Ustalık belgesi olmayan lokanta açamayacak

Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu Başkanı Aykut Yenice "Bundan sonra lokanta açacak olan herkes ister ticaret odasına ister esnaf odasına kaydı olsun mutlaka ustalık belgesiyle belediyeye başvuracak. Bu belge olmadan işyeri açılmasına müsade edilmeyecek" dedi.

Haberler 19.07.2018 - 10:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye Lokantaclar ve Pastaclar Federasyonu Bakan Aykut Yenice, temmuz itibaryla lokanta açacak esnafn ustalk belgesini ibraz etmek zorunda olduunu söyledi.

Yenice, 3308 sayl Mesleki Eitim Kanununa istinaden lokanta açmak isteyen kiinin ustalk belgesinin bulunmas gerektii ancak 2005 ylnda çkarlan 5174 Sayl Türkiye Odalar ve Borsalar Birlii ile Odalar ve Borsalar Kanununun 102. maddesindeki esnaf sicile kaydolurken ustalk belgesi istenmez ibaresinin konulmas nedeniyle ustalk belgesi olmadan birçok lokantann açldn aktard.

Bu durumun haksz rekabete yol açtn vurgulayan Yenice, kanunun deimesi için yllarca mücadele ettiklerini belirtti.

Haksz rekabete son verilmesi için federasyon olarak geçtiimiz nisan aynda çileri Bakanl Mahalli dareler Genel Müdürlüüne yazyla bavurduklarn anmsatan Yenice, müracaatlarna verilen cevabi yazda konunun olumlu neticelendiini söyledi.

- Ustalk belgesi olmadan lokanta açamaz

Yenice, Mahalli dareler Genel Müdürlüünün kendilerine gönderdii yazda Esnaf ve sanatkar ayrm yaplmakszn kendilerinden veya i yerinde her bir meslek dalnda çaltrdklar en az birer çalandan ustalk belgesi (ya da yönetmelikte açkça ustalk belgesini talep edilen haller hariç en az ön lisans diplomas) istemenin yasal bir zorunlu olduu ilgi (c) yazmzla 81 ilin valiliine duyurulmutur ifadelerine yer verildii bilgisini paylat. Yenice, Malumun ilam gerçekleti. Bundan sonra lokanta açacak olan herkes ister ticaret odasna ister esnaf odasna kayd olsun mutlaka ustalk belgesiyle belediyeye bavuracak. Bu belge olmadan i yeri açlmasna müsaade edilmeyecek. ifadesini kulland.

Konuya ilikin tebliin temmuz itibaryla gerekli yerlere gönderildiini aktaran Yenice, uygulamann esnaf tekilat ve sektörleri için büyük bir art deer olduunu bildirdi.

Yenice, federasyonlarna kaytl 140 bin lokantacnn olduuna iaret ederek, Sadece dadaki teröristle deil ehirdeki gda teröristleriyle de uramay kendine ilke edinmi çileri Bakanmz Süleyman Soylu ve çalma arkadalarna teekkür ediyorum. Bundan sonra halk saln ilgilendiren en önemli mesleklerden biri olan lokantaclk mesleinin özüne döndüünü kantlam oluyoruz. dedi.

Eski kanundan faydalananlarn mesleklerine devam edeceine belirten Yenice, uygulamayla sektörlerinin ciddi anlamda disipline edildiini kaydetti.

Ana Sayfaya Git