Varlık barışına sıfır vergi fırsatı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrıda bulunduğu "varlık barışı"nda sıfır vergi fırsatı. Yeni varlık barışı uygulamasında öncekilerden farklı olarak varlıklarını yurt dışından getirenlerin, bunlar nedeniyle herhangi bir vergi ödemesi gerekmeyecek

Haberler 27.11.2020 - 09:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann çarda bulunduu yeni varlk bar uygulamasnda, geçmitekilerden farkl olarak yurt dndan getirilen varlklar nedeniyle herhangi bir vergi ödenmeyecek.

Baz Alacaklarn Yeniden Yaplandrlmas Hakknda Kanun ile varlk barna yönelik yeni bir imkann önü açld. Cumhurbakan Erdoan da AK Parti Grup Toplantsnda yapt konumada, Tüm vatandalarmz bu imkan deerlendirmeye, ellerindeki paray, dövizi, altn ve dier sermaye araçlarn varlk bar yoluyla sisteme dahil etmeye çaryorum. mesajn verdi.

Gelir daresi Bakanl da uygulamann vatandalara anlatlmasna yönelik çalmalara hz verdi. Bakanlk, internet sitesi ve sosyal medya hesaplar üzerinden uygulamaya ilikin rehber, video ve görsel içerikler paylaacak. Varlk barna ilikin tereddüt edilen konularda mükellefler, Bakanln çar merkezi olan Vergi letiim Merkezini (VMER-189) arayabilecek.

Varlk bar uygulamasyla gerçek ve tüzel kiilerin, yurt dnda bulunan baz varlklarn Türkiyeye getirerek milli ekonomiye kazandrmas amaçlanyor. Uygulamayla bu varlklar Türkiyeye getirenlere serbestçe tasarruf etme imkan tannyor.

Varlk bar kapsamna, yurt dnda bulunan para, döviz, altn, menkul kymetler ve dier sermaye piyasas araçlar giriyor.

Uygulamadan, yurt dnda para, döviz, altn, menkul kymet ve dier sermaye piyasas arac bulunan gerçek ve tüzel kiiler yararlanabilecek.

Söz konusu varlklarn Türkiyeye getirilebilmesi için vergi mükellefi veya Türk vatanda olma zorunluluu bulunmuyor.

VERG NCELEMES YAPILMAYACAK

Varlklarn yurt dndan getirenler bunlar nedeniyle herhangi bir vergi ödemeyecek.

Ayrca, varlk barndan yararlananlar hakknda, bildirilen varlklar nedeniyle vergi incelemesi ve vergi tarhiyat yaplmayacak.

Bildirilen varlklar, gelir veya kurumlar vergisine tabi tutulmayaca gibi irketler tarafndan ortaklara datlmas durumunda da kar datmna bal stopaj kesilmeyecek.

Yurt dndan getirilerek bildirime konu edilen varlklar, bildirim sonrasnda istenildii gibi serbestçe kullanlabilecek. Bildirimde bulunan mükellefler, bu varlklaryla yatrm yapabilecekleri gib, bunlar sermaye olarak da kullanabilecek.

Yurt dnda bulunan varlklarn, oralardaki banka veya finansal kurumlardan kullanlan ve düzenlemenin yürürlük tarihi olan 17 Kasm 2020 itibaryla kanuni defterlerde kaytl olan kredilerin en geç 30 Haziran 2021e kadar kapatlmasnda kullanlmas halinde, bu kredilerin defter kaytlarndan düülmesi kaydyla da düzenlemeden faydalanlabilecek.

Yurt dnda sahip olunan söz konusu varlklar, Türk liras deeri üzerinden 30 Haziran 2021e kadar bankalara veya arac kurumlara bildirilebilecek. Bu varlklarn bildirim tarihinden itibaren 3 ay içinde Türkiyeye getirilmesi gerekecek.

Bahse konu varlklarn Türkiyedeki banka veya arac kurumlarda açlacak bir hesaba transfer edilmesi veya fiziki olarak Türkiyeye getirilmesi halinde, ülkeye getirilme art salanm olacak.

Ana Sayfaya Git