Varlık barışında son viraja girildi

Varlık barışı fırsatından yarVarlık barışı uygulamasından yararlanmak isteyenlerin, yurt dışındaki varlıklarını ekonomiye kazandırmak için 20 gün içinde bildirimde bulunması gerekiyor.arlanmak için son 20 gün

Haberler 11.06.2021 - 00:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

17 Kasm 2020de yürürlüe giren Baz Alacaklarn Yeniden Yaplandrlmas Hakknda Kanun ile varlk barna yönelik yeni bir imkann önü açlmt.

Varlk bar uygulamasyla gerçek ve tüzel kiilerin, yurt dnda bulunan baz varlklarn Türkiyeye getirerek milli ekonomiye kazandrmas amaçlanyor. Uygulamayla bu varlklar Türkiyeye getirenlere serbestçe tasarruf etme imkan tannyor.

Varlk bar kapsamna, yurt dnda bulunan para, döviz, altn, menkul kymetler ve dier sermaye piyasas araçlar giriyor.

Uygulamadan, yurt dnda para, döviz, altn, menkul kymet ve dier sermaye piyasas arac bulunan gerçek ve tüzel kiiler yararlanabilecek.

Söz konusu varlklarn Türkiyeye getirilebilmesi için vergi mükellefi veya Türk vatanda olma zorunluluu bulunmuyor.

Varlklarn yurt dndan getirenler bunlar nedeniyle herhangi bir vergi ödemeyecek.

Ayrca, varlk barndan yararlananlar hakknda bildirilen varlklar nedeniyle vergi incelemesi ve vergi tarhiyat yaplmayacak.

Bildirilen varlklar, gelir veya kurumlar vergisine tabi tutulmayaca gibi irketler tarafndan ortaklara datlmas durumunda da kar datmna bal stopaj kesilmeyecek.

Yurt dndan getirilerek bildirime konu edilen varlklar, bildirim sonrasnda istenildii gibi serbestçe kullanlabilecek. Bildirimde bulunan mükellefler, bu varlklaryla yatrm yapabilecekleri gibi bunlar sermaye olarak da kullanabilecek.

Yurt dnda bulunan varlklarn, oralardaki banka veya finansal kurumlardan kullanlan ve 17 Kasm 2020 itibaryla kanuni defterlerde kaytl olan kredilerin en geç 30 Hazirana kadar kapatlmasnda kullanlmas halinde bu kredilerin defter kaytlarndan düülmesi kaydyla da düzenlemeden faydalanlabilecek.

Yurt dnda sahip olunan söz konusu varlklar, Türk liras deeri üzerinden 30 Hazirana kadar bankalara veya arac kurumlara bildirilebilecek. Bu varlklarn bildirim tarihinden itibaren 3 ay içinde Türkiyeye getirilmesi gerekecek.

Bahse konu varlklarn Türkiyedeki banka veya arac kurumlarda açlacak bir hesaba transfer edilmesi veya fiziki olarak Türkiyeye getirilmesi halinde ülkeye getirilme art salanm olacak.

Yurt dnda bulunan varlklarn Türkiyedeki banka veya arac kurumlarda bir hesaba transfer edilmesi durumunda banka dekontu veya kurum ilem sonuç formlar, Türkiyeye fiziki olarak getirilmesi durumunda ise yaplan bildirime istinaden gümrük idaresinden alnan belgeler, varlklarn ülkeye getirilmi olduunun tevsikinde kullanlabilecek.

YURT çNDEK VARLIKLAR çN DE MKAN TANIYOR

Varlk bar, yurt içindeki varlklarn kayt altna alnmas için de imkan sunuyor. Düzenlemeyle gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri, yurt içinde bulunan ancak kanuni defter kaytlarnda yer almayan varlklarn vergi dairesine beyan ederek kanuni defter kaytlarna alabilecek.

Varlk bar kapsamna, kanuni defterlerde yer almayan para, döviz, altn, menkul kymetler ve dier sermaye piyasas araçlar ile tanmazlar giriyor.

Uygulamadan Türkiyede bulunan ancak kanuni defter kaytlarnda yer almayan varlklar bulunan mükellefler yararlanabilecek.

Düzenlemeye göre, uygulamadan yararlanabilmesi için gelir ya da kurumlar vergisi mükellefi olunmas, yurt içinde bulunan varlklarn 17 Kasm 2020 itibaryla kanuni defter kaytlarnda yer almamas art aranyor.

Varlk barndan yararlanacak mükellefler, yurt içindeki varlklar nedeniyle herhangi bir vergi ödemeyecek. Ayrca bildirilen varlklar nedeniyle mükelleflere vergi incelemesi ve vergi tarhiyat yaplmayacak. Mükellefler, bildirilen varlklar nedeniyle gelir veya kurumlar vergisine tabi tutulmayacak ve bu varlklar irketler açsndan da datlabilir kazancn tespitinde dikkate alnmayacak. Yurt içinde bildirime konu edilen varlklar, bildirim sonrasnda istenildii gibi serbestçe kullanlabilecek. Bildirimde bulunan mükellefler bu varlklaryla yatrm yapabilecekleri gibi sermaye olarak da kullanabilecekler.

stenilmesi halinde irketlere konulan bu varlklar serbestçe iletmeden çekilebilecek. Bu varlklarn ortaklara datlmas durumunda da kar datmna bal vergi alnmayacak.

Bildirime konu varlklardan tanmaz dndakilerin banka veya arac kurumlardaki hesaplara yatrlmas gerekiyor. Varlklarn banka veya arac kurumlara yatrlarak ispatlanmas, banka ve arac kurumlarca düzenlenmesi zorunlu belgelerle tevsik edilmesi art bulunuyor.

Yurt içinde bulunan varlklarn, bildirim formu ile Türk liras deeri üzerinden 30 Hazirana kadar vergi dairelerine bildirilmesi gerekiyor. Bavurular, gelir veya kurumlar vergisi yönünden bal olunan vergi dairesine yaplacak. Bu bildirimler elektronik ortamda da gerçekletirilebilecek.

Ana Sayfaya Git