Ve pazarlık başlıyor!

Kamudaki 700 binden fazla işçiyi ilgilendiren sözleşme görüşmelerinde, hükümetin, yeni zam teklifini bu hafta sunması bekleniyor.

Haberler 26.07.2021 - 10:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kamudaki 700 binden fazla içiyi ilgilendiren zam görümelerinde hükümetin içi heyetine yeni zam teklifini bu hafta sunmas bekleniyor.

Bakanlklar, üniversiteler, hastaneler, il özel idareleri, demiryollar, eker fabrikalar ve elektrik üretim santrallerinin de aralarnda olduu kamu kurum ve kurulularndaki 700 binden fazla içiyi ilgilendiren 2021 Yl Kamu Toplu Sözlemeleri çerçeve Protokolüyle ilgili 31 Maysta balayan süreç devam ediyor.

Önceki dönemlerden farkl olarak bu yl birlikte hareket eden Türk- ve Hak-, en düük brüt ücretin 4 bin 800 liraya yükseltilmesi, 2021-2022 döneminde ilk 6 ay yüzde 20, dier 6 aylar için enflasyon art yüzde 3 refah pay talebinde bulunmutu.

Bu teklif üzerine 8 Temmuzda hükümet, içilere brüt ücreti 3577-3750 lira aras olanlara 100 lira, brüt ücreti 3750-4000 lira aras olanlara 60 lira seyyanen zam ile yln ilk 6 ay için yüzde 9, ikinci 6 ay için yüzde 5 art enflasyon fark teklif etti.

Hükümetin teklifini düük bulan Türk- ve Hak-, taleplerinin karlanaca yeni bir teklifi beklemeye balad. Kurban Bayram tatili dolaysyla ara verilen zam pazarlnda, hükümetin, yeni zam teklifini bu hafta sunmas bekleniyor.

GREV KARARI ALMASI GEREKEN SENDKALAR VAR

Türk- Genel Mali Sekreteri Ramazan Aar, sözleme süreleri 1 Ocak 2021 itibaryla balayan i yerlerinde müzakere süresinin 30 Temmuzda sona ereceini belirterek, bu kapsamdaki baz sendikalarn yasal olarak ilerleyen günlerde grev karar almas gerekeceine dikkati çekti.

Sözlemeyi uzlayla masada imzalamak istediklerini vurgulayan Aar, Bu, çalanlar ve aileleri ile birlikte milyonlarca kiiyi ilgilendiren önemli bir sözleme. Herkesin gözü burada. Bir önceki teklif oldukça yetersizdi. Hükümetin yeni teklifi, beklentilerimizi karlayacak seviyede olmal. dedi.

TEKLF MÜZAKERE EDEBLECEK SEVYEDEYSE UZLAILIR

Hak- Genel Bakan Vekili Osman Yldz da müzakere takviminin daraldn belirterek, görümelerin uzamasnn kimseye fayda salamadn söyledi.

Hükümetten bu hafta yeni ve tatmin edici bir teklif beklediklerini ifade eden Yldz, Görümelerin bandan beri taraflar arasnda olumlu bir hava var. Hükümetin bu olumlu havay yeni teklifine yanstmasn istiyoruz. Bu teklif müzakere edebileceimiz seviyede olursa uzla salanr. dedi.

Ana Sayfaya Git