Vekalet ücreti!

Kamu Denetçiliği Kurumu, bir davayı kazanan Sağlık Bakanlığının, karşı tarafa "vekalet ücreti ödenmesine" ilişkin yazılı bildirim yapılmadan icra yoluna gitmesini haksız buldu. Tavsiye kararında, vatandaşın uğradığı maddi zararın giderilmesi için fazladan ödenen miktarın iadesinin gerekliliğine işaret edildi.

Haberler 13.01.2020 - 10:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kamu Denetçilii Kurumu (KDK), bir davay kazanan Salk Bakanlnn, kar tarafa vekalet ücretini ödenmesine ilikin yazl bildirim yaplmadan icra yoluna gitmesini haksz buldu.

KDKden yaplan açklamaya göre, Erzincanda görülen bir davada, Salk Bakanl hakl bulunarak, kaybeden vatandaa 1090 lira vekalet ücreti ödemesi karar çkt.

Kararn ardndan yazl bir bildirimde bulunmayan Salk Bakanl, vatandatan alaca için direkt icra yoluna gitti. Bunun üzerine KDKye bavuran vatanda, Mevzuata uymayan idare yüzünden 448 lira fazla ücret ödediini belirterek, bu zararnn karlanmasn talep etti.

KDKnin Salk Bakanlndan istedii bilgi ve belgelere gelen cevabi yazda, vekalet ücreti için kar tarafn avukatlarnn aranarak bilgilendirildii ancak ücretin tahsil edilememesi nedeniyle icra yoluna bavurulduu belirtildi. darenin cevabnn ardndan mevcut kanun ve mevzuat maddelerini inceleyen KDK, tavsiye karar verdi.

- Fazla ödeme iade edilmeli

Salk Bakanlnn Hukuk Hizmetlerinin Yürütülmesi konulu genelgesinde vekalet ücretinin yazl talep edilecei, verilen süre içinde ödenmemesi halinde icraya gidilecei hükmünün yer ald anmsatlan kararda, söz konusu olayda genelgeye aykr olarak vekalet ücretinin ödenmesinin istenildii kaydedildi.

Önceden bildirim yaplmadan dorudan icraya bavurulmasnn hukuka ve hakkaniyete aykr olduunun alt çizilen kararda, Salk Bakanlna bildirim tavsiyesinde bulunuldu. Kararda, vatandan urad maddi zararn giderilmesi için fazladan ödenen miktarn iadesinin gerekliliine iaret edildi.

Ana Sayfaya Git