Üretim bölgeyi kalkındırabilir!

İl Valisi Aksoy; . Tarımsal üretim ve çeşitliliği farklılaşıp arttıkça bölgedeki insanların gelir düzeyi de bununla paralel olarak daha da artacaktır" dedi.

Haberler 28.05.2017 - 10:28 Son Güncelleme : 28.05.2017 - 17:19

M. Emin FDAN

DYARBAKIR -Güneydou Anadolu Bölgesi Nitelikli Gda Ürünleri Kümesi tantm toplants Diyarbakrda yapld. Toplantda, tarmsal üretim ve çeitlilik arttkça bölge insannn gelir düzeyinin de artaca ifade edildi. l Valisi Hüseyin Aksoy, GAP idaremizin en büyük projelerinden biri olan Silvan Baraj Projesi de tarmsal üretimin artrlmas ve bölgenin tarmsal gelirlerinin ve çeitliliinin daha farkl noktalara tanmas bakmndan oldukça önemli bir katk salayacana inandmz bir proje. dedi.

TARIM BÖLGEYE KATKISI

Bir otelin toplant salonunda gerçekletirilen Güneydou Anadolu Bölgesi Nitelikli Gda Ürünleri Kümesi tantm toplantsna Diyarbakr Valisi Hüseyin Aksoy, Kalknma Bakanl Müstear Yardmcs Dr. Fatih Hasdemir, GAP Bölge Kalknma daresi Bakan Sadrettin Karahocagil, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talip Gül ve davetliler katld.

Burada katlmclara hitap eden Vali Aksoy, tarmsal üretim ve çeitliliin artmasyla bölge insannn gelir düzeyinin de artacan söyledi. Aksoy unlar söyledi: Güneydou Anadolu Bölgesi Türkiyenin önemli bölgelerinden birisi ve tarmsal üretim anlamnda çok önemli potansiyelleri olan bir bölge. Bu bölgenin tarmdan daha fazla pay alabilmesi adna devletin yürüttüü önemli çalmalar var. Devlet Su leri Genel Müdürlüümüzün sulama projeleri kapsam içerisinde G.A.P daremizin en büyük projelerinden biri olan Silvan Baraj Projesi de tarmsal üretimin artrlmas ve bölgenin tarmsal gelirlerinin ve çeitliliinin daha farkl noktalara tanmas bakmndan da oldukça önemli bir katk salayacana inandmz bir proje. Tarmsal üretim ve çeitlilii farkllatkça, arttkça bölgedeki insanlarn gelir düzeyi de bununla paralel olarak daha da artacaktr.

ARZU EDLEN YERDE DELZ

Organik tarm uygulamalar kapsamnda tarmsal verimliliin ve kalitenin daha üst noktalara tanmas adna yürütülen çalmalarn olduunu sözlerine ekleyen Aksoy, Özellikle son yllarda Gda, Tarm ve Hayvanclk Bakanlmzn iyi tarm uygulamalar, organik tarm uygulamalar kapsamnda da tarmsal verimliliin ve kalitenin daha üst noktalara tanmas adna yürütülen çok önemli çalmalar var. Bu çalmalarn bir araya gelerek ekonomik yarar noktasnda daha üst noktaya tanmas bakmndan bugün gündemimizde yer alan Nitelikli Gda Ürünleri Kümesi de büyük önem tamakta. Corafi iaretler bakmndan bölgemizde birçok önemli deerimiz olmasna ramen arzu etmediimiz noktada olduumuzu biliyoruz. Diyarbakr olarak bizim iki adet Corafi iaretlemede ürünümüz var iki adette inceleme aamasnda olan var ama Diyarbakr olarak çok daha fazla potansiyelimiz olduunu biliyoruz. Geçtiimiz aylarda Diyarbakrda yapm olduumuz bir çalmada özellikle corafi iaretlemeler konusunda Patent Kurumuyla birlikte ortak bir toplant yaparak bu konudaki duyarll bütün kurumlarmz da davet ederek artrmak çalmas gerçekletirdik. Önümüzdeki dönemde bu konuda yeni mesafeleri alacamz düünüyorum.

SUNUM YAPILDI

Küme Koordinatörü Nevin Baran tarafndan gerçekletirilen Kümelenme Nedir? Örnek Olgu Sunumu sonras program Master ef Eyüp Kemal Sevinçin Nitelikli Gdalar eflerle Buluturmak etkinlii ile devam etti. Tantm toplantsnda ayrca Ilgn Köyünde Organik Üretimde Artan Verim ve Yükselen Katma Deer Projesi, Bismil Bitkisel Atklardan Biyokütle(Pelet) Üretimi Projesi ile Hayvansal Atk Kökenli Model Biyogaz Tesisi Kurulumu Pilot Projelerinin protokol üyeleri tarafndan kesilen kurdele ile toplu açllar gerçekletirildi. Toplu açl töreninin ardndan Vali Aksoy ve beraberindekiler tantm etkinlii kapsamnda açlan stantlar gezerek buradaki ürünler hakknda yetkililerden bilgi aldlar.

Ana Sayfaya Git