Vale hizmetlerine düzenleme getiren yönetmelik Resmi Gazete'de

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un imzasıyla "İşletmeler ve İşyerlerinin Araç Park Hizmetlerinin (Vale) Yürütülmesine İlişkin Yönetmelik" Resmi Gazete'de yer aldı

Haberler 26.12.2020 - 01:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çileri Bakan Süleyman Soylu ve çevre ve ehircilik Bakan Murat Kurumun imzasyla letmeler ve yerlerinin Araç Park Hizmetlerinin (Vale) Yürütülmesine likin Yönetmelik Resmi Gazetede yaymland.

çileri Bakanlndan yaplan açklamaya göre, düzenleme 1 Temmuz 2021den itibaren yürürlüe girecek.

Yönetmelie göre, shhi iyerleri ile umuma açk istirahat ve elence yerleri kendileri veya hizmet satn alarak, sözleme imzaladklar vale iletmeleri eliyle bu hizmeti verebilecek. Vale hizmeti iyerinin ruhsatna tali faaliyet olarak ilenecek. Ruhsatna vale hizmetini iletmeyen iyerleri bu hizmeti sunamayacak.

Vale hizmetinin en fazla 3 kilometre yarçap içerisinde karlanmas zorunlu olacak. Vale hizmet bedeli, iletmecinin esnaf veya tacir sfatna bal olarak mevzuat çerçevesinde ilgili oda tarafndan belirlenen fiyat tarifesini geçemeyecek.

VALE HZMET

Vale hizmeti alan iyerleri, bu hizmeti veren iletmeye kendi mülkiyeti içinde veya kiralayaca otopark alannda yer gösterme zorunluluu olacak. Müteri vale hizmeti almaya zorlanamayacak. Vale noktalarnda, vale hizmeti almann zorunlu olmadn belirten levha herkesin görecei ekilde asl olacak.

Kendi parseli içerisinde otopark olan iyerleri, ücretsiz otopark alanlarna sürücüyü yönlendirmek için yönlendirme iaretleri kullanacak. Vale hizmeti kapsamnda kullanlan otopark alanlarnda, güvenlik kameras zorunlu olacak.

Ücretsiz otopark alanlar içerisinde, karayollarnda ve halkn kullanmna açk alanlarda vale hizmeti için özel alan ayrlamayacak.

Vale hizmetlerine ilikin, vale iletmesi ile iyeri arasnda, hizmeti alacak kii veya kuruluun ad, adresi, hizmetin kapsam, personel says, hizmetin süresi ve dier hususlar içeren sözleme düzenlenecek.

stihdam edilen vale görevlilerinin bilgileri 15 gün içinde yetkili idareye ve kolluk birimlerine bildirilecek. Vale görevlileri görev süresince tantm kartn yakada tayacak ve vale kyafeti giyecek.

Vale iletmelerinin, Vale/Garaj Sigorta Poliçesi ve Üçüncü ahs Mali Mesuliyet Sigorta Poliçesi yaptrmas zorunlu olacak. Vale hizmeti veren iletme ve iyerleri, araç teslimini fi ile yapacak. Hizmet süresi içinde ortaya çkan araç hasarlarn, trafik cezalarn ve araç çekme bedellerini karlayacak.

GÖREV ARTLARI

Vale görevlisi kullanlaca aracn cinsine uygun snf sürücü belgesine olacak ve 1 Ocak 2023den sonra mesleki yeterlilik belgesi bulunacak.

Devletin güvenliine ve anayasal düzene kar ilenen suçlar, hrszlk, uyuturucu ve cinsel saldr suçlarndan mahkum olanlar ile bu suçlardan hakknda kovuturma bulunanlar, vale görevlisi olamayacak.

Yine son 5 yl içerisinde bilinçli taksirli olarak ölümlü trafik kazasna karan, uyuturucu veya uyarc madde alarak ya da alkollü ekilde araç kullanan ve hz kurallarn ihlal ettii için sürücü belgesi birden fazla geri alnan veya daim olarak iptal edilen kiiler, vale görevlisi olamayacak.

Valilik veya kaymakamlklarca yetkili idare, emniyet, jandarma, oförler odas ve vale hizmeti alannda faaliyet gösteren STK temsilcilerinden oluturulan bir komisyon marifetiyle vale iletmeleri belirli aralklarla denetlenecek.

Yönetmelie aykr hareket eden vale iletmelerine Karayollar Trafik Kanununun ilgili hükümleri, Kabahatler Kanununun 22 ve 32inci maddeleri, yeri Açma ve çalma Ruhsatlarna likin Yönetmeliin ek 3üncü maddesi ve Belediye Zabta Yönetmelii hükümleri çerçevesinde ilem yaplacak.

Ana Sayfaya Git