…Ve enerji startı

Türkiye'nin en büyük enerji ve sulama projelerinden Ilısu Barajı'nın 6 türbininden ilki bugün düzenlenecek törenle üretime geçecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan, şarteli kaldıracak.

Haberler 18.05.2020 - 23:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ilsu Baraj Hidroelektrik Santrali, yllk 4 milyar 120 milyon kilovatsaat enerji üretimiyle ülke ekonomisine 412 milyon dolar katk sunacak

BULAMA VE ENERJ ALANINDA

Bölgenin kalknmas, vatandan refah seviyesinin yükseltilmesi, isizliin azaltlmas için hazrlanan GAP Projesi kapsamnda Tarm ve Orman Bakanl Devlet Su leri (DS) Genel Müdürlüü tarafndan yapm tamamlanan, bata Diyarbakr, Batman, Mardin, Siirt ve rnak olmak üzere Güneydou Anadolu Bölgesinin tamamnn kalknmasna katk salayacak Ilsu Barajnda su tutma çalmalarnda da sona gelindi.

CUMHURBAKANI DEVREYE ALACAK

Ön yüzü beton kaplamal kaya dolgu barajlar kategorisinde, gövde hacmi ve kret uzunluu bakmndan Atatürk Barajndan sonra Türkiyenin ikinci büyük baraj Ilsuda Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann müjdeledii üzere 6 türbinden biri bugün devreye alnyor. Ilsu Baraj ve HESin ilk türbini devreye alnarak, enerji üretimine balanacak.

BÖLGEDEK YOLLAR DA YAPILIYOR

Baraj inaat kapsamnda, araçlarn zorlukla geçtii Midyat-Dargeçit yolunun yeniden yapldna deinen Bakan Bekir Pakdemirli, bu çerçevede 52 kilometre ulam yolu ile Dicle Nehri üzerine 250 metre uzunluunda köprü ina edildiini, Batman-Siirt-rnak ve Diyarbakra ait köylerde de 237 kilometre asfalt kapl köy yolunu yapmaya baladklarn da aktard.

PAKDEMRL ADINA AçIKLAMA

Tarm ve Orman Bakanlndan yaplan yazl açklamada, Bakan Bekir Pakdemirlinin beyanlarna yer verildi. Açklamada görülerine yer verilen Pakdemirli, Türkiyenin 70 yllk rüyas olan ve Erdoan tarafndan 2008de temeli atlan Ilsu Baraj ve Hidroelektrik Santralinde elektrik üretiminin balayacan belirtti.

Pakdemirli, Dicle Nehri üzerine ina edilen ve kurulu güç bakmndan Atatürk, Karakaya ve Keban barajlarndan sonra Türkiyenin dördüncü büyüü konumundaki Ilsu Barajnn, ön yüzü beton kapl kaya dolgu baraj tipinde dolgu hacmi ve gövde uzunluu bakmndan ise dünyada birinci srada yer aldn ifade etti.

Tesisin, temelden 135 metre yükseklie, 24 milyon metreküp dolgu hacmine sahip oluunu aktaran Pakdemirli, bin 820 metre kret uzunluu olduu bilgisini paylat.

YIL SONUNDA TAM KAPASTEYE ULAACAK

Pakdemirli, ina edilen Ilsu Baraj ve hidroelektrik santralinin, her biri 200 MW gücünde 6 tribünden olutuunu belirterek, unlar kaydetti:

Cumhurbakanmz Sayn Recep Tayyip Erdoann da video konferans yöntemiyle açlna katlaca ilk tribünü, 19 Mays Atatürkü Anma, Gençlik ve Spor Bayramnda hizmete alacaz. lk tribünün hizmete girmesiyle yllk 687 milyon kWh elektrik enerjisi üretilecek ve ekonomiye ilave 355 milyon lira katk salanacak. Bu üretim rakam, 1 milyon nüfuslu bir ehrin yllk enerji ihtiyacnn karlanmas anlamna geliyor.

Daha sonra ise her ay bir tribünün daha hizmete alnmasyla yl sonuna kadar barajn tam kapasiteyle üretime geçmesini hedefliyoruz. Toplam kurulu gücü 1200 MW olan santral tam kapasite ile devreye girdiinde, ylda ortalama 4 bin 120 GWh enerji üretimi gerçekletirilecek. Böylece sadece enerji üretiminden ekonomiye yllk 412 milyon dolar katk salanacak. Bu üretim rakamyla 6 milyon nüfuslu bir ehrin yllk enerji ihtiyac karlanabilecek.

Ana Sayfaya Git