Varank: son 60 yılın en şiddetli küresel daralmasına şahit olacağız

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Küresel ekonomi 2020 yılını koronavirüs tehdidi altında geçiriyor. IMF, global ekonominin yüzde 4,4 küçüleceğini öngörüyor. Bu tahmin gerçekleşirse, son 60 yılın en şiddetli küresel daralmasına şahit olacağız.Virüsün ekonomik etkilerini nisandan itibaren yoğun bir şekilde hissetmeye başladık. Toplam talepteki daralma, elbette ülkemizi de etkiledi” dedi.

Haberler 17.11.2020 - 10:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Varank, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Sanayi ve Teknoloji Bakanl ve bal kurulularnn bütçesini sunarken özetle unlar söyledi:

GLOBAL EKONOM YÜZDE 4,4 KÜçÜLECEK

Küresel ekonomi 2020 yln koronavirüs tehdidi altnda geçiriyor. Uluslararas Para Fonu, global ekonominin yüzde 4,4 küçüleceini öngörüyor. Bu tahmin gerçekleirse, son 60 yln en iddetli küresel daralmasna ahit olacaz. Salgndan en fazla etkilenen corafyann da en büyük ticaret ortamz konumundaki Avro Bölgesi olmas öngörülüyor. Bu sene; küresel ticaretin yüzde 9,2, uluslararas dorudan yatrmlarn yüzde 40 daralmas bekleniyor. Yln ilk yarsnda, tüm dünyada sadece turizm kaynakl gelir kayb 460 milyar dolar buldu. Finansal piyasalarda ve emtia fiyatlarnda da sert dalgalanmalar yaanyor. Özetle, aslnda daha önce bir benzerini yaamadmz olaanüstü dönemlerden geçiyoruz. Virüsün ekonomik etkilerini nisandan itibaren youn bir ekilde hissetmeye baladk. Avrupa Birlii bata olmak üzere, neredeyse tüm büyük pazarlarda üretim kayplar derinleti. Sadece otomotiv sektöründe, Avrupa ülkelerinde yüzde 85e varan üretim düüleri oldu. Toplam talepteki daralma, elbette ülkemizi de etkiledi.

THALAT BAIMLILIINI AZALTMA HEDEF

Yerlileme alannda özgün bir uygulama olan Teknoloji Odakl Sanayi Hamlesi Programn balattk. Yaklak 2 milyar liralk yatrmla; servo motorlar, CNC tezghlar, eklemeli imalat makineleri gibi yüksek teknolojili ürünler artk yerli olarak üretilecek. Program dier öncelikli sektörlere yaygnlatrp, ülkemizin ithalat bamlln azaltacaz.

DESTEK DEL KRED

Doal afetlerden zarar gören iletmelerimiz için Acil Destek Kredi Programlar uyguluyoruz. Bu sene Elaz, Malatya, Samsun Terme ve Salpazar, Tokat, stanbul Esenyurt, Rize çayeli ve Giresunda meydana gelen doal afetlerden etkilenen KOBlerimizi yalnz brakmadk. Bu kapsamda 8 bin 200 iletmemiz 778 Milyon liralk acil destek kredisi kulland. zmirde depremden etkilenen KOBlerimizi de yalnz brakmayacaz. Borç yaplandrmas ve istihdam tevikine ilikin düzenlemeleri içeren kanun teklifi yasalat. 31 Austos 2020 tarihinden önce KOSGEBin kullandrd desteklerle, kredi faiz desteklerinden ödenmemi olan tutarlar ve KOSGEB aidatlar bu kanunun kapsamna giriyor. Bu sayede toplamda 34 milyon liralk KOSGEB alacan yeniden yaplandryoruz.

HAYVAN DENEYLERN TAMAMLAYAN DÖRT AI ADAYI

KOVID-19 Türkiye Platformu altnda a ve ilaç alannda 17 proje baaryla yürütülüyor. Bu projelerde; 167si STAR Bursiyeri olmak üzere 436 aratrmacmz gece gündüz çalyor. Hayvan deneylerini baaryla tamamlayan dört a adaymzn en ksa sürede klinik deney aamasna geçmesi için gayret gösteriyoruz.

SANAY BÖLGELER BÜTçESNE YÜZDE 400 ARTI

2021 bütçemiz; hükümetimizin üretim ve teknolojideki vizyonuyla, muhalefet milletvekillerinin de burada skça dile getirdii ekilde, geçen seneye göre önemli oranda artt. Böylece 16 Bakanlk içinde en fazla bütçe artnn olduu ikinci Bakanlk olduk. 2021 ylnda; Organize Sanayi Bölgeleri ve Sanayi Siteleri için kullanacamz bütçe yüzde 400, TÜBTAKn Ar-Ge bütçesi yüzde 100 artacak.

14 MLYAR VERLD, 18 MLYAR HARCANDI

Bakanlmz, bal ve ilgili kurulularmza 2019 Ylnda Bütçe Kanunu ile 14 milyar 47 milyon 494 bin lira ödenek verildi. Yl içerisinde yaplan eklemelerle 19 milyar 172 milyon 11 bin 968 liraya ulaan ödenein, 18 milyar 191 milyon 905 bin 148 liralk ksm bütçe giderine dönütü. 228 milyon 434 bin 590 liralk ksm ise 2020 ylna devretti.

Ana Sayfaya Git