Van'da akarsu debilerinin yükselmesi inci kefalinin göçünü kolaylaştırdı

Van Gölü'nde yaşayan ve üreme döneminde suyun akışının tersine yüzerek tatlı sulara göç eden inci kefalleri, ortaya koydukları mücadeleyle izleyenlerin ilgisini çekiyor

Haberler 23.05.2022 - 00:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Üreme dönemi olan 15 Nisan-15 Temmuzda göle dökülen tatl sulara akn ederek yumurtalarn brakan balklarn göç yolculuu devam ediyor.

Geçen yl bölgede etkili olan kuraklk nedeniyle zorlu bir göç dönemi geçiren inci kefali, bu yl etkili olan yalarla su debileri istenilen seviyeye ulaan akarsu ve derelerde herhangi bir olumsuzluk yaamadan üremelerini gerçekletiriyor.

Kaçak avcln önlenmesi amacyla göl kenarndaki yerleim birimlerinde ve tatl su azlarnda denetim yapan Sahil Güvenlik Komutanl ekipleri, jandarma, emniyet, güvenlik korucular ile Tarm ve Orman l Müdürlüü ekipleri karlatklar olumsuzluklara annda müdahale ediyor.

Av yasa boyunca hem karadan hem de havadan alnan önlemlerle koruma altnda tutulan inci kefalinin popülasyonunda art gözleniyor.

Göle dökülen akarsu ve derelere akn eden ve bu yolculuk srasnda karsna çkan engelleri adeta zplayarak amaya çalan balklarn sürüler halinde ilerleyii hayranlk uyandryor.

SU DEBSNN STENLEN SEVYEDE OLMASI GÖçÜ KOLAYLATIRIYOR

Van Yüzüncü Yl Üniversitesi (YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dr. Ör. Üyesi Mustafa Akku, AA muhabirine, Van Gölünde yaayan endemik balk türü inci kefalinin üreme yolculuunun sürdüünü belirtti.

Bölgedeki tüm kurumlarn üreme dönemindeki bu balklar korumak için seferber olduunu ifade eden Akku, öyle konutu:

Van Gölüne dökülen 101 derede inci kefalleri youn bir ekilde üreme göçünü gerçekletiriyor. Geçen yllarda kuraklk nedeniyle akarsularda su debisinin yetersiz olmas balklarn göçünü olumsuz etkiliyordu. Bu sene k aylarnda kar yann fazla olmas ve u sralar hava scaklnn mevsim normallerinde seyretmesi akarsu debilerinin istenilen seviyede olmasn salad. Bu durum balklarn göçüne olumlu etki ediyor, ilerleyii kolaylatryor.

AKARSU VE DERELER GÖç EDEN BALIKLARLA DOLUP TATI

Kaçak avclkla mücadelenin youn bir ekilde devam ettiini vurgulan Akku, unlar kaydetti:

Kaçak avclara göz açtrlmyor. Bu da Van Gölünde yaayan bu endemik türün popülasyonunun artmasn salad. Bunu da derelerdeki balk younluundan anlayabiliyoruz. Akarsu ve dereler göç eden balklarla dolup tat. Bu durum koruma çalmalarnn ne kadar iyi olduunu ve sahiplenme duygusunun önceki yllara oranla çok daha arttn gösteriyor. çalmalar bu ekilde devam ederse inci kefali her geçen yl büyüyen bir marka deer haline gelecek.

Balk göçünü izlemek için Mersinden gelen Mehmet Fatih ahin de muhteem bir doa olayna tanklk ettiklerini söyledi.

Balklarn bu yolculuunun mutlaka izlenmesi gerektiini dile getiren ahin, Ters yöne yüzerken yumurtalarn brakan balklar, büyük zorluklar yayor. Aslnda hayatn gerçei bu. Bu mücadele verilirse sonunda baar oluyor. diye konutu.

Ana Sayfaya Git