...Ve kapı açıldı

VAN'ın Saray ilçesinde 2,5 yıl önce temeli atılan Kapıköy Gümrük Kapısı'nın resmi açılış töreninde konuşan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, "Van, ekonominin çok canlı olduğu bir şehir. Bu kapının Van şehrine özel bir katkı getireceğine inanıyoruz. 30 milyon dolar ticaret hacminin gerçekleşmesi için Razi-Hoy yolunun tamamlanması gerekir. Bizim öyle 2 yıl bekleyecek sabrımız yok" dedi.

Haberler 20.03.2019 - 09:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ran ile en uzun snr hattna sahip Vanda, komu ülke ile ticaretin daha da gelitirilmesi amacyla 2,5 yl önce yapmna balanan Kapköy Gümrük Kaps, tamamlanarak hizmete girdi. Kent merkezine 90 kilometre uzaklktaki Van ile rann Hoy kentlerini birbirine balayan Kapköy Gümrük Kaps, açk- kapal ve yeil alanlar olmak üzere 70 bin metrekare alan üzerine kuruldu. çerisinde modern yolcu giri- çk peronlar, idare hizmet binas, dier kurum binalar, kaçak eya ambar, arama hangar, X- ray tarama sistemleri gibi modern bir gümrük kapsnda bulunmas gereken tüm araç, gereç ve teçhizatn bulunduu gümrük kaps, Türkiyenin en modern kara hudut kaplar arasndaki yerini ald. Yaklak 112 milyon liraya mal olan tam donanml gümrük kompleksi, bölgenin ticaret ve turizm merkezi haline gelmesini salayacak.

VAN-Saray ilçesinde 2,5 yl önce temeli atlan Kapköy Gümrük Kapsnn resmi açl töreni de dün yapld. Törene, Ticaret Bakan Ruhsar Pekcan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birlii (TOBB) Bakan Rifat Hisarcklolu, Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, AK Parti Van milletvekilleri Osman Nuri Gülaçar, Abdullah Arvas, rfan Kartal, rann Hoy kentinin Valisi Mohammed Abedi, kaymakamlar, Van Ticaret ve Sanayi Odas (TSO) yönetimi, sivil toplum kuruluu temsilcileri ve kent sakinleri katld. Tören, sayg duruu ve Türkiye ile ran milli marlarnn okunmasyla balad.

Açlta konuan Ticaret Bakan Ruhsar Pekcan, ranl dostlarmz olmak üzere, yaklaan nevruz bayramnn hepimize kutlu olmasn diliyorum. Ticaret, tüm dünyada zenginliin temelidir. Milletin refah seviyesini artrmann yolu ticaretten geçiyor. imiz ticaret. Ticaret birinci önceliimiz. Ticaretin önündeki engelleri kaldrmak hedefimiz. Ticaretin önünde duran engelleri yakndan takip ediyoruz. Taleplerinizi yerine getirmek için gayret sarf ediyoruz. Bunun yannda gümrüklerde ucuz ve güvenli ticaret yaplmasn salyoruz. nallah gümrüklerimiz ne kadar emniyetli olursa, ticaretimiz o kadar artar dedi.

GÜRBULAKIN MODERNZASYONUNA BALAYACAIZ

Yüzyllardr snr komusu ran ile kara hudut kaplarnn modernizasyonuna büyük önem verdiklerini dile getiren Bakan Pekcan, Esendere ve Kapköy snr kaplarnn aradndan en ksa zamanda Gürbulak Gümrük Kapsnn da modernizasyonuna balayacaklarn belirterek öyle konutu:

Bölgemizde önemli olaylar ve skntlar yaanyor. Bunu el birliiyle çözeceiz. ran ile yapacamz ortak çalmalarla bölgemizdeki istikrar salamlatrabiliriz. kili tircarette i birliimizin hayrl olmasn temenni ediyorum. Kara hudut kapmzdan imdiye kadar toplam 2 milyon kii geçmi. Bu ayn zamanda turizm gelirlerinin de artmasna neden oluyor. Van, ekonominin çok canl olduu bir ehir. Bu kapnn Van ehrine özel bir katk getireceine inanyoruz. Cumhurbakanlarn 30 milyon dolar ticaret hacminin gerçeklemesi için Razi- Hoy yolunun tamamlanmas gerekir. Bizim öyle 2 yl bekleyecek sabrmz yok.

KAITSIZ GÜMRÜE GEçMEY HEDEFLYORUZ

Bakan Pekcan, Kapköy Gümrük Kapsnn Asyay Avrupaya balayan bir kap olduunu belirterek, Ayn zamanda çin- Avrupa ticaret yolu üzerindeki bir kap. Dünya ekonomisinin kalbi yakn zamanda bu kap üzerinde atacaktr. Biz gümrüklerde dijitallemeye önem veriyoruz. Katsz gümrüe geçmeyi hedefliyoruz. Esenboa Havalimannda uygulamaya geçtik. ran ile altyapmz hazr. ran ile gümrük ilerinde online olarak paylamaya hazrz, X-ray de dahil. Ülkelerimizin gelimesi ve refah seviyesinin artmas için bu kaplarn aktif bir ekilde çalmas lazm. Bu yol Orta Asyaya olan ihracat yolumuzun da açl yoludur. Bu modern tesislere kavumamza vesile olan herkese teekkür ederim. ranl dostlarmzn i birlii olmazsa, bunu gerçekletiremezdik. Burada olduklar için teekkür ederim. Kapmzn ülkemize, Vana, rana da hayrl, uurlu ve bereketli olmasn diliyorum dedi.

