Ve tarih verdi!

BES'e otomatik katılımda "kademeli geçiş" düzenlemesinin tarihi açıklandı.

Haberler 05.12.2016 - 08:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Babakan Yardmcs Mehmet imek, Bireysel Emeklilik Sisteminde (BES) otomatik katlm sürecinin 1 Ocak 2017den itibaren balayacan hatrlatarak, Hazine Müstearl olarak sürecin daha salkl, verimli ve etkin ilemesi için sisteme kademeli geçi karar aldklarn açklad. imek, buna ilikin Bakanlar Kurulu kararnn da imzaya açldn bildirdi.

imek, Türkiyenin kalc zenginlii yakalamas, yatrmlar artrmas, cari aç azaltmas bakmndan düük olan tasarruf oranlarn daha da yükseltmesinin büyük önem tadn vurgulad.

Bu amaçla BESin kapsayclnn artrlmas ve sistemin tabana yaylmas için çalmalar yaptklarn dile getiren imek, bu kapsamda iyeri baznda özel emeklilik planlarna yönelik bir uygulama olan BESte otomatik katlm 1 Ocak 2017de hayata geçireceklerini kaydetti.

BESte otomatik katlm düzenlemesi için sigorta irketleri ile sk sk bir araya geldiklerini ve istiarelerde bulunduklarn anlatan imek, sürecin daha etkin, salkl ve verimli ilemesi için Hazinenin sektöre kademeli geçi modeli sunduunu, sektörün de bunu memnuniyetle karladn söyledi.

imek, kamu ve özel sektör çalanlarnn BESte otomatik katlmda kademeli geçii öngören Bakanlar Kurulu kararnn imzaya açldn belirterek, yeni düzenlemeye ilikin u bilgileri aktard:

Düzenlemeye göre ilk aamada bin ve üzeri çalan olan özel sektör 1 Ocak 2017de, memurlar (genel ve özel bütçeli idareler) ve 250-1000 çalan bulunan özel sektör 1 Nisan 2017de sisteme geçecek. 100 ile 249 çalan olan özel sektör, 1 Temmuz 2017de, mahalli idareler ve KTler ise 1 Ocak 2018den itibaren sisteme dahil olacak. Öte yandan özel sektörde faaliyet gösteren, 10-49 çalan olanlar iverenler araclyla 1 Temmuz 2018den itibaren, 5-9 çalan olanlar da 1 Ocak 2019dan itibaren sisteme girebilecek. Bu ekilde mevcut durumda 14 milyonun üzerinde çalanmz sisteme dahil olacak.

-çalanlarn sistemde kalmas için cömert davrandk

çalanlarn otomatik olarak bir emeklilik planna dahil edilmesi ve ilgili kiilere belirli artlar çerçevesinde plandan çkma imkan verilmesi esasna dayanan bu sistem ile çalanlarn emeklilik döneminde refah düzeylerinin korunacan vurgulayan imek, kanuna göre iverenlerin, çalanlarn belirledikleri emeklilik irketinin planna dahil edeceini söyledi.

çalanlar tarafndan ödenecek katk pay tutarnn, prime esas kazancn yüzde 3üne karlk gelen tutar olacan belirten imek, stee göre artrlabilecek söz konusu tutar, çalana ödenecek ücretten iverence kesilerek iverenin sözleme imzalad emeklilik irketine aktarlacak ve katk paylar çalann seçtii fonlarda yatrma yönlendirilecek. dedi.

imek, çalanlar tarafndan ödenen katk paylarna, BES ile ayn koullara tabi olarak yüzde 25 devlet katks tevii verileceine iaret ederek, iki aylk cayma süresi sonrasnda sistemde devam eden çalanlara da ek olarak bin lira tutarnda devlet katks salanacan söyledi.

Ayrca, emeklilik halinde, hesabndaki birikimi yllk gelir sigortas ile almay tercih eden çalana birikiminin yüzde 5i ilave devlet katks tevii verileceini anlatan imek, çi ve kamu görevlisi olarak çaltrlmak üzere ie balatlan 45 yan doldurmam olan çalanlar tedricen dahil edilecektir. Bununla birlikte, kamu görevlisi ve içi olarak istihdam edilen 45 yan doldurmam mevcut çalanlar da ayn ekilde otomatik katlm araclyla bireysel emeklilik sistemine dahil olacaktr. ifadelerini kulland.

Hükümet olarak çalanlarn söz konusu sistemde kalmas için son derece cömert davrandklarn, önemli tevikler sunduklarn dile getiren imek, çalanlarmz sistemden çkmayarak, bu tarihi frsat iyi deerlendirmelidir. diye konutu.

Ana Sayfaya Git