturacak ve bu listeler 15 gün içinde bize gönderilecek. Kanuna göre Bakanlk olarak biz de bu listelere göre oluacak rakamn ödemesini en geç 1 ay içinde yapacaz. Ancak biz bekletmeyiz, listeler bize gelir gelmez hemen ödeme yapacaz. Para hastanelere aktarlacak, burada da ödemeler 5 gün içinde yaplacak. Bunun önemli bir ksm 2017den kalan borçlar, az bir ksm dier yllardan kalan borçlar. çok az da olsa 2014e kadar giden borçlar da var. Belli tarihten önceki borçlardan iskonto istememek lazm. Önemli olan u, ne firmalar zarara uratan oran belirleyelim ne de kamu gereksiz yere bir kuru fazla ödesin.

- Yapsal tedbirler alnacak

Abal, üniversite hastanelerinin yeniden benzer borçlar biriktirmemesi için de yapsal tedbirler üzerinde çaltklarn belirterek, bu hastanelerin yeniden yaplandrlmas, katlanlan birtakm giderlerin özel bütçeden karlanmas, Sosyal Güvenlik Kurumuyla yaplan sözlemelerin gözden geçirilmesi gibi birçok tedbir alacaklarn dile getirdi.

Yükseköretim Kurulu, üniversiteler, çalma ve Sosyal Güvenlik, Salk, Maliye ve Kalknma bakanlklar olarak benzer sorunun bir daha olumamas için çalma yaptklarn bildiren Abal, Baz tedbirler kanun deiiklii, bazlar Bakanlar Kurulu karar, bazs ise idari karar gerektiriyor. Bu konuyla ilgili bütüncül bir paketi yakn bir zamanda karara balayp o konuda da admlar atacaz. Yapsal çözüm üretmemiz lazm. deerlendirmesinde bulundu.

Bakan Abal, salk hizmeti gibi salk eitiminin de önemine iaret ederek, kamu üniversite hastanelerinin eitim kaynakl, bilimsel aratrma ve yatrm ihtiyaçlarnn özel bütçe üzerinden karlanmas gerektiini söyledi.

Ana Sayfaya Git