Ürün alımı!

Tarım Kredi, 2020'de çiftçiden 2,5 milyar liralık ürün alımı hedefliyor.

Haberler 28.12.2019 - 09:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye Tarm Kredi Kooperatifleri (Tarm Kredi) Genel Müdürü Fahrettin Poyraz, ürün deerlendirme faaliyetleri kapsamnda ortaklardan, çiftçilerden 2020 ylnda 2,5 milyar liralk ürün alm hedeflediklerini bildirdi.

Poyraz, Türkiye açsndan 2019 ylnn zor bir yl olduunu, özellikle yurt d etkilerden, ekonomik dalgalanma ve faiz artlarndan kaynaklanan dalgalanmann kendilerini de etkilediini belirtti.

Her zorluktan sonra bir kolaylk vardr anlayyla zorluklarla mücadele ettiklerini vurgulayan Poyraz, 2019 yln iyi bir performansla tamamladklarn kaydetti.

Poyraz, kurmak istedikleri model konusunda 2019 ylnn kendileri için önemli bir yl olduuna iaret ederek, Modelden kastettiimiz ey, üreticiyle tüketici arasnda bir ba olma, alternatif bir kanal olma ve yapmz buna dönütürme noktasnda çalmalarmzd. Bunda da önemli bir mesafe katettik. diye konutu.

Türkiye Tarm Kredi Kooperatifleri olarak tarmsal girdilerin temini, tedariki noktasnda çalmalarnn devam ettiini anlatan Poyraz, unlar söyledi:

Ayn zamanda 2019 yl ortaklarmzdan aldmz ürünleri piyasaya ulatrma noktasnda da bir atlm yl oldu. Ürün deerlendirmede son üç yln rakamlarna bakacak olursak 2017 ylnda yaklak 450 milyon lira civarnda ortaklardan, çiftçilerden ürün alrken, 2018de bu rakam 800 milyona, 2019 ylnda yaklak 1,3 milyar gibi bir rakama çkt. Hedefimiz bunu 2020 ylnda 2,5 milyar, orta vadede ise 5 milyar liraya çkarmak.

- çiftçilerimizi sözleme yapmaya davet edeceiz

Türkiye Tarm Kredi Kooperatifleri olarak talebe bal sözlemeli üretim modeli çerçevesinde çalmalar yürüttüklerini aktaran Poyraz, tarmdaki plansz üretim sorunuyla ilgili sözlemeli üretim konusunun tekrar gündeme getirilmesinde youn bir gayret gösterdiklerini vurgulad.

çiftçilerle alm garantili sözlemeler yapma noktasnda bir atak içerisine girdiklerine deinen Poyraz, 2020 yl için bir alm projeksiyonu açklayacaklarn, bu anlamda da çiftçileri Tarm Kredi Kooperatifleri ile sözleme yapmaya davet edeceklerini belirtti.

- Hedefte 500 yeni market var

Tarm Kredi Kooperatif Market yaplanmasna ilikin de çalmalarn hzlandrdklarn ifade eden Poyraz, büyükehirlerden balamak üzere Kooperatif Market saysn da artracaklarn, 2020 ve 2021 yllarnda 500 yeni market hedefi olduunu anlatt.

Poyraz, Türkiyede faaliyet gösteren ulusal ve yerel marketler anlamnda yaklak 30 bin markete de ürünlerinin satnn yapldn, marketlerdeki ürün says ve çeitliliini de artracaklarn kaydetti.

- Gündemde sözlemeli üretim yer alyor

Ocak aynda Türkiye Büyük Millet Meclisinin programnn uygun olmas durumunda Tarm ve Orman Bakanlnn hazrlad Sözlemeli Üretim kanun taslann gündeme geleceini aktaran Poyraz, Dolaysyla sözlemeli üretimin taraflarnn hak ve hukuklarnn belirlendii, sözleme yönetiminin tevik edildii ve uygulamaya geçildii bir dönem inallah o kanun taslann Meclis tarafndan kanunlatrlmasyla da balam olacak. Bunun sonucunda bu dalgalar minimum seviyeye inecektir. dedi.

Poyraz, çok gübre kullanmnn çok verim anlamna gelmediine iaret ederek, topran ihtiyac kadar gübrenin kullanlmas ve toprak analizinin yaplmas gerektiini, yaplan somut çalmalar sonucunda yüzde 30a yakn gübre tüketiminin azaldn ve yüzde 60lara varan da verimlilik artnn salandn sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git