Vali Güzeloğlu: Diyarbakır'a 2017 yılında 862 milyon yatırım yapıldı

DİYARBAKIR Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, 2017 yılında kentte 862 milyon liralık yatırımın yapıldığını açıklarken, "Yılın ilk 9 ayında alınan yatırım teşvik belgeleri ve taahhüt edilen sabit yatırım tutarı bakımından tüm tarihlerin en yüksek rakamları bugüne kadar gerçekleşmiştir.

Haberler 26.12.2017 - 08:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Valisi Hasan Basri Güzelolu, 2018, Diyarbakrda istihdamn zirve yl olacak ve gerideki tüm zamanlarn en yüksek istihdam odakl iyileme ve gerçeklemesini elde edecektir. dedi.

Vali Güzelolu, DS 10. Bölge Müdürlüünde düzenlenen Diyarbakr Ekonomi Deerlendirme Toplantsnda yapt konumada, Diyarbakrn genç ve dinamik nüfus açsndan Türkiyenin dokuzuncu kenti olduunu söyledi.

2017 ylnn on aynda ilin 168 milyon dolar ihracat gerçekletirdiine iaret eden Güzelolu, 2017 ylnn tamamndaki ihracat miktarnn yaklak 180 milyon dolar olmasn beklediklerini kaydetti.

- 833 irket kuruldu

Güzelolu, yln 9 aynda 142 yatrm tevik belgesi alndna dikkati çekerek, öyle konutu: Bu belgelere sahip yatrm toplam tutarmz 862 milyon lira, istihdam ise 6 bin 196 kii olmutur. Yln ilk 9 aynda alnan yatrm tevik belgeleri ve taahhüt edilen sabit yatrm tutar bakmndan tüm tarihlerin en yüksek rakam gerçeklemitir. Kalan sürede ve 2017 yl toplam açsndan bu rakamlarn daha da yükselecei açktr.

Geçen yl yeni kurulan irket saysnn 679, bu yln 11 aynda kurulan irket saysnn da 833 olduunu belirten Güzelolu, bunun ekonomik canlanmann göstergesi olduunu vurgulad.

- 3 ürün tescillendi

Güzelolu, ilin ekonomik deerlerinin, üretime dönük ürünlerinin corafi olarak tescillenmesi süreci ve buna bal olarak iaret tescilinin salanmasnda özel çaba sergilendiini kaydederek, u ana kadar Diyarbakr karpuzu, Diyarbakr örgü peyniri ve son olarak da Diyarbakr burma kadayfmzn corafi tescillerini aldk. diye konutu.

2018, Diyarbakrda istihdamn zirve yl olacak ve gerideki tüm zamanlarn en yüksek istihdam odakl iyileme ve gerçeklemesini elde edecektir. diyen Güzelolu, kentin ekonomik, toplumsal ve sosyal kalknmasnn tayc ve en önemli projelerinden birisinin Silvan Baraj Projesi olduunu söyledi.

Silvan Projesinin 8 baraj kapsadn, bunlardan 4ünün yapmnn tamamlandn anlatan Güzelolu, proje tamamlandnda 235 bin hektar arazinin suya kavuacan belirtti.

Vali Güzelolu, Silvan Projesi ile Diyarbakrdaki tarm arazilerinin yüzde 60a yakn suya kavuacak, projenin bütünü 300 bin kiiye istihdam salayacak. eklinde konutu.

- stihdamn 20 bin kiiye ulamasn bekliyoruz

720 hektar alanda yatrmclara hizmet veren Diyarbakr Organize Sanayi Bölgesinde 7 bine yakn kiinin istihdam edildii bilgisini paylaan Güzelolu, öyle devam etti:

Yatrmclarmzn taleplerine cevap vermek için 198 hektarlk bir genileme alan çalmas sonuçlanmak üzere. Bu alann tahsis edilmesiyle, 2018 ylnda zaten hazr olan reel giriimcilerin yatrmlarn gerçekletirmesiyle, bu istihdamn 20 bin kiiye ulamasn bekliyoruz. u anda alnan ön talepler bu beklentinin reel olduunu ortaya koymaktadr.

- Tekstilkent Projesine bavuru balad

Diyarbakr Tekstil htisas Organize Sanayi Bölgesi Projesine de deinen Güzelolu, kentin pamuk üretiminde dördüncü srada yer aldn belirtti.

Vali Hasan Basri Güzelolu, tüzel kiilik kazanan Tekstil htisas Organize Sanayi Bölgesinin 129 hektar alanda kurulacan dile getirerek, Faaliyete geçmesiyle bünyesindeki hazr giyim, konfeksiyon iletmelerinde en az 7 bin 500 kii istihdam edilecek. Bugün itibaryla Tekstil htisas Organize Sanayi Bölgesi yani Tekstilkent Projesinde parsel tahsis bavurularn da almaya baladmz ilan etmek istiyorum. ifadelerini kulland.

Bu bölgenin Türkiyede üretim yapan birçok tekstil alanndaki büyük üreticinin ilgisini çekeceini ve çok büyük talep olacana iaret eden Güzelolu,1 Mart 2018den itibaren yer tahsisine balanacan müjdeledi.

- Yatrmclara enerji destei verilecek

Güzelolu, Karacada Kalknma Ajansnn 2018 ylnda 30 milyon lira hibe sunacan belirtti. Dün yaymlanan 696 sayl Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Cazibe Merkezi Programlarnda yeni düzenlenmeler gerçekletirildiini, özel sektöre ait imalat sanayi yatrmlar çar merkezi ve veri merkezi yatrmlarna da destek salanacan anlatan Güzelolu, sözlerini öyle tamamlad:

Bu noktada en temel desteklerden biri de yatrmclarmza enerji destei verilecek olmas olarak ilan edildi. Amacmz, çabamz ve çalmamz, Diyarbakr 2023 Türkiye hedeflerinde bölgesinde ve uluslararas ölçekte bir üretim, tarm ve lojistik merkezi konumuna getirmektir. Bugünümüzü dünden, geleceimizi bugünden daha iyi olarak gerçekletirmektir. Toplantya kamu kurum ve kurulularnn temsilcileriyle, i adamlar ve giriimciler katld.

Ana Sayfaya Git