Uzmanından "kurban kesimi" uyarıları

Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ "Kurbanlık olarak küçükbaş hayvanın tercih edilmesini önemsiyoruz. "Bir olumsuzluktan dolayı Kurban Bayramı'nın ilk günü üretilen 200 bin ton etin yüzde 10'luk bölümünü bile kullanamaz hale getirirsek bu Ankara'nın bir aylık et ihtiyacına karşılık gelir"

Haberler 20.08.2018 - 09:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye Kasaplar Federasyonu Bakan Fazl Yalçnda, Kurban Bayramnda kurbanlk olarak küçükba hayvann tercih edilmesini önemsediklerini belirterek, Büyükba hayvann kesimi ve sonrasnda muhafazas zordur. Kurban Bayramnn ilk günü üretilen 200 bin ton etin yüzde 10luk bölümünü bile kullanamaz hale getirirsek bu Ankarann bir aylk et ihtiyacna karlk gelir. dedi.

Yalçnda, geçen yl Kurban Bayramnda 850 bin büyükba, 2,5 milyona yakn da küçükba hayvan kesildiini, bunun sonucu yaklak 200 bin ton et üretildiini söyledi.

Bayramn birinci günü üretilen etin Türkiyenin yllk et ihtiyacnn yaklak 6da birine denk geldiini ifade eden Yalçnda, Kurbanlk olarak küçükba hayvann tercih edilmesini önemsiyoruz. Büyükba hayvann kesimi ve sonrasnda muhafazas zordur. Bir olumsuzluktan dolay Kurban Bayramnn ilk günü üretilen 200 bin ton etin yüzde 10luk bir bölümünü bile kullanamaz hale getirirsek bu Ankarann bir aylk et ihtiyacna karlk gelir. Bu milli servettir. diye konutu.

- Kurban etlerinin parçalanmas

Yalçnda, kurbanlk kesimi srasnda meydana gelen kazalarn yaanmamas için mutlaka bir uzmandan destek alnmas gerektiini dile getirdi.

Kurban kesildikten sonra parçalamak için yaplmas gerekenleri anlatan Yalçnda, Önce kurbann gerdan ksmn, sonra kol, kürek ve öndeki dö dediimiz ksmn kesiyoruz. Pirzolas çkaryor ve but ksm ikiye ayryoruz. lemler sonunda 9 parçalk et üretmi oluyoruz. ifadesini kulland.

Yalçnda, darda, yetkili olmayan kiilere yaptrlan kurban kesimlerinde birçok sorun yaandna dikkati çekerek, kurbanlk sahibine hayvann kymetli etlerinin verilmemesi gibi durumlarla da karlatklarn bildirdi.

- Kurban eti soutulmal

Yalçnda, Kurban Bayramnn yaz aylarna denk geldiine dikkati çekerek, unlar kaydetti:

Büyük hayvanlar soumadan parçalanyor ve etler naylon poetlere konuluyor. Bu ekilde yapldnda birkaç saat içinde bozulmalar balyor ve etler yenilemez hale geliyor. Bunun için kurban etlerimizin mutlaka hayvann gövdesi souduktan sonra parçalanmasn öneriyoruz. Eer mecbur kalnrsa etlerin en ksa sürede eve götürülüp birbirine demeyecek ekilde konulmas, kendi scakln kaybetmesi ve buzdolabna kaldrlmas salanmal.

Kurban etlerinin kymalk ve kuba gibi ayarlanmas için et satna ilikin Tarm ve Orman Bakanlndan ruhsatl iletmeleri tavsiye ettiklerini aktaran Yalçnda, kesim esnasnda et üzerinde meydana gelen lekelerin uzman kiiler tarafndan alnmasnn daha uygun olacan bildirdi. Yalçnda, et satna ilikin ruhsat bulunmayan iletmelerde kyma çekiminin yasaklandnn da altn çizdi.

- Kurban derisi ve barsann muhafazas

Yalçnda, kurbanln derisinin ve barsann da çok kymetli olduuna iaret ederek, bunlarn tuzlanmas, serin, gölge bir yerde muhafaza edilmesi gerektiini anlatt.

Koyunda hassas noktann yan doldurmas veya en az 6 ay geride brakarak annesinin boyuna gelmesi olduunu belirten Yalçnda, keçide ise mutlaka bir ya geçmesinin önem tadn kaydetti.

Ana Sayfaya Git