Üretime dayalı model büyüyor

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Türkiye'yi, istihdama, ihracata ve katma değerli üretime dayalı bir model ile büyüteceklerini söyledi.

Haberler 21.02.2020 - 11:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Albayrak, Mardin Atatürk Kültür Merkezinde düzenlenen Mardin Dünyas ile Buluma programnda yapt konumada, devlet ile millet kucaklap terör örgütü kazndkça bölgenin huzura kavutuunu söyledi.

2018 ylnn austos aynda balayan ve 2019 yl içerisinde de devam eden spekülatif saldrlar anmsatan Albayrak, Türkiyeyi ekonomik olarak çökertmek istediler. Yaadmz süreçte biz, yaanan saldry püskürtmek, ekonomimizin krlganlklarn gidermek ve 18 yldr olduu gibi vatandalarmzn refahn, gelirini, zenginliini artrmak için mücadele verdik. dedi.

TÜRKYE EKONOMSNE OLAN BAKII POZTF OLARAK DET

Birilerinin ülkeyi enflasyon-kur-faiz eytan üçgenine hapsetmek isterken birilerinin de milletin öz güvenini yerle bir etmek, piyasalarda bir kriz havasn hakim klmak için uratn hatrlatan Albayrak, öyle konutu:

18 yllk AK Parti politikalarnn temel özellii öz güven olmutur. 1,5 yldr ekonomide verdiimiz mücadelede hep ülkemize, milletimize, kurumlarmza güvendik. Son 1,5 ylda ekonomide verdiimiz mücadele ile nerden nereye geldiimizi herkesin görmesini isterim. Enflasyonda, faizlerde, kurda, piyasa maliyetlerinde nerden nereye geldik. En zor dönemde ortaya koyduumuz güçlü koordinasyon ve doru politikalar ile kimsenin ihtimal dahi vermedii iyilemeleri saladk. te bunun sonucunda, dünyann önde gelen, saygn finans kurulular bata olmak üzere, herkesin, her kesimin Türkiye ekonomisine olan bak pozitif olarak deiti.

ZN VERMEDK

Yaadmz saldrlarn hepsinin temelindeki hedef aynyd. diyen Albayrak, Kura saldrdlar. Kuru yukar çekerek tüm fiyatlarda bir bozulmay, kontrolsüz bir yükselmeyi elde edecekler, bizim paramz pul haline getirip yüksek faize mahkum edeceklerdi. Yüksek faiz, yüksek kur, yüksek enflasyon üçgeninde Türkiye ekonomisini tamamen kontrolleri altna almaya çalacaklard. zin vermedik. ifadelerini kulland.

Bakan Albayrak, enflasyon ve faizlerle mücadeledeki kararl duru ile son 7 aylk sürede Merkez Bankas politika faizinin 11,75e geldiine iaret etti.

Piyasa faizlerinde ise kamu bankalarnn öncülüünde tek hanelerin görüldüünü aktaran Albayrak, unlar kaydetti:

te, birilerinin özlem duyduu Gezi günleri ile balayan ve ülkemizi hedef alan her saldr ile yukar tanan faizleri Mays 2013ün yani Gezi döneminin öncesi seviyelere indirdik. Geçtiimiz sene uluslararas bir ödül ile baars ortaya konulan borçlanma yönetimimiz baarl performans ile ülkemizin faiz yükünü azaltmaya devam ediyor. Geçtiimiz hafta yaptmz Eurobond ihrac, gerek u ana kadar uluslararas sermaye piyasalarnda gerçekletirdiimiz en yüksek tutarl ihraç olmas, gerekse dolar piyasasnda son yllardaki en düük maliyetli ihracmz olmas gerekse ald rekor talep ile uluslararas yatrmclarn ülkemize yönelik pozitif algsnn güçlenerek devam ettiinin açk bir göstergesi oldu.

YENDEN GÜçLÜ BÜYÜMEYE ODAKLANDIK

Ekonomide faiz ve enflasyon ile mücadelede atlan admlar meyvelerini verdiini vurgulayan Albayrak, sözlerini öyle sürdürdü:

Yeniden güçlü büyümeye odaklandk. Büyümede hedefimiz daha fazla ihracata, istihdama ve katma deerli üretime dayal bir modeli salamak. te bu kapsamda politikalarmzda reel sektörümüz önceliyoruz. 2020 yl reel sektör yl olacak diyoruz. Kimse merak etmesin, Türkiyeyi, istihdama, ihracata ve katma deerli üretime dayal bir model ile büyüteceiz. te bu modelimiz, idealimiz ile bu sürecin adna deiim dedik. Finansal sitem, ekonomik model deiiyor.

