Varlık barışında yeni dönem başlıyor

Yurt dışındaki para, altın, döviz ve menkul kıymetlerin Türkiye'ye getirilmesine ilişkin varlık barışına başvuru süresi yıl sonuna uzatılırken, taşınmazlar da kapsamdaki varlıklara dönüştürülerek uygulamaya dahil edilebilecek.

Haberler 31.07.2019 - 09:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bildirim veya beyanlarda, söz konusu varlklarn Türk liras karl bedelleri esas alnacak

HABER MERKEZ

Yurt dndaki para, altn, döviz ve menkul kymetlerin Türkiyeye getirilmesine ilikin varlk barna bavuru süresi yl sonuna kadar uzatlrken, tanmazlar da kapsamdaki varlklara dönütürülerek deerlendirilebilecek.

TBMMde kabul edilen düzenlemeye göre, yurt dnda bulunan para, altn, döviz, menkul kymet ve dier sermaye piyasas araçlarn, 31 Aralk 2019a kadar Türkiyedeki banka veya arac kuruma bildiren gerçek ve tüzel kiiler, bunlara yönelik serbestçe tasarruf yapabilecek.

Bu varlklar için yüzde 1 vergi ödenecek. Varlklar bildirimin yapld tarihten itibaren 3 ay içinde Türkiyeye getirilecek.

Gelir daresi Bakanlnca varlk barnn ileyiine ilikin tebli tasla, yaymlanmak üzere Cumhurbakanlna gönderildi.

Taslaa göre, varlk barna ilikin bildirimler, yetkili klnm vekiller veya kanuni temsilcilerce yaplabilecek.

Bu varlklar, bankalara veya arac kurumlara bildirilebilecek. Gerçek ve tüzel kiilerce, söz konusu varlklara ilikin vergi dairelerine herhangi bir beyanda bulunulmayacak.

Anlan varlklar için tek bir bildirim verilmesi esas olmasna karn, bildirimin yapld her ay farkl bir vergilendirme dönemi olarak kabul edildiinden yl sonuna kadar birden fazla bildirimde bulunulmas mümkün olacak.

Ayn ay içinde yaplacak deiikliklerde, ilk bildirim düzeltilecek. Sonraki aylarda, hatalarn düzeltilmesi ya da bildirilen varlklarn azaltlmak istenmesi halinde de yine önceki bildirim düzeltilecek.

Varlklar artrc bir bildirimde bulunulmak istenilmesi halinde ise ilave olarak bildirilmek istenilen varlklar için yeni bir bildirim yaplacak.

Bildirim süresi sona erdikten sonra bildirimlere ilikin yaplan düzeltme talepleri dikkate alnmayacak.

- Bildirimde bulunan ile varl transfer eden farkl olabilecek

Bildirilen varlklar nedeniyle hiçbir suretle vergi incelemesi ve vergi tarhiyat yaplmayacak.

Varlklarn, bildirim tarihinden itibaren 3 ay içinde Türkiyeye getirilmesi veya buradaki banka ya da arac kurumlarda açlacak bir hesaba transfer edilmesi gerekirken, varln transferi ilemlerinde, bildirimde bulunan hesap sahibi ile yurt dndan varl transfer edenin farkl kiiler olmasnn söz konusu hükümden faydalanlmas açsndan herhangi bir önemi bulunmayacak.

Yurt dndaki varlklar, yine yurt dnda bulunan banka veya finansal kurumlardan kullanlan ve kanuni defterlerde kaytl kredilerin en geç 31 Aralk 2019 tarihine kadar kapatlmasnda kullanlabilecek.

Borcun ödenmesinde kullanlan varlklar için Türkiyeye getirilme art aranmayacak ancak borcun kapatldna dair belgelerin bildirime eklenmesi gerekecek.

Tanmazlar gibi yurt dnda bulunan ancak kapsama girmeyen varlklarn yl sonuna kadar kadar kapsamdaki varlklara dönütürülerek Türkiyeye getirilmesi mümkün olacak.

Yurt dnda bulunan varlklarn Türkiyeye fiziki olarak getirilmesi srasnda yaplan bildirime istinaden gümrük idaresinden alnan belgeler, varlklarn Türkiyeye getirilmi olduunun kantlanmasnda kullanlabilecek.

Banka ve arac kurumlar, kendilerine bildirilen varlklara ilikin yüzde 1 olarak hesapladklar vergiyi, bildirimi izleyen ayn 15. günü akamna kadar bal bulunduklar vergi dairesine beyan edecek.

Vergi, söz konusu beyan süresi içerisinde banka ve arac kurumlarca vergi sorumlusu sfatyla ödenecek.

- Türk liras karl bedeller esas alnacak

Türkiyede bulunan ancak kanuni defter kaytlarnda yer almayan para, altn, döviz, menkul kymet ve dier sermaye piyasas araçlar ile tanmazlar, 31 Aralk 2019 tarihine kadar, vergi dairelerine dorudan ya da elektronik ortamda beyan edilebilecek.

Beyan edilen varlklarn deerleri üzerinden yüzde 1 vergi tarh edilecek ve bu vergi, tarhiyatn yapld ay izleyen ayn sonuna kadar ödenecek.

irket veya irket ortaklarna ait olduu halde irketin kanuni temsilcileri, ortaklar veya vekilleri dndaki kiilerce tasarruf edilen varlklar, irket adna bildirim veya beyana konu edilerek düzenlemeden yararlanabilecek.

Ayrca, gerçek kiilere ait olduu halde bu kiilerin orta veya kanuni temsilcisi olduklar yurt dndaki irketlerce tasarruf edilen varlklar da ilgili gerçek kiiler adna bildirilebilecek. Buna karn, söz konusu varlklarn irket veya irket ortaklarna ya da gerçek kiilere ait olduunun ispat edilmesi gerekecek.

Bildirim veya beyanlarda, anlan varlklarn Türk liras karl bedelleri esas alnacak.

Döviz varlklarnda, beyan edildii tarihteki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankas döviz al kuru dikkate alnacak.

Ana Sayfaya Git