Ustaların elinde tescilli battaniye

Siirt Üniversitesi Siirt ve Yöresi El Sanatları Araştırma ve Uygulama Merkezi bünyesinde kurulan atölyede, belli aşamalardan geçirilerek hazır hale getirilen tiftik, ustalar tarafından ilmek ilmek dokunarak battaniyeye dönüşüyor.

Haberler 02.03.2020 - 10:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tiftikten üretilen ve geçmii 300 yla dayanan Siirt battaniyesi, gelien teknolojiye ramen orijinallii bozulmadan ustalarn eliyle dokunuyor.

Siirt Üniversitesi (SÜ) Siirt ve Yöresi El Sanatlar Aratrma ve Uygulama Merkezi bünyesinde kurulan atölyede belli aamalardan geçirilerek hazr hale getirilen tiftik, merkezde görevli ustalar tarafndan ilmek ilmek dokunarak battaniyeye dönüüyor.

Tiftikle ilgili çeitli aratrma ve gelitirme çalmalarnn gerçekletirildii merkezde üretilen Siirt battaniyesi, özel tezgahlarda dokunarak orijinallii bozulmadan gelecek nesillere aktarlyor.

Merkez müdürü Muhammed Keskin, kentin yöresel el sanatlar ürünlerinin banda tiftikten üretilen battaniyenin geldiini söyledi.

Türk Patent ve Marka Kurumunca 2003te Siirt battaniyesi adyla tescillenen ürünün, 300 yllk geçmie sahip olduunu belirten Keskin, Siirt tiftiinin özelliinin dokumas olduunu kaydetti.

Türk el sanatlarnn önemli bir parças olan ürünün kaybolmasn engellemek ve tekrar canlandrmak amacyla merkezde çalmalarn sürdürdüklerini anlatan Keskin, yeni dokunularla yeni motifler türetmeyi amaçladklarn bildirdi.

- Tiftikteki koku sorunu giderildi

Türk Standartlar Enstitüsünün (TSE) belirledii ölçülerde ürün üretmeyi baardklarna deinen Keskin, öyle devam etti:

kinci aamada standartlar yakalayarak ihraç edilebilir düzeyi hedefledik. Yaptmz çalmalarda onu da gerçekletirmeyi baardk. Bir dieri de Siirt tiftiinde koku problemi mevcuttu. Gelitirdiimiz ykama ve kurutma teknikleriyle Siirt tiftiinde geri dönüümü olmayacak ekilde koku sorununu da gidermi olduk. Motif, desen ve grafik açsndan yeni ve modern bir bak açs gerçekletirdik.

Bilgisayar destekli tasarma yönelik de çalma yürüttüklerini aktaran Keskin, herhangi bir desenin çok zor ilendii tiftie, u anda istenilen portre, yaz, grafik, amblem veya tabloyu ileyebildiklerini belirtti.

El sanatlar ürününün kaybolmasn engellemeyi, geleneksel yöntemlerle dokunmasn salamay ve orijinalitesini koruyarak herhangi bir ham madde katmadan gelecek nesillere aktarmay hedeflemekteyiz. ifadesini kullanan Keskin, bu amaç dorultusunda çalmalarn yürütmeye devam edeceklerini vurgulad.

- Ürünleri burada canlandrmaya çalyoruz

Merkezde görevli 30 yllk dokuma ustas Adnan Evin de dede mesleini yaatmaya çaltklarn söyledi.

Unutulmaya yüz tutmu ürünleri burada canlandrmaya çalyoruz. Yeni nesil, yapm ve sat zor olduu için bunu yapmyor. Elimizden geldii kadar bu ürünü en ince ekilde dokuyarak yaatmaya çalyoruz. diyen Evin, her geçen gün farkl çalmalar ortaya koyduklarn ifade etti.

Dokuma ustas Özgür Harman da babasndan kalan meslei 12 yldr merkezde sürdürdüünü aktararak, merkezin faaliyete girmesiyle dokumacl, tasarm ve motif bakmndan zenginletirdiklerini bildirdi.

Harman, Merkezde, renk ve motif bakmnda daha ayrntl ve pürüzsüz çalmalar çkaryoruz. Özellikle tezgahlarda müterinin talebine göre çeitli harf ve motiflerde yaptmz battaniye daha fazla ilgi görüyor. diye konutu.

Ustalardan Hüseyin Tekin ise 24 yldr icra ettii meslein, en hassas noktalarn da örendiklerini bildirdi.

Siirt battaniyesi dokumaclnn merkezde yeniden canlandn dile getiren Tekin, Burada piyasaya deiik ürünler çkaryoruz. Özellikle çeitli figür ve resimleri tezgahlarda dokumaya baladk. dedi.

Ana Sayfaya Git