Uyku modundan 2,5 milyar lira tasarruf sağlayacak priz

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulunda (MYO), kapatıldığı halde enerji tüketmeye devam eden televizyon, bilgisayar gibi elektronik cihazların elektrik tüketimini keserek milyonlarca lira tasarruf sağlayacak priz geliştirildi.

Haberler 11.01.2017 - 09:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çalmay yürüten öretim görevlisi Dr. Basri Kul, nternet Eriimli, Enerji Yönetimli IP Grup Priz adn verdikleri ürünün enerji tasarrufunda önemli faydalar saladn söyledi.

Elektronik cihazlarn uzaktan kontrolü, açlp kapatlmas gibi ihtiyaçlarn öteden beri gündemde olduunu ifade eden Kul, uzaktan eriimle internete bal bilgisayar ya da cep telefonu üzerinden bir elektrikli cihaz açp kapatmak, kontrol etmek gibi eylemleri gerçekletirebilen priz yaptklarn anlatt.

çinde yazlm bulunan elektronik cihazlarn zaman zaman kilitlenebildiine dikkati çeken Kul, Bu tarz durumlarda bu aletleri açp kapatmaya ihtiyaç var. Dier taraftan da bu cihazlarn uyku modundaki enerji tasarrufunu ekonomiye döndürmek var. Ürünün ana amac, enerji tasarrufu ve uzaktan kontrol. diye konutu.

- Ürünün 4 patenti var

Kul, uzaktan kontrolün internet eriimi olan her yerden yaplabileceini belirterek, öyle devam etti:

Ürün, bünyesinde bir mikro bilgisayar barndryor. Bu bilgisayar, internet balantsna sahip. Ayn zamanda kaç kilovatsaat enerji tüketildiini, ar akma bal yanma ya da arzalarn tespitini yapabilecek özelliklere sahip. Bir nevi bir elektrik sayacnn internete bal hali. Ürünün 4 patenti var. Bu prizin tek gelitiricisiyiz. Ayn zamanda enerji ölçümü de yaplabiliyor. Ürünün en belirgin özellii, özellikle ülkemiz açsndan önem arz eden ksm, enerji tasarrufuyla ilgili. Televizyon, bilgisayar, yazc gibi elektronik cihazlar kullanlmadklar zamanlarda da enerji tüketmeye devam ediyor. Söz konusu priz, bunu alglayp enerji tüketimini sfrlayarak tasarruf salyor. Ülkemizin standby, yani uyku modundan kaynaklanan enerji sarfiyat yllk yaklak 2,5 milyar lira gibi büyük bir bedel. Bununla ilgili çeitli kurum ve kurulularda çok sayda deney yaptk. Priz sayesinde ülke genelinde yllk 2,5 milyar lira tasarruf salayabiliriz.

- Bir bankada denendi

Ürünün her türlü testten geçtiini ve saha ölçümlerinin tamamlandn anlatan Kul, Bir bankada çalma yaptk. Ülke genelindeki ubelerinde yaklak 10 bin bilgisayar setinin olduu bu bankada priz sayesinde ylda yaklak 2,5 milyon liralk bir tasarruf elde edildiini belirledik. dedi.

Prizin evlerde de kullanlabileceine dikkati çeken Kul, Bazen ütüyü açk m braktm diye tedirgin olabiliyoruz. Bu prizle uzaktan eriim sayesinde ütünün açk ya da kapal olup olmadn anlayabiliriz. diye konutu.

Kul, prizin Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Aratrma Kurumu ile ASELSANda kullanldn belirterek, çok ani yüklenme yaplmamas için cihazlarn sral bir ekilde açlp kapanmas gerekiyor. Ürün, bütün bilgisayarlarn devreye giri anlarn 1 saniye zaman gecikmesi salayarak, bir senkronizasyon içinde ayarlyor. Böylece ebekede ani yük dalgalanmalarn engelliyor. Bu durumda elektronik cihazlar zarar görmüyor ve ebekedeki dalgalanma sonucu firmaya gelecek maddi manevi zararn önüne geçiliyor. dedi.

Ana Sayfaya Git