Üretim arttı!

Diyarbakır’da güneş enerjili arıcı barakası, bal üreticilerini sevindirdi. Üreticilerin barınma sorununu gidermek amacıyla yapılan barakalar hem bal üretimini arttırıyor hem de üreticilerin giderlerini sıfıra indiriyor.

Haberler 25.05.2019 - 10:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Güne enerjili arc barakas barnma ihtiyac karlyor

2 metre yüksekliinde ve 12 metrekareden oluan barakalarn olumsuz hava artlarndan etkilenmemesi için d yüzeyi galvanizli sac, iç yüzeyi 6 milimetre kontrplaktan oluuyor. Sökülüp taklabilir portatif bir yapya sahip barakalarda 1 kap, 3 pencere bulunuyor.

Güne enerjili arcs barakasn kullanan Bal Üreticileri Birlii Bakan Ali Rza Demir, baraka sayesinde giderlerin kendilerine kr kaldn söyledi. Demir, imdi barakayla güne panelinin baln üretilmesi artrlmasnn nedeni baraka olduu zaman arcnn ikinci bir ev hissi veriyor. Arclarn orada yaamas rahat çalabilmelerine, yollarda geçirdikleri zaman kaybn peteklerin bakmn yaparak geçiriyor. Onun için üretimini artryor. Art güne panelinin faydalar sam makinesini, mini buzdolab ve telefon arj gibi skntlar rahatça giderebiliyoruz dedi.

Zaman kayb kalkt giderler kr kald

Normal artlarda telefon arj etmek için bile en yakn köylere gittiklerini belirten Demir, barakalarn zaman kaybn yok ettiini, giderlerin de kara dönütüünü dile getirdi. Demir, Bu güne paneli olmad dönemlerde bizim telefon arjlar bittii zaman bize ne yakn olan köy neresi ise biz oraya gidip telefonlarmz arj ederken gelene kadar baya bir zaman kayb oluyordu. imdi o zaman kayb ortadan kalkt. imdi güne paneli geldiinde her hangi bir masrafmz olmad. Bütün masraflar hepsi bize kar kald. Her hangi bir giderimiz yok uan zaten güneten tasarruf ediliyor. Diyelim ki dada yaylaya gidiyoruz o yayladaki ortamda mz var, televizyon, buzdolabmz var, orada sam makinemizle rahatlkla sam yapabiliyoruz. Yani çalma ortamlarmz çok kolaylatryor, bunlar olmasayd biz arnn yanna gelmeye ihmaller ve zaman kaybmz olurdu. Yalar bu sene güzel etkiledi, çiçekler çok açt, arnn gelimesine çok fayda salad. Yalnz bu günlerde bir yamur yaarsa hasat daha güzel olurdu, daha verimli olurdu. Verimler artyor, çok ükür uanda memnunuz. Arclar genellikle üreticilerimiz memnudur yani bu senenin mevsiminden baharndan memnunuz. uanda ar petek örüyor gelime zaman, hasat zaman ise Haziran aynn 25inden sonra balyor. Umudum inallah bu yl güzel olacak. Fiyatlarmz düük, fiyat konusunda bizim üreticilerimiz ikayetçi. Yeterince denetim yok biz sanayicilerin azndayz. Sanayiciler bizden 12 liraya bal alyor, götürüp raflarda 50 liraya satyorlar. Ortada haksz bir kazanç var, alnmn terimini danay o veriyor. Burada yaklak 250 sandk kovan var, tahmini kovan ba 20 kilogram verirse bu yl 2 buçuk ton bal alrz. Geçen sene hasat olmad 1 buçuk ton aldk. Ballarmz katksz olduundan dolay yetitiremiyoruz üretim az oluyor diye konutu.

Ana Sayfaya Git