Varto'da su hazinesi!

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Jeotermal Enerji Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Alper Baba, Muş'un Varto bölgesinde önemli su kaynaklarına işaret eden noktalar gördüklerini belirtti.

Haberler 12.08.2017 - 09:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Muun Jeotermal Potansiyelini Belirleme ve Gelitirme Projesi kapsamnda ilin scak su haritasnn çkarlmas için balatlan çalmalar devam ediyor.

zmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Mu Alparslan, Dokuz Eylül ve Nide Ömer Halisdemir üniversiteleri i birliiyle hazrlanan proje kapsamnda, kentin scak su haritasnn çkarlmas için bir haftadr çalma yürüten bilim adamlar, Mu ve ilçelerindeki scak su kaynaklarndan örnekler alarak ölçümler yapt.

Bilim adamlar, Mu Alparslan Üniversitesinde düzenledikleri basn toplantsnda, yaptklar çalmalar hakknda bilgi verdi.

zmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Jeotermal Enerji Aratrma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Baba, jeotermal enerjinin yenilenebilir, ekonomik ve sürdürülebilir olduunu söyledi.

- Krsal kalknmaya destek salar

Türkiyenin enerji kaynaklarnn önemli bir ksmnn petrol, doalgaz ve kömüre bal olduunu anlatan Baba, unlar kaydetti:

Ülkemizde yenilenebilir enerji kaynaklar ile ilgili çok ciddi çalma yaplmaktadr. Rüzgar, güne, bunun yannda da jeotermal önemli bir yer tutuyor. Jeotermalin mutlaka gelitirilmesi gerekiyor. Muun jeotermal potansiyeli gelitirilirse, krsal kalknmaya ciddi destek sunacaktr. Biliyoruz bu bölgede ciddi anlamda volkanik aktiviteler var. Nemrut Krater Gölü, Süphan Da ve Varto Kalderas bunun birer örneidir. Varto bölgesinde önemli su kaynaklarna iaret eden noktalar gördük. Bu çalmadan sonra yeraltnn tomografik yapsn ortaya çkaracaz.

- çok sayda diri fay var

Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Aratrma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir de bir haftalk çalma srasnda bölgede çok sayda diri fay olduunu gözlemlediklerini belirtti.

Sözbilir, Yeni fay hatlaryla karlatk. Mu bölgesinde ciddi anlamda çok büyük depremler olmu. Bu faylarn imar haritalarna eklenmesi gerekiyor. dedi.

Ana Sayfaya Git