Varto'da alabalık sağımı

Muş'un Varto ilçesinde 2060 rakımlı dağın yamacına kurulan alabalık tesisinde, yavru alabalık üretimi için sağım işlemi yapıldı.

Haberler 22.02.2018 - 09:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Varto ilçesinde da yamacna kurulan tesiste yavru alabalk üretimi için sam ilemine baland.

lçeye bal Beikkaya köyündeki alabalk tesisinde ylda 30 milyon gök kua, 7 milyon krmz benekli alabalk üretiliyor.

Alabalk üreticisi Abdurrahman Balta, yapt açklamada, her yl ubat ve mart aynda alabalk sam yaptklarn söyledi.

Balklarn çok hassas olduunu ve stressiz ortamda yetitirilmesi gerektiini ifade eden Balta, Sam zaman gelmi balklar özel bölümlere alyoruz. Bir anaç balndan ylda bir defa olmak üzere 4 kez sam yapyoruz. Alabalk temiz ve souk sularda yetiir. 2060 rakml da yamacna kurduumuz tesisimizde üretimi gerçekletiriyoruz dedi.

BALIK SAIMI YAPILIYOR

Tesiste 8 metre uzunluunda 4 metre geniliinde 10 havuzda anaç balklarn muhafaza edildiini anlatan Balta, unlar kaydetti:

Sam zaman gelen anaç balklardan önce dii olan sayoruz, daha sonra erkek anaç balklarn spermasn sayoruz. Dii balklardan sadmz yumurtalar ile erkek balklarn spermasn kartryoruz. 3 dakika döllenmesini bekledikten sonra yumurtalar ykayp özel dolaplara koyuyoruz. Dolaplarda 45 gün bekletilen yumurtalar canlanmaya balyor. Yumurtadan çkan balklar büyütmek için küçük havuzlarda besliyoruz. Ardndan alabalk çiftliklerine nakil yaparak orada bir yl büyümelerini salyoruz. Bir yln sonunda balklarmz sofraya hazr hale geliyor.

Ana Sayfaya Git