Van'da çöplükler enerji üssüne dönüşecek

Van Büyükşehir Belediyesi, kentte vahşi depolama yapılan eski çöplük ile 833 bin metrekarelik yeni çöp alanında metan gazı ve güneş kollektörleriyle elektrik enerjisi üretimi gerçekleştirecek

Haberler 15.06.2017 - 12:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Vanda, çöplerin depoland alanlarda metan gaz ve güne kollektörleriyle elektrik enerjisi üretimi için çalma balatld.

Van Büyükehir Belediyesi, Van-Özalp karayolunda yllardr vahi depolama yaplan eski çöp alannn slah edilmesi amacyla proje hazrlad.

Yayd kötü koku ve çöplerin çevreye saçlmasyla Bostaniçi ve Beyüzümü mahallelerinde yaayan vatandalarn büyük sknt yaad çöp alan, szntlar nedeniyle yan bandaki Shke Gölünün de kirlenmesine yol açyor.

Büyükehir Belediyesi Genel Sekreterlii, randan gelen turistlerin yol güzergah üzerinde, kent giriine yakmayan görüntülerin olutuu çöp alannn yaratt görüntü ve çevre kirliliini önlemek için harekete geçti.

lk olarak kentten uzakta metan gazndan elektrik enerjisinin de üretilebilecei yeni bir çöp alan belirleyen genel sekreterlik, vahi depolama yaplan alann da üzerini kapatarak güne kollektörleriyle elektrik üretilebilecek bir tesise dönütürmeyi planlyor.

çöp alanlarnden elektrik enerjisi üreteceiz

Van Büyükehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Yalçn, kentte en çok önemsedikleri konulardan birinin çevre olduunu vurgulad.

Kentin daha temiz bir yapya kavumas amacyla birtakm projeler hazrladklarn kaydeden Yalçn, bu nedenle birçok yerin yeil alan ve park olarak planlandn aktard.

Yalçn, Van Gölü çevresinde birçok yeri kente yeil alan olarak kazandracaklarn, kenti kadim geçmiine yakr hale getireceklerini bildirerek, öyle konutu:

çöp depolama istasyonlar çevre açsndan çok önemli. Bu nedenle 833 bin metrekarelik yeni çöp depolama alan belirledik. Bu yl inallah ihalesini yaparak kentimizi metan gazndan elektrik enerjisi üretecek bir çöp depolama istasyonuna kavuturmu olacaz. Daha önce vahi depolama yaplan alanda da metan gazndan elektrik üreteceiz. Ayn zamanda üzerini kapatarak yeil alan yaplmas ya da güne kollektörleri yerletirerek elektrik enerjisi üretme çalmalar yaplacak. Bu çalmalarla kentimizin yllardr çözülmesi beklenen önemli bir sorunu da giderilmi olacak.

Yllardr çözümünü bekliyoruz

Van çevre Dernei (çEVDER) Bakan Ali Kalçk da yllardr kentte çöp sorununun giderilmesini beklediklerini ancak somut admlarn atlmadn söyledi.

Vahi depolamann yapld mevcut çöp alannn çevreye çok büyük zarar verdiini dikkati çeken Kalçk, çevredeki yerleim yerlerinin de bundan olumsuz etkilendiini belirtti.

Günde 600 ton çöpe alanda vahi depolama yapldna iaret eden Kalçk, alann en ksa zamanda slah edilerek çöplerin geri dönüümle deerlendirilmesi gerektiini dile getirdi.

Kalçk, 10 yldan bu yana çöp alannn deimesinin gündemde olduunu ifade ederek, öyle konutu:

nallah geciktirilmeden dile getirilen projeler uygulamaya geçirilir. Orada büyük bir kirlilik var ve bu devam ediyor. çöplerin geri dönüüme kazandrlmamas ekonomik anlamda da büyük bir kayp. Belediyenin görevi çöp alanlarn ve artma tesislerini yenilemektir. Ancak yeni çöp alanlar belirlenirken doann da dikkate alnmas lazm. çünkü kirletilen bir alan brakp baka bir alan daha kirletmek doru deil. Bu ayn zamanda meralarn ve tarm arazilerinin de zarar görmesine neden olur. Bunlarn dikkate alnarak yeni düzenlemelerin yaplmas daha iyi olacaktr.

Ana Sayfaya Git