Üründe satış kısıtlaması!

Market fiyatlarıyla ilgili son dakika açıklaması! Stokçuluk tartışması yaşanırken bazı zincir marketlerin müşterilere sınırlı sayıda ürün satmaya başladığı ortaya çıktı.

Haberler 13.12.2021 - 00:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-Baz zincir marketlerde fiyat hzla yükselen ürünleri müterilere snrl sayda satmaya balad. Gizli stokçuluk yapt belirtilen marketler, temel gda ürünleri bata olmak üzere ya, süt, un, eker ve sigarada satlar snrlandrd.

MARKETTE GTTNZDE 2 ADETTEN FAZLA SÜT ALAMIYORSUNUZ

Tüketiciyi Koruma Dernei (TÜKONDER) Mali ler Komisyon Bakan Murat Bal, Marketlerde u anda baz ürünlerde market yönetimlerinden kaynakl skntlar var. Baz marketler kendi stoklarnda bulunan ürünü eritmemek ve daha sonra yüksek fiyatlara satabilmek için stok kstlamasna gidiyor. Bu sat kstlamas sayyla oluyor. Bu snrlandrma temel gda ürünleri olan ya, eker, un ve sütte daha çok söz konusu. Markette gittiinizde 2 adetten fazla süt alamyorsunuz.

Bu durum tamamen market yönetimlerinin çalanlarna verdii talimatlar dorultusunda oluyor. Market sahipleri elindeki ürünleri düük fiyattan satmak istemiyor, çünkü zam geleceini düünüyor. Bu durumu geçen günlerde sigarada yaadk. Sigarada snrlandrma uygulanyordu, ancak zam geldikten sonra satlarda herhangi bir kstlandrma olmad diye konutu.

MARKETçLER GZL STOKçULUK YAPIYOR

Bal, sözlerine u ekilde devam etti: Marketçilerin bu yapt açk stokçuluk olmasa da kapal stokçuluk. Açk stokçulukta mallar depolara ylr, fiyatlarn artmas beklenir öyle satlrd. imdiyse depolarda olan mallar zam gelene kadar raflarda snrl sayda satlyor. Buna da gizli stokçuluk diyoruz. Yaklak bir haftadr oldukça ikayet alyoruz. Vatandalarn bu konuda kanunen yapabilecekleri çok ey var.

Marketlerde snrlandrmayla karlatklar zaman bu durumu kolluk kuvvetlerine bildirebilirler. Ayrca vatandalar Ticaret Bakanlnn Haksz Fiyat Bildirim uygulamasna ikayetlerini bildirebilirler. Bir de Gelir daresi Bakanlda bir uygulama balatt vatandalar oraya da ikayetlerini iletebilir. Özellikle Gelir daresi Bakanlna çok i dütüünü düünüyorum. çünkü Gelir daresi Bakanl bu firmalarn al faturalaryla stoklarn anlk denetleyebilir dedi.

Ana Sayfaya Git