HARçLARIN AAIYA çEKLMESN TALEP EDYORUZ

rann Hoy kentinin Valisi Mohammed Abedinin ardndan konuan Van Valisi Mehmet Emin Bilmez de, unlar söyledi:

Bu kap 2017 ylnda yap-ilet-devret modeliyle Ticaret Bakanlmzla TOBB arasnda imzalanan bir protokolle balad. Ksa sürede kapmz yenilendi. Kapmz 70 dönüm üzerine kurulu, 13 bin metrekare kapal alan bulunmaktadr. 8 bin metrekare yeil alan olan bir kapdr. Modern bir kapda bulunmas gereken tüm teknolojilerin bulunduu bir kapdr. Bu gümrük kaps ranla olan soysal ve ekonomik ilikilerimize ciddi katt sunacaktr. Emei olan Bakanmz ve ekibi bata olmak üzere, TOBB heyetine ve herkese teekkür ederim. Cumhurbakanmzn hedef olarak koyduu 30 milyarlk alveri hedefine önemli bir katks olur. randan kentimize ciddi bir turist akn var. 2017 ylnda 470 bin, geçen sene bu rakam biraz dütü. Harçlarn artrlmasndan kaynakland. nallah bu sene bu saynn 500 binin üzerine çkmasn bekliyoruz. Vanl esnaflar adna bu harçlarn tekrar deerlendirilmesi, aaya çekilmesini randan talep ediyoruz. Daha önce bu kapmzdan TIR ve otobüsler geçemiyordu, artk her türlü transit tamaclnn yapld donanml bir snr kapmz var. Ticaretimize ve dostluumuza katk sunacak kapmzn ülkemize hayrl olmasn diliyorum.

2 MLYAR LRA KAZANDIRDIK

TOBB Bakan Rifat Hisarcklolu da, bugün Van ve Türkiyeyi rana ve Asyaya daha güçlü bir ekilde balayacak, bu topraklara daha fazla refah ve zenginlik getirecek, çok önemli bir adm attklarn söyledi. Ülke ve i dünyas adna çok mutlu ve gururlu olduklarn belirten Hisarcklolu, Ekonominin temel kural udur; Bir yerde ticaret varsa para vardr. Para varsa zenginlik vardr. Zenginlik varsa da huzur vardr. te biz, bu vizyonla hareket ettik, ticaretin rotasn, yeniden bu corafyaya çevirmeyi hedefledik. Kapköy Snr Kapsyla, bu hedefimize bir adm daha yaklatk. Hükümetimizin olumlu yaklam ve onayyla dünyada bir ilki gerçekletirdik. Kara gümrük kaplarn yap-ilet-devret modeliyle modernize etmeye baladk. Bunu yaparken devlete tek kuru maliyet yüklemedik. Tersine daha etkin ve hacimli çalan kaplar sayesinde, devletin vergi gelirleri katlanarak artt. Bugüne kadar 10 snr kapsn en ileri teknolojiyi kullanarak tamamen yeniledik ve ülkemize kazandrdk. Modernize ettiimiz kaplarda, bekleme süreleri yar yarya azald. Geçi hacmi 4 katna çkt. Bütün bunlar için, Oda- Borsa camias olarak, tam 1 milyar 390 milyon liralk yatrm yaptk. Yani devleti bu kadar para harcamaktan kurtardk. Bu kaplardan elde edilen gelirden de devlete 605 milyon lira vergi ödedik. Demek ki Oda- Borsa camias olarak devletimizin kasasna 2 milyar lira kazandrm olduk. Bundan da sadece devlet deil, özel sektörümüz, üyelerimiz de kazand diye konutu.

Yeni kaplar sayesinde, mal tayan TIRlarn bekleme sürelerinin de ksaldn belirten Hisarcklolu, Kamu tarafndan yaplan bir aratrmaya göre, özel sektörümüz navlun masrafndan yllk 410 milyon lira tasarruf etti. Yani her sene ülkemiz sanayicisinin, tüccarnn, müteebbisinin 410 milyon lira daha fazla kazanmasn saladk. Kamu ve özel sektör ortaklyla hayata geçirdiimiz bu proje, dünyada da büyük beeni toplad. Birlemi Milletler tarafndan ilk defa Türkiyenin bir projesi dünya çapnda en iyi örnek olarak seçildi ve gösterildi. Bütün dünyaya Eer snr geçilerinizi hzl hale getirecekseniz, güvenli hale getirecekseniz, Türkiyenin yapt gibi yapn dediler. Ve bütün bunlar, devletimizin bütçesinden tek bir kuru harcanmadan yapld dedi.

HEP BRLKTE KAZANACAIZ

Vanda baka yatrmlarnn olduunu da belirten Hisarcklolu, Kapköy Gümrük Kaps için 112 milyon lira yatrm yaptklarn söyledi. Kapkoy ile Vann 50 yllk hayalinin de gerçeklemi olacan belirten Hisarcklolu, Van tekrar eski ihtiamn geri kazanacak, zenginleecek, ticaret ve turizm merkezi haline gelecek. Van Shopping Fest büyüyecek, Vandaki fuarlara katlm artacak. Buras Anadolunun Asyaya açlan kaps, Asyann da Anadoluya geçi noktas olacak. Ayrca, ranl kardelerimizle daha çok bulumaya, konumaya, i yapmaya balayacaz. Yani hep birlikte kazanacaz ifadelerini kulland.

Konumalarn ardndan törene katlanlar açl kurdelesini kestikten sonra yeni gümrük binasn gezdi.

Ana Sayfaya Git