Uzlaşma bir ay içerisinde

Arabuluculuk, kira uyuşmazlıklarını bir ayda çözüme kavuşturacak

Haberler 04.06.2022 - 00:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kira ihtilaflarnda dava art haline getirilmesi planlanan arabuluculukla, uyumazlklar en fazla bir ayda çözüme kavuturulacak.

Türkiye genelinde içi-iveren, tüketici ve ticari uyumazlklarda baaryla uygulanan arabuluculuun kapsam geniletilecek.

Uyumazlklarn ksa sürede çözüme kavuturulmasn salayan arabuluculuk, kira uyumazlklarnda da uygulanacak.

Adalet Bakanlnn teknik çalmalarn yürüttüü kanun deiikliinin TBMMde yasalamasyla, kira uyumazlklarnda arabuluculuk dava art haline getirilecek.

Kiralarn ödenmemesi ya da tespitine ilikin uyumazlklarda taraflar dava açmadan önce arabulucuya bavuracak.

ANLAMA SALANAMAZSA DAVA AçILABLECEK

Müracaatlar, adliyelerdeki arabuluculuk bürolarna ücretsiz yaplacak. Bavurularda, yarg gideri, harç, tank, bilirkii ücreti gibi bir ödeme yapma zorunluluu da bulunmayacak.

Arabuluculuk görümeleri 3 hafta içerisinde tamamlanacak. Zorunlu durumlarda arabulucu tarafndan bu süre en fazla 1 hafta daha uzatlabilecek. Böylece kira uyumazlklarnda uzun yllar süren mahkeme süreçleri sona erdirilecek.

Görümeler sonrasnda anlama salanamamas halinde ise dava açlabilecek.

BAKAN BOZDA, YOZGATTA AçIKLADI

Adalet Bakan Bekir Bozda, Eitim Dairesi Bakanl Yozgat Cemil çiçek Personel Eitim Merkezinin açlnda, alternatif uyumazlk çözüm yollarn artrmann gerekliliine inandklarn söylemiti.

Bakan Bozda, Kira ihtilaflarnn tamamn arabulucuya gönderme konusunda kararlyz. Bu noktada çalmalarmz devam ettirdiimizi ifade etmek isterim. Hazrlklar bittiinde bu hazrlklar Mecliste deerlendirilecek ve Meclisimizin kabulü halinde yasalaacaktr. diye konumutu.

ARABULUCULUK RAKAMLARI

Bugüne kadar istee bal arabuluculuun yan sra dava art haline getirilen içi-iveren, tüketici ve ticari arabuluculuk kapsamnda 2 milyon 905 bin 681 dosyann görümeleri tamamland.

Bu uyumazlklardan 2 milyon 15 bin 846snda taraflar anlat, 889 bin 835 dosyada ise anlama salanamad. Böylece arabuluculukta anlama oran yüzde 69 oldu.

Ana Sayfaya Git