Varlık barışı için başvuru süreci başladı

Varlık barışı uygulaması için başvuru süreci başladı. Yurt dışındaki varlıklar, 31 Aralık 2019 tarihine kadar Türkiye'deki banka veya aracı kurumlara bildirilecek.

Haberler 03.08.2019 - 00:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Varlklarn, bildirimin yapld tarihten itibaren üç ay içinde Türkiyeye getirilmesi veya buradaki banka ya da arac kurumlarda açlacak bir hesaba transfer edilmesi gerekecek

HABER MERKEZ

Varlk bar uygulamasna ilikin bavuru süreci balarken, yurt dndaki varlklarn 31 Aralk 2019a kadar Türkiyedeki banka veya arac kurumlara bildirilmesi gerekecek.

Hazine ve Maliye Bakanl Gelir daresi Bakanlnn Baz Varlklarn Ekonomiye Kazandrlmas Hakknda Genel Teblii Resmi Gazetede yaymland.

Teblile, gerçek ve tüzel kiilerin yurt dnda bulunan para, altn, döviz, menkul kymet ve dier sermaye piyasas araçlarnn yurda getirilerek milli ekonomiye kazandrlmasna ilikin varlk bar uygulamasna yönelik usul ve esaslar belirlendi.

Düzenlemeyle, yurt içinde bulunan ancak ilgili kaytlarda yer almayan para, altn, döviz, menkul kymet ve dier sermaye piyasas araçlar ile tanmazlarn vergi dairesine beyan edilerek kanuni defter kaytlarna alnabilmesine de imkan salanacak.

Buna göre, yurt dnda bulunan varlklarn 31 Aralk 2019 tarihine kadar Türkiyedeki banka veya arac kurumlara bildiren gerçek ve tüzel kiiler, söz konusu varlklar serbestçe tasarruf edebilecek.

Bildirime konu edilecek varlklarn, bildirim tarihinden itibaren üç ay içinde Türkiyeye getirilmesi kouluyla, bu varlklara yurt dnda hangi tarih itibaryla sahip olunduunun anlan madde hükmünden yararlanlmas açsndan herhangi bir önemi bulunmayacak.

Yurt dndaki varlklar, ilgili formla bankalara veya menkul kymet ve dier sermaye piyasas araçlar için arac kurumlara bildirilebilecek. Gerçek ve tüzel kiilerce, söz konusu varlklara ilikin olarak vergi dairelerine herhangi bir beyanda bulunulmayacak.

Varlk barna dikkat

Bildirilen varlklar nedeniyle hiçbir suretle vergi incelemesi ve vergi tarhiyat yaplmayacak. Bu hükümden faydalanlabilmesi için vergisinin vadesinde ödenmesi ve varlklarn, bildirimin yapld tarihten itibaren 3 ay içinde Türkiyeye getirilmesi veya buradaki banka ya da arac kurumlarda açlacak bir hesaba transfer edilmesi gerekecek.

Yurt dnda bulunan varlklar, yurt dnda bulunan banka veya finansal kurumlardan kullanlan ve 19 Temmuz itibaryla kanuni defterlerde kaytl olan kredilerin en geç 31 Aralka kadar kapatlmasnda kullanlabilecek. Bu takdirde, defter kaytlarndan düülmesi kaydyla, borcun ödenmesinde kullanlan varlklar için Türkiyeye getirilme art aranmayacak.

Yurt dnda bulunan ancak kapsama girmeyen tanmaz gibi varlklarn yl sonuna kadar kapsamdaki varlklara dönütürülerek Türkiyeye getirilmesi mümkün olacak.

Banka ve arac kurumlar, kendilerine bildirilen varlklara ilikin olarak yüzde 1 orannda hesapladklar vergiyi, bildirimi izleyen ayn 15. günü akamna kadar vergi sorumlusu sfatyla bal bulunduklar vergi dairesine beyan edecek. Vergi, söz konusu beyan süresi içinde banka ve arac kurumlarca ödenecek.

- Türkiyedeki varlklar

Gelir veya kurumlar vergisi mükelleflerince sahip olunan ve Türkiyede bulunan ancak kanuni defter kaytlarnda yer almayan para, altn, döviz, menkul kymet ve dier sermaye piyasas araçlar ile tanmazlar 31 Aralka kadar gelir veya kurumlar vergisi yönünden bal olunan vergi dairelerine dorudan ve elektronik ortamda beyan edilebilecek.

Vergi dairelerine beyan edilen varlklarn deerleri üzerinden vergi dairelerince yüzde 1 orannda vergi tarh edilecek. Bu ekilde hesaplanan vergi, tarhiyatn yapld ay izleyen ayn sonuna kadar ödenecek.

Bildirilen varlklar, altn ve tanmazsa rayiç bedeliyle, dövizse Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankas döviz al kuruyla, hisse senetleri, varsa borsa rayiciyle, borsa rayici yoksa rayiç bedeliyle deerlendirilecek.

Bildirim veya beyanlarda, söz konusu varlklarn Türk liras karl bedelleri esas alnacak.

Ana Sayfaya Git