Bakan Beraat Albayrak, 500 yllk ekosistemin deitii bir dönemde Türkiyenin de deimek durumunda olduunu belirterek, Bu farkndal oluturacak, kaynaklar bu model dorultusunda yönlendirecek ve i dünyamzla bu hedef dorultusunda kenetleneceiz. dedi.

TÜRKYE TARH BR PERFORMANS NALLAH ORTAYA KOYACAK

Gaziantepte yakn zamanda devreye alacaklar yeni finansman modeli anlattn belirten Albayrak, unlar söyledi:

Kalknma Bankas, Varlk Fonu ve gerekse i dünyamz ile yeni dönemde ithalat ikame edecek, cari açmz düürecek, küresel ticarette bize rekabet gücü salayacak stratejik sektörlerdeki yatrmlara odaklanacaz. Verdiimiz büyüme ile gelen cari fazla, Türkiyenin ne kadar büyük potansiyeli olduunu ortaya koyuyor. Bu yl inallah yüzde 5lik bir seviyenin üzerinde büyüme ile kapatmay hedefliyoruz. Türkiye tarihi bir performans inallah ortaya koyacak.

8,6LIK BÜYÜMEYLE AçIK ARA ÖNDEYZ

Küresel rekabet, küresel çatmalar, ticaret ve kur savalarnn olduu bir dönemde artk yüzde yarm, 1-2 büyümelerin beklendiini aktaran Albayrak, unlar kaydetti:

Türkiyenin büyümesi yüzde 5 diyoruz biz. Özellikle sanayide aralk aynda gelen yüzde 8,6lk büyümeyi sürdüreceiz. Türkiye aralk ay sanayi üretim verilerinde AB ülkelerinin tamamn geride brakt. Sanayi üretimi yllk bazda ABde yüzde 3,6, avro bölgesinde ise yüzde 4,1 azal gösterdi. Buna dayal birçok ülkenin eksi yönde küçülme yaad bir dönemde yüzde 8.6lk büyümeyle açk ara öndeyiz.

ONUN çN AYAINIZA GELDK

Albayrak, Türkiyenin tarihi saldrlara maruz kald geçen yl böyle bir performansnn beklenmediini vurgulayarak, Ekonomideki her olumlu adm, iyilemeyi i dünyasna, i adamlarmza, vatandalarmza adm adm yanstacaz. Kolay bir süreçten geçmiyoruz. Tüm bunlarla alakal gelen talepler, il il onun için ayanza geldik. Projeleri yerinden ve kaynandan alacaz. diye konutu.

dünyas, piyasalar ve vatandalardan gelen talepleri karlksz brakmadklarn anmsatarak unlar kaydetti:

Maliyetlerdeki düülerden sonra bankalarn ald ücret ve komisyonlara standart getirildi ve bunlar aa çekildi. Ticari müterilerden alnabilecek ücret, masraf ve komisyonlarn says 2 bin 400den 51 adede, finansal tüketicilerde 20den 16ya indirildi. Detaylarn çok yakndan bildiiniz bu düzenleme ile yaklak 30 milyar liralk bir kaynak i dünyamzn ve vatandalarmzn cebinde kalacak. Attmz her admda i dünyamz rahatlatmaya, ülkemizi büyütmeye, milletimizin huzur ve istikrarn çok daha ileri tamaya devam edeceiz.

ANTEPTE MÜJDEY PAYLATIK

te bugün Antepte müjdeyi paylatk. Sanayicimizin büyük teveccüh gösterdii VME finansman paketimizi TLREF endeksli ve sabit faizli iki seçenekle devam ettiriyoruz. diyen Bakan Albayrak, öyle devam etti:

insanlarmz ister sabit yüzde 8,5 faizli 7 yl vadeli isterse 7 yla kadar TLREF art yüzde 1,5 faizli ya da 12 yl vadeli TLREF art yüzde 2 faizli olarak bu finansman kullanabilecekler. Benzer ekilde stihdam Odakl Finansman Programmz STODda da faizleri 1 ila 1,5 puan düürdük. Bu düen maliyetler, bu iyiletirmeler yansdkça i dünyasnn üzerindeki faiz yükü dütükçe siz daha fazla elde ettiiniz gelirle inallah yatrm, istihdam ve üretim daha iyi bir seviyeye gelecek.

Programa Mardin Valisi Mustafa Yaman, baz bankalarn yöneticileri ile çok sayda i insan katld.

Ana Sayfaya Git