Ürünler güvensiz!

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, "2018 yılında 102 bin 141 ürün denetlenmiş, bunların yüzde 19'u güvensiz ürün olarak tespit edilmiştir" dedi.

Haberler 28.02.2019 - 11:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ticaret Bakan Ruhsar Pekcan ile Teknoloji ve Sanayi Bakan Mustafa Varank, Ticaret Bakanlnda düzenlenen Piyasa Gözetimi, Denetimi ve Ürün Güvenlii Deerlendirme Kurulu toplantsna katld. Toplantda konuan Bakan Pekcan, ürün güvenliinin önemine dikkat çekerek, Piyasaya, tehlike arz eden ürünlerin arz edilmemesi ve kalite standartlarna uygun üretilmesi büyük önem arz etmektedir. Ülkemizde güvenli ürünler kullanlmasn salamak, millet olarak kendimize saygmzn önemli bir göstergesidir. Milletimiz her eyin en iyisine layk. Dolaysyla vatandamza onlarn ne kadar deerli olduun hissettirecek dokunularda bulunmamz lazm. Piyasa gözetim ve denetiminin güçlenmesi de bu yolda atlacak önemli admlardan birisidir dedi.

102 BN ÜRÜN DENETLEND, YÜZDE 19U GÜVENSZ ÜRÜN OLARAK TESPT EDLD

Kaliteli ürün üretiminin iç piyasada ve yurt dnda Türk mal algsnn güçlenmesine katk salayacan belirterek, küresel rekabette imajn son derece önemli olduunu ifade eden Bakan Pekcan, sözlerine öyle devam etti:

Piyasa gözetimi ve denetiminin güçlenmesiyle, Türkiyenin imaj sorununun da önüne geçmi olacaz. Piyasadaki ürün çeitlilii ve e-ticaret ile beraber ürünlerin gözetiminin ve denetiminin daha etkin ve caydrc olarak yaplmas bir zorunluluk olarak ortaya çkm bulunmaktadr. Ayrca elektronik ticaret kanallaryla satlan ürünlerin denetimi konusunda da etkin bir yaplamaya gidiyoruz. Bu taslak ile güvensiz ürünün sebep olduu ölüm, yaralanma ve yol açt kazalarla ilgili artk imalatç ve ithalatçlarda kendi alanlarnda sorumlu olacaklar. çamzn gerei olan bu deiiklikler vatandamz için çok önemli ve devrim niteliindeki deiikliklerdir. 2018 ylnda 102 bin 141 ürün denetlenmi ve bunlarn yüzde 19u güvensiz ürün olarak tespit edilmitir. Bu yüzde 19luk oran dahi piyasa gözetimi ve denetimi konusunda yaptmz çalmalarn önemine dikkat çekmektedir

GÜVENL OLMAYAN ÜRÜNLER PYASADAN TOPLATIYORUZ

Teknoloji ve Sanayi Bakan Mustafa Varank da, piyasa gözetimi ve denetimi alannda en çok denetlemeyi kendilerinin yaptn belirterek, unlar söyledi:

Asansörlerden elektrikli araçlara, otomotivden basnçl ekipmanlara, makinelerden gaz yakan cihazlara kadar bir çok ürünün güvenli olup olmadn tespit ediyoruz. Güvenli olmayan ürünleri piyasadan toplatyoruz. 2018 ylnda 63 bin 820 ürünün denetimini yaptk, bu ürünlerin 21 bin 729unun teknik mevzuata uygun olmadn tespit ettik. Uygunsuz çkan ürünlerle alakal 11 milyon lira idari para cezas uyguladk. 199 ürünü hakknda güvensizlik karar verdik ve bunlar piyasadan toplattk. Bu kapsamda maalesef elektrikli ürünler ilk srada yer ald. Denetlediimiz ürünlerin yarsn da ithal ürünler oluturdu.

Toplant daha sonra basna kapal olarak devam etti.

Ana Sayfaya Git