Üreticiye yerinde eğitim!

Dicle Kırsal Kalkınma Yerel Eylem Grubu Derneği (DİKKAD) tarafından yürütülen proje kapsamında 21 Haziran ile 30 Haziran 2021 tarihleri arasında ilçedeki birçok üreticiye değişik alanlarda eğitim veriliyor.

Haberler 30.06.2021 - 00:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Proje kapsamnda ilk olarak 21 Haziran ile 23 Haziran 2021 tarihleri arasnda Dicle Üniversitesinden Doç. Dr. Songül Akn tarafndan ilçedeki üreticilere yönelik 3 günlük Tarmsal Pazarlama Eitimi verildi. 24 Haziran ile 26 Haziran tarihleri arasnda ise, Dicle Üniversitesinden Prof. Dr. Gültekin Özdemir tarafndan ilçedeki üreticilere yönelik olarak Ba Budama Teknikleri hakknda eitim verildi.

BA BUDAMA TEKNKLER

Dicle ilçesinde özel bir iletmenin salonunda düzenlenen eitim faaliyetine Dicle Tarm ve Orman lçe Müdürü Murat Ödolu, Dicle Krsal Kalknma Yerel Eylem Grubu Dernei Yönetim Kurulu Bakan Mehmet ahinolu, DKKAD Müdürü Rdvan Bal ve çok sayda çiftçi katld. çiftçilere alannda uzman akademisyenler tarafndan eitim verilmesini salayan DKKAD, LEADER yaklamna dayanan Yerel Eylem Gruplar (YEG) tarafndan gelitirilen tabandan tavana yerel kalknma stratejilerini uygulanmasn amaçlyor. Baclk, ceviz ile badem yetitiricilii gibi birçok alanda teorik ve uygulamal olarak eitim alan çiftçiler, hem bilgilerini tazeliyor, hem de bu konudaki eksiklerini giderme frsat buluyor. çiftçilere badem ve ceviz yetitiricilii hakknda eitim veren Dicle Üniversitesinden Dr. Öretim Görevlisi Zafer Aktürk, su imkanlar varsa badem fidanlarnn mutlaka doru bir ekilde sulanmas gerektiini söyledi.

BÖLGENN GENEL YAPISI

Badem aaçlarnn ekil budamasnn çok önemli olduunu kaydeden Dr. Ör. Gör. Zafer Aktürk, Badem yörenin iklimine en uygun meyve. Hasad, muhafazas ve pazarlamas kolay, sat deeri yüksektir. Badem yetitiriciliinde don olaylarna kar geç çiçek açan çeitler önerilir. Ferragnes ve Ferraduel verimli ve geç çiçek açan badem çeitleridir. Dikilecek olan badem fidanlarnn kökleri kurumadan topraa girmesi gerekiyor. Badem fidanlarnn yanl sulanmas ve yanl bir ekilde dikimi, badem fidanlarnn kurumasna neden olabilir. Badem iklim ve toprak istekleri bakmndan yörede ilk tercih etmemiz gereken meyve türüdür. Yüksek sat deeri sayesinde çiftçimize iyi gelir getiren bu tür, bölgenin meyveciliinde ileride çok büyük bir yer edinecektir. Mevcut bahçelerde giderek artan ürün miktar ve kalitesi yannda teknik tecrübenin birikimi sayesinde her yl çok sayda yen çiftçimiz badem yetitiriciliine yönelmektedir dedi.

KIRSAL KALKINMA

Verilen eitim hakknda bilgi paylaan Dicle Krsal Kalknma Yerel Eylem Grubu Dernei Yönetim Kurulu Bakan Mehmet ahinolu, Derneimiz yukardaki faaliyetleri gerçekletirmi olup, ilçemizde de Allah nasip ederse, dier faaliyetlerimizi gerçekletirmeye çalyoruz. Yapacamz faaliyetler kapsamnda, ilçedeki 3 tane okulumuzda resim ve müzik snfnn oluturulmasn, 100 tane örencimize tarmla ilgili eitim verilerek genç çiftçilerin yetitirilmesi ve ilçemizdeki 48 mahallede anket çalmalar yaplarak mahallelerin sorunlar tespit edilip, çözüm üretmeyi amaçlyoruz. Özellikle ilçemizde yetien melengiç meyvesini, projelerle melengiç kahvesine dönütürülerek katma deeri yüksek ürüne dönütürüp üreticilere daha karl bir kazan salamay hedefliyoruz. Bunun yannda badem ürünlerinin badem ekeri kaplamasnda kullanlarak daha katma deeri yüksek ürüne dönütürmeyi hedefliyoruz. Bu projenin katks yüzdü 90 Avrupa birlii tarafnda finanse ediliyor eklinde konutu.

3 günlük eitime katlan üreticilere, eitim sonunda sertifika verilecek.

Ana Sayfaya Git