Vergi borçlanması

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı İsmail Yılmaz, yapılandırma düzenlemesine ilişkin, "Vatandaşlarımızın başvuru ve ödeme sürelerine dikkat etmelerini tavsiye ediyorum, peşin ya da iki taksitte ödemeleri halinde çok ciddi avantajlar sağlıyoruz." dedi.

Haberler 10.12.2020 - 00:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ylmaz, SGK Bakanlnda düzenledii basn toplantsnda, 2006 ylnda yaplan sosyal güvenlik reformu ile üç ayr kurumun tek çat altnda birlemesi neticesinde sigortallk, emeklilik ve salk hizmetlerine eriimde büyük deiiklikler gerçekletirildiini ifade etti.

Bugün gelinen noktada sosyal güvenlik alannda çok önemli ilerlemeler kat edildiini belirten ve baz saysal verileri paylaan Ylmaz, unlar kaydetti:

Bizim genel salk sigortas kapsammz o gün yüzde 70lerdeyken bugün yüzde 99,5. Yani nüfusumuzun yüzde 99,5u genel salk sigortas kapsamnda. Aktif sigortal saymz o yllarda 14 milyon iken yüzde 55lik bir art oranyla yaklak 22 milyona ulam durumda. Ya da emekli saylarmz ya da bizim pasif sigortal dosyas dediimiz rakamlarmza baktmzda yine yüzde 72 artarak 7,2 milyondan 12,4 milyona yükselmi durumda.

Emeklilere yaplan ödemelerin gayri safi yurtiçi haslaya orannn yüzde 4,6dan yüzde 7ye yükseldiini belirten Ylmaz, sözlerine öyle devam etti:

Burada tabii salktan bahsetmek de lazm. Kii bana düen yllk hekime müracaat says 3,1den 10,3e yükselmi durumda. Kurumumuzun finansal altyaps güçlendirilerek prim gelirlerinin aylklar hem de genel salk sigortasn karlama oran yüzde 60lardan yüzde 72lere yükselmi durumda.

Ylmaz, 2006da yaklak 1 milyon olan iveren saylarnn yüzde 84lük artla bugün 1,9 milyona ulatna da iaret ederek, Bizim için reform bitmi bir süreç deildir. Sürekli iyiletirmeler ve vatandalarmzn refah seviyesini arttracak yeni düzenlemeler yapmaya devam ediyoruz. ifadesini kulland.

- Yaplandrma Kanunu

7256 sayl Yaplandrma Kanununa ilikin de açklamalarda bulunan Ylmaz, vatandalarn bavuru süreçlerini iyi takip etmesi ve tarihleri kaçrmamas tavsiyesinde bulundu.

Ylmaz, sigorta primleri, genel salk sigortas primleri, isizlik sigortas primi, idari para cezalar, i kazas veya meslek hastal, malullük ve vazife malullüü sonucunda doan rücu alacaklar, yersiz ödenen gelir ve aylklardan doan alacaklar, 4/b Ba-Kur sigortallarnn daha önce durdurulan hizmet sürelerinin ihyas halinde doacak alacaklarn yaplandrma kapsamnda olduunu kaydetti.

Ylmaz, son bavuru tarihinin 31 Aralk olduunu hatrlatarak, ilk taksit için son ödeme tarihinin ise 1 Mart 2021 olduuna deindi.

Pein ödeme ve taksitli ödemenin avantajlarn aktaran Ylmaz, öyle konutu:

Pein ödemede, Yurtiçi Fiyatlar Endeksi (Y-ÜFE) ile güncellenmi olan tutarn sadece yüzde 10u ödenecek, prim borcu aslyla birlikte, gecikme zamm ve gecikme faizi yerine uygulanan Y-ÜFEnin yüzde 90 da silinmi olacak. Eer iki taksitte ödenirse, az önce söylediimiz yüzde 90 deil de Y-ÜFE yüzde 50si silinecek. Bundan dolay, vatandalarmzn bavuru ve ödeme sürelerine dikkat etmelerini tavsiye ediyorum, pein ya da iki taksitte ödemeleri halinde çok ciddi avantajlar salyoruz.

Ana Sayfaya Git