Ve pazarlık başlıyor

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2017 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere bugün ilk toplantısını yapacak. Toplantıda, işçi ve işveren temsilcileri talep ve görüşlerini sunacak.

Haberler 06.12.2016 - 08:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dorudan 6,5 milyon çalan ilgilendiren asgari ücret görümeleri, bugün çalma ve Sosyal Güvenlik Bakanl ev sahipliinde balayacak.

çalma ve Sosyal Güvenlik Bakan Mehmet Müezzinolunun bakanlnda toplanacak komisyonda, içi tarafn Türk-, iveren tarafn ise Türkiye veren Sendikalar Konfederasyonu (TSK) temsil edecek.

Geçen yl hükümetin asgari ücreti bin 300 liraya yükseltme vaadinden dolay içi ve iveren arasnda sakin geçen görümelerin bu yl çetin pazarlklara sahne olmas beklenirken, bunda Türk-in bu yl net bin 600 liray talep edeceini açklamasnn da etkisi olacak.

Öte yandan, 2016da asgari ücretin tüm yl net bin 300 lira olmasyla uygulanmayan ilk ve ikinci alt aylk zam periyodu 2017 yl için tekrar gündemde. Böyle olursa, asgari ücretli çalan yeni yln ilk ve ikinci alt aynda zaml ücret alacak.

- Rakam yüksek bulanlar, bu parayla geçinsin

Türk- Genel Bakan Ergün Atalay, asgari ücretin çalanlara verilecek en düük ücreti ifade ettiine dikkati çekti.

Türkiyede yaklak 6,5 milyon çalann asgari ücret alarak geçimini saladn belirten Atalay, unlar söyledi:

TÜKin geçen yl komisyona sunduu bir içinin net yaam maliyeti net bin 600 lirayd. Biz devletin kurumunun ortaya koyduu bu rakama razyz. Ülkenin, ekonominin, iverenin durumunu biliyoruz ama içinin halini daha iyi biliyoruz. Bu nedenle talep ettiimiz net bin 600 lira makul bir rakamdr. Üzülerek görüyoruz ki bunu bile yüksek bulanlar var. Biz onlar bir ay bu parayla geçinmeye davet ediyoruz.

- Böyle önemli bir konuda istiare edilmiyor

Hak- Genel Bakan Yardmcs ve Öz Tama- Genel Bakan Mustafa Toruntay da asgari ücretin çalanlarn huzur ve refah içerisinde yaayaca bir seviyeye çkartlmasnn önemli olduunu söyledi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonunu, tek bir konfederasyonun tüm içileri temsil ettii yaps nedeniyle eletiren Toruntay, komisyonun tüm içi konfederasyonlarn içeren bir yapya kavuturulmas gerektiini vurgulad.

Komisyonda içileri temsil edecek olan Türk-in toplantdan önce Hak- ve DSK ile istiarede bulunmasnn gerekliliine deinen Toruntay, 1 Maystan önce, 1 Mays nerede kutlayalm diye görü alveriinde bulunuluyor ama asgari ücret gibi milyonlarca çalan ilgilendiren böyle önemli bir konuda istiare edilmiyor. Komisyonda içileri temsil edenler, Hak- ve DSK ile istiare edebilseydi, masaya elleri daha güçlü oturabilirdi.

- Asgari ücret nasl belirleniyor

Asgari ücreti, yasa gerei beer içi, iveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kiiden oluan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Bu komisyonda, en fazla üyeye sahip konfederasyon olduu için içi tarafn Türk- temsil ederken, iveren taraf adna masaya TSK oturuyor.

çalma ve Sosyal Güvenlik Bakanlnda yaplan ilk toplantnn ardndan içi ve iverenin ev sahipliinde de ayr ayr toplanan komisyon, son toplantsn yine bakanlkta yapyor.

Bakanln belirledii üyelerden birinin bakanlk ettii komisyon, en az 10 üyenin katlmyla toplanp, oy çokluuyla karar veriyor. Oylarn eitlii halinde bakann bulunduu tarafn, çounluu salad kabul ediliyor.

- Mevcut asgari ücret net bin 300 lira

Asgari ücret, halen bekar bir içi için brüt bin 647 lira, vergiler ve kesintiler dütüünde net bin 300 lira 99 kuru olarak uygulanyor. Kapclarda ise normal içilerden farkl olarak gelir ve damga vergileri kesilmedii için net bin 399 lira 95 kuru olarak hesaplanyor.

Asgari ücretin iverene toplam maliyeti ise bir içi için bin 935 lira 23 kuru düzeyinde. Bunun bin 647 lirasn brüt asgari ücret, 255 lira 29 kuruunu sosyal güvenlik primi, 32 lira 94 kuruunu iveren isizlik sigorta fonu oluturuyor.

Ana Sayfaya Git