Ve Kaçış Başladı!

Irak Sivil Havacılık Kurumu'nun cuma gününden itibaren IKBY'ye yönelik tüm uluslararası uçuşların askıya alınması talimatı nedeniyle Erbil Uluslararası Havalimanı'nda yoğunluk yaşanıyor

Haberler 29.09.2017 - 09:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Irak merkezi hükümetinin, gayrimeru referandum sonrasnda Irak Kürt Bölgesel Yönetiminden (IKBY) havalimanlarn üç gün içinde Badata teslim etmesini istemesi, aksi takdirde IKBYye yönelik tüm seferleri durduracaklar yönündeki uyars, Erbil Uluslararas Havalimannda younlua neden oldu.

Yurt dndan IKBYye gelen ziyaretçiler, Irak Sivil Havaclk Kurumunun cuma günü yerel saatle 18.00den itibaren Erbil ve Süleymaniye Havalimanlarndaki tüm uluslararas uçularn askya alnmas talimat nedeniyle yasaa taklmadan bölgeyi terk etmek istiyor.

Erbil Uluslararas Havaliman Müdürü Telar Faik, AA muhabirine yapt açklamada, hava yolu irketlerinin serbest hareket etmesinin söz konusu olmadn, dolaysyla Badatn talimatna uyacaklarn ifade etti.

Erbilden günde yaklak 5 bin kiinin 60 seferle yurt dna seyahat ettiini belirten Faik, endie içindeki vatandalarn yasan balayaca saatten önce Irak terk etmek istediini dile getirdi.

Faik, havalimannn Erbil yönetimi için ciddi bir gelir kayna olduuna da dikkati çekerek, Kargo bölümü dahil olmak üzere tüm uçularn iptal edilmesi halinde günlük zararmz 350 bin dolar bulur. dedi.

- Badata havalimanlarnda gözlemci bulundurma teklifi

IKBY Ulatrma Bakanl Sözcüsü Ümit Muhammed Salih ise sorunu aabilmek için Badata yasalarda öngörüldüü gibi iki havalimannda gözlemci bulundurmasn teklif ettiklerini söyledi.

Ancak meselenin yasal deil siyasi olduunu kaydeden Salih, bu nedenle sunduklar teklife Badattan henüz yant gelmediini ifade etti.

Süleymaniye ve Erbil Havalimanlarn IKBY için iyi bir gelir kayna olarak niteleyen Salih, bakanlk verilerine göre havalimanlarndan aylk ortalama 3 buçuk milyon dolar gelir elde edildii bilgisini verdi.

- Ziyaretçiler seyahat programlarn deitiriyor

IKBYdeki yabanc ziyaretçiler, son gelimelerin ardndan seyahat programlarn deitirmeye balad.

Erbile ilk defa geçen yl geldiini söyleyen Hindistanl akelu Rahman, uçu yasa geleceini örenince hemen seyahat tarihini 1 hafta öne aldn dile getirdi.

Rahman, Normalde 5 Ekimde ülkemi ziyaret edip geri gelecektim, ancak durum kötüye gitmeye balaynca hemen bileti öne aldm. Böylesi bir durumda geri dönmeyi düünmüyorum. dedi.

smini vermek istemeyen Hollandal bir yolcu ise son gelimeler üzerine hemen biletini alp stanbula gitme karar aldn, bölgede durumun normallemesi halinde dönmeyi düündüünü aktard.

- Aylk yaklak 20 bin dolar zarar edeceiz

Erbilin en büyük bilet sat merkezinde müdür olarak çalan Hüseyin Berzenci de yarndan itibaren birkaç hava yolu irketi dnda kimsenin bilet satmadn, durumun kendileri için hiç de iç açc olmadn belirtti.

Bölgenin zaten derin bir ekonomik krizde olduunu hatrlatan Berzenci, Uçularn iptal olmas halinde aylk yaklak 20 bin dolar zarar edeceiz. diye konutu.

Ana Sayfaya Git