Uzaktan çalışma kalıcılaşıyor

Yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı tedbir olarak uygulamaya konulan uzaktan çalışmanın etki ve verimliliği analiz edilmeye başlanırken, bu yöntemin salgın sonrasında da bazı mesleklerde kalıcı hale gelebileceği belirtiliyor.

Haberler 21.04.2020 - 00:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kariyer.net Genel Müdürü Fatih Uysal, irketlerin ve çalanlarn Kovid-19 salgn sürecinde yaygnlaan uzaktan çalmaya bak açlarn deerlendirerek yaptklar bir aratrmann sonuçlarn paylat.

süreçlerinin dijital ortama tanmasyla çalanlarn zaman ve mekandan bamsz ilerini yapmalarna olanak salandna iaret eden Uysal, Günümüzde kurumlarn hayatta kalabilmeleri için bir zorunluluk olan dijital dönüümün önemi, Kovid-19 salgnyla birlikte çok daha ciddi bir ekilde hissedildi. Son dönemde bu konu özelinde yaptmz aratrmamza katlan çalanlarn neredeyse yarsnn evden çalma modelinin Kovid-19 sonrasnda kalc hale gelmesini istemesi, bu sistemin önümüzdeki dönemde de hayatmzda yer alabileceini gösteriyor. dedi.

- çalanlar dijital yeteneklerini gelitirmeli

Fatih Uysal, irketlerin bu çalma sistemini dijital dönüüm programlarnn içine dahil etmesi gerektiini ifade ederek, öyle konutu:

Bununla birlikte uzaktan çalmay yalnzca teknolojik boyutlaryla deil, kültürel anlamda da ele almak gerekiyor. Bu nedenle sistemi dijital dönüüm programna dahil edecek kurumlarn, kurum kültürünü de bu yönde gözden geçirerek yeni döneme hzlca adapte olabilmeleri çok büyük önem tayor. çevik ve yenilie açk organizasyon yaplaryla bu dönüümü daha hzl bir ekilde gerçekletirmeyi baaran kurumlar, ezberlerde srar eden kurumlara nazaran daha rekabetçi duruma gelecek.

Kovid-19 salgn öncesinde özellikle teknolojik altyaplarna yatrm yapan irketlerin daha hzl bir ekilde uzaktan çalma modeline ayak uydurabildiini ve bu sayede büyük avantaj yakaladn vurgulayan Uysal, Dijitallemenin her zamankinden daha hzl yaand bu dönemde, dijital yeteneklere ihtiyaç da artacak. Bu yetenekler arasnda yer alabilmeleri için çalanlarn, bu dönemde dijital becerilerini gelitirerek kendilerine yatrm yapmalarnn faydal olacana inanyorum. deerlendirmesinde bulundu.

- çalanlarn yarya yakn uzaktan çalmann kalc olmasn istiyor

Kariyer.netin, HR Pulse aratrma serisi kapsamnda CurioCity firmasyla Koronavirüs ve Hayat Aratrmas gerçekletirdiini bildiren Uysal, bu aratrmann çalma hayatnn geleceine ilikin önemli veriler sunduunu söyledi.

Uysal, aratrmaya katlan irketlerin yüzde 70inin altyapsnn salgn öncesinde de uzaktan çalma sistemine uygun olduuna iaret ederek, Buna ramen iverenlerin yüzde 76s, çalanlarnsa yüzde 80i irketlerinde daha önce uzaktan çalma esnekliinin olmadn ifade etti. Bu veriden yola çkarak, Kovid-19 salgnnn, firmalarn planladklarndan çok daha hzl bir ekilde uzaktan çalma modelini deneyimlemeye balamasn saladn söyleyebiliriz. ifadelerini kulland.

Birçok irketin uzaktan çalma sistemine geçtii bu süreçte, salgn öncesi teknolojik altyaplarna yatrm yapanlarn buna daha hzl adapte olduunu ve büyük bir avantaj yakaladn vurgulayan Uysal, Altyaplarnn uzaktan çalma sistemine uygun olmadn söyleyen yüzde 30luk kesimin daha uzun vadede tamamlanmas planlanan dijital dönüüm sürecine geçileri Kovid-19 salgnyla birlikte hzlanm oldu. dedi.

Aratrmaya göre, her 100 iverenden 37sinin evden çalma sisteminde i rutinlerinin olumsuz etkilendiini söylediini ifade eden Uysal, bu kiilerin, irketlerindeki i yap ekillerinin yeniden gözden geçirilmesi gerektiini anlattn bildirdi.

Uysal, salgn ile gelen dönüümün bu süreçten sonra da i dünyasnda etkilerini göstereceine dikkati çekerek, unlar kaydetti:

Aratrmamzn sonuçlar, salgn sebebiyle deimeye balayan i yap ekillerinin, salgn sonrasnda da hayatmzda olaca görüünü destekler nitelikte. Aratrmamza göre, çalanlarn yüzde 47si evden veya uzaktan çalma sisteminin salgn sonrasnda da kalc hale getirilmesini istiyor, yüzde 27si de bu konuda kararsz.

Ana Sayfaya Git