Uyarı geldi! Kredi kartı olan herkesi ilgilendiriyor

Acil paraya ihtiyacınız varsa en kolay yolu kredi kartıyla nakit avans çekmek. Fakat avansın aylık faizi yüzde 2.25’ten yüzde 2.15’e inse de halen yüksek. Vergi ve fonlarla maliyet katlanıyor. Peki daha hesaplı alternatifi ne?

Haberler 10.04.2019 - 09:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Paraya ihtiyacnz var ve bankann yolunu tuttunuz. htiyacnz olan nakit paray bankadan temin etmek istediinizde karnza iki seçenek çkyor. Bunlardan biri kredi kartnzdan çekeceiniz taksitli nakit avans dieri ise ihtiyaç kredisi.

Paraya bir an önce ulama içgüdüsüyle çou kii maliyet hesab yapmyor, cebine girecek paraya bakyor. Ama zaman kuruu hesaplama zaman.

MALYET ARTIYOR

Kredi kartyla taksitli nakit çekimde aylk faiz (akdi faiz) 1 Nisan itibaryla yüzde 2.25ten yüzde 2.15e indi. Bu indirime ramen faiz halen çok yüksek. Ayrca faizin TL karlnn yüzde 15i kadar Kaynak Kullanm Destekleme Fonu (KKDF) ve yüzde 5i kadar da Banka Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) alnyor.

Yani maliyeti artran birçok kalem var. Buna karlk kredi faizlerinde 2-3 ay öncesine göre gerileme söz konusu. Gelinen noktada bireysel ihtiyaç kredisinde faizde aylk yüzde 1.53leri görmek mümkün. Ama yüzde 1.79-1.99 civarnda faizle kredi veren bankalar da mevcut.

KART KAPANMASIN

Kartn limitinin azalmasna neden olan taksitli avansta ödemenin gecikmesi, kartn bloke olmasna da neden olabiliyor. Ekim 2013teki düzenlemeyle bir takvim yl içinde 3 defa dönem borcunun asgari tutarnn altnda ödeme yaplmas halinde kredi kart, dönem borcu ödenene kadar nakit çekime kapanyor. Bu duruma düen müterinin kredi kart limiti de artrlmyor.

GECKRSE FAZ çOK YÜKSEK

Taksitli nakit avansta aylk ödemeler kredi kart ödeme planna göre yaplyor. Nakit avansn ödenmemesi durumunda aylk yüzde 2.65lik kredi kart gecikme faizi uygulanyor.

Kredi kart ödemesinin zamannda yaplmamas durumunda, mevcut dönem borcunun asgari ödeme tutarna kadar olan ksm için gecikme faizi, asgari ücret dnda kalan dönem borcu için ise akdi faiz uygulanyor.

Kredi ve kredi kartlarnn geç ödenmesi durumunda iletilecek olan faiz sadece anapara üzerine iletilebiliyor. Bankalar kredi kart borcunuzdan dolay faiz üzerine faiz iletemiyor.

VADE, LMT AVANTAJI

Avansta (kredi kart taksitli nakit avans) faiz, geri ödemenin yaplmad her gün iliyor. Ertesi gün parann tamamn geri ödeseniz dahi faiz ve masraf alnyor. Önemli olan dier bir konu vade.

Avansta vade en çok 12 ay, kredide ise 60 ay. htiyaca göre avansta limit kredi kart limitiyle snrl. 10 bin liraysa, nakit avans hakk 10 bin lira. Kredi kiinin gelir ve risk notuna göre daha fazla olabiliyor. Ayrca, mobil bankaclk sayesinde kredi alma süreci de oldukça hzlanm durumda.

FAYDALI OLDUU ZAMANLAR!

Avansn da faydal olduu yerler var. Eer 15-20 günlük ksa vadeli ve düük tutarl nakit ihtiyacnz varsa avans hesaptan kartla para çekmek, krediden daha avantajl.

Örnein; bugün acil ihtiyaç için avans çekip ay sonunda maala bu aç kapatabilirsiniz. Ayrca bürokrasinin ve zaman kaybnn olmamas, ATMden dakikalar içinde avans çekmek taksitli avans cazip klyor.

Ana Sayfaya Git