Vahşi sulamanın önüne geçiliyor!

Türkiye'nin önemli tarım merkezlerinden Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde, çiftçilere yapılan bilinçlendirme çalışmaları sayesinde toprak ve ürün verimliliğini azaltan vahşi sulamada yüzde 80 düşüş yaşandı.

Haberler 14.09.2020 - 00:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Güneydou Anadolu Projesi (GAP) kapsamnda Türkiyenin en uzun sulama tüneli olan Suruç Tüneli sayesinde Atatürk Barajndan Suruç Ovasndaki topraklara 6 yldan bu yana su veriliyor.

Yatrmlarla 736 bin dekar arazinin suland bölgede pamuk, msr, sebze, buday ve arpa en fazla ekilen ürünler arasnda yer alyor.

Suruç Ziraat Odas tarm danmanlar, tarmsal üretimin ana kayna olan topran biyolojik, kimyasal ve fiziksel yaps ile çevrenin korunarak, doal denge içerisinde topran verimliliinin sürdürülebilir olmas için vahi sulamann önlenmesi amacyla çalmalarn sürdürüyor.

Tarmsal üretimin youn yapld Suruç Ovasnda krsal mahallelerdeki üreticileri ziyaret eden ekipler, bilgilendirme yapyor.

VAH SULAMADA YÜZDE 80 DÜÜ VAR

Suruç Ziraat Odas Bakan Ayhan Klç, bilinçlendirme çalmalar sayesinde baarl sonuçlar elde ettiklerini vurgulayarak, üreticilerin de bu durumdan memnun olduunu dile getirdi.

Odann tarmsal danmanlk biriminin 7 yldan beri sahada faaliyetlerini sürdürdüünü anlatan Klç, Odamzda 5 tarm danmanmz var. Sürekli çiftçilerimizle iletiim halindeler. lçeye su geldikten sonra çiftçilerimizin modern sulamaya geçmesi için danmanlarmz bilgilendirme toplantlar yapt. Yaplan toplantlar ve bilgilendirme çalmalar sonucunda üreticilerimiz basnçl sulama sistemine geçmeye balad. Vahi sulamada yüzde 80 civarnda düü var. Suruç çiftçisinin birçounda danmanlarmzla ilgili olumlu geri bildirim gelmektedir. Bu da bizleri ayrca sevindiriyor. diye konutu.

BEKLENTLERNN ÜZERNDE GELR ELDE EDLD

Tarm danman Songül Akaltun da basnçl sulama sistemini kuran çiftçilerin yüksek verim elde ettiklerine dikkati çekti.

çiftçilerle sürekli iletiim halinde olduklarn aktaran Akaltun, Yaptmz toplantlar, bastmz broürler, mektuplar sayesinde çiftçilerimize basnçl sulamann öneminden bahsettik. Onlar da bize danarak damlama ve yamurlama sulama sistemini imkanlar dorultusunda tarlalarnda kurmaya balad. Bu durumdan da çok memnun olduklarn her zaman dile getiriyorlar. Beklentilerinin üzerinde gelir elde edildi. dedi.

Bu sistemle suyun israf olmadn vurgulayan Akaltun, öyle devam etti:

Damlama sistemi hem su bakmndan tasarruflu oldu hem ekonomik olarak katk salad ve i gücü azald. Bu ekilde çiftçinin cebinde daha çok parann kaldn söyleyebiliriz. Suyun doru ve etkili kullanmn salayan damlama sulama sistemini öneriyoruz. Bitkinin bulunduu geliim evresine göre her bir bitki kökünün belirli miktarda ve dorudan suyla bulumasn salayan damlama sulama sistemleri tüm arazi yaplar ve toprak türlerine kolayca uygulanan bir sistemdir. Msrda sulama ileminin gerek bitki gerekse arazide her an kontrollü bir ekilde yaplmasn salayan damlama sulama sistemi, sulamayla birlikte gübrelemenin de yaplmasna imkan salamaktadr.

ÜRETC DE MEMNUN

Üretici Bilal Zeren ise uzun yllardan beri çiftçilik yaptn belirterek, unlar kaydetti:

lk 2 yl devlet hibeler verdi. Ksmen bundan yararlandk. Hem tarla hem su insanln bir serveti, miras. Damlama sulama sistemini kullandnzda tarlay çoraklatrmyorsunuz. Suyu daha verimli kullanyorsunuz. Daha bereketli bir verim alma ansnz douyor. Bu yl oldukça yüksek bir verim bekliyoruz. Batan sona kadar Tarmsal Yaym ve Danmanlk Birimi mühendisleriyle iletiim halindeydik.

Ana Sayfaya Git