..Ve pazarlık başlıyor

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2022'de geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında ilk toplantısını bugün yapacak.

Haberler 01.12.2021 - 11:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HABER MERKEZ

çi, iveren ve hükümet temsilcilerinden oluan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2022de geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalmalar kapsamnda ilk toplantsn bugün yapacak.

Dorudan 7 milyona yakn çalan, dolayl olarak ise tüm vatandalar ilgilendiren yeni asgari ücreti belirleme çalmalarnda süreç, bugün resmi olarak balayacak.

çalma ve Sosyal Güvenlik Bakanlnn ev sahipliinde yaplacak toplantda, iveren tarafn Türkiye veren Sendikalar Konfederasyonu (TSK), içi tarafn ise en fazla üyeye sahip konfederasyon olduu için Türk- temsil edecek.

veren heyetinin bakanln TSK Genel Sekreteri Akansel Koç, içi heyetinin bakanln ise Türk- Genel Eitim Sekreteri Nazmi Irgat yapacak.

- Görümeler bu yl erken sonuçlanabilir

Taraflar, yeni asgari ücreti belirleme çalmalar kapsamnda dört kez toplanyor. Önceki yllardan farkl olarak bu yl hükümet, içi ve iveren temsilcileri yeni asgari ücretin aralk aynn sonu beklenmeden hzl ekilde müzakere edilmesi konusunda mutabk. Bu durum, yeni asgari ücretin aralk ay ortasnda belirlenecei görüünü güçlendiriyor.

çi ve iveren tarafnn mutabk olduu dier bir konu da vergi indirimi. Her iki taraf, bata asgari ücret olmak üzere tüm ücretler üzerindeki vergilerin kademeli olarak azaltlmasn talep ediyor.

Görümeler öncesi TSK, mevcut istihdamn korunmas ve yeni istihdam salanmas için asgari ücret iveren desteinin bu yl da devam etmesinde srarl.

Türk- ise yeni asgari ücrete dair talebini kamuoyuyla henüz paylamamakla birlikte insan onuruna yakr düzeyde bir asgari ücret istiyor.

- Asgari ücret nasl belirleniyor?

Asgari ücreti, yasa gerei içi, iveren ve hükümetten beer temsilci olmak üzere 15 kiiden oluan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Komisyon, yeni asgari ücreti belirleme çalmalar kapsamnda dört kez toplanyor. Bakanlktaki ilk toplantnn ardndan komisyon, içi, iveren ev sahipliindeki toplantlarn ardndan son toplantsn tekrar bakanlkta yapyor.

Bakanln belirledii üyelerden birinin bakanlk ettii komisyon, en az 10 üyenin katlmyla toplanp oy çokluuyla karar veriyor. Oylarn eitlii halinde bakann bulunduu tarafn çounluu salad kabul ediliyor.

- Asgari ücret net 2 bin 825 lira

Asgari ücret, halen bekar bir içi için aylk brüt 3 bin 577 lira 50 kuru, vergiler ve kesintiler dütüünde net 2 bin 825 lira 90 kuru olarak uygulanyor.

Apartman görevlileri için ise normal içilerden farkl olarak gelir ve damga vergileri kesilmedii için net 3 bin 40 lira 87 kuru olarak hesaplanyor.

Asgari ücretin iverene toplam maliyeti, bir içi için 4 bin 203 lira 56 kuru. Bunun 3 bin 577 lira 50 kuruu brüt asgari ücret, 554 lira 51 kuruunu sosyal güvenlik primi, 71 lira 55 kuruunu iveren isizlik sigorta fonu oluturuyor.

Ana Sayfaya Git