Vergi borçlularına yönelik e-haciz yaygınlaşacak

Gelir İdaresi Başkanlığınca vergi borçlularına yönelik pilot olarak başlatılan gayrimenkulde elektronik haciz uygulamasının yıl sonuna kadar ülke genelindeki tüm vergi dairelerine yaygınlaştırılması hedefleniyor.

Haberler 04.09.2019 - 09:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kamu alacaklarnn süratle tahsili ve zaman tasarrufu için i makineleri, gemiler ve fikri haklarn elektronik ortamda haczedilmesine yönelik çalmalar da balatld

HABER MERKEZ

Gelir daresi Bakanlnca (GB) vergi borçlularna yönelik pilot olarak balatlan gayrimenkulde elektronik haciz (e-haciz) uygulamasnn yl sonuna kadar ülke genelindeki tüm vergi dairelerine yaygnlatrlmas salanacak.

e-Haciz Projesi ile amme alacaklarnn tahsili için düzenlenen haciz bildirilerinin, kurum tarafndan alacakl vergi daireleri adna e-haciz uygulamasna katlan bankalara elektronik ortamda tebli edilmesi ve bu tebligatlara elektronik ortamda bankalar tarafndan cevap verilmesi, bu kapsamda haczedilen menkul mallar ile her türlü alacak ve haklarn paraya çevrilmesi ve vergi dairesi hesaplarna aktarlmas hedefleniyor.

Haciz bildirimlerinin ilgili kurumlara gönderilmesi ve takipli borçlarn hzl tahsilini salamak amacyla teknolojik altyaps uygun olan bankalar, finans kurumlar ve dier kurumlarla e-haciz protokolleri yaplyor.

Bu kapsamda, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüü (TKGM) ve GB arasnda Kasm 2018de imzalanan protokolle vergi daireleri ve mal müdürlüklerinin haciz/ihtiyati haciz tesisi ve terkini ilemi taleplerinin elektronik ortamda TKGMye gönderilmesi ve tapu müdürlüü tarafndan da gerekli ilemlerin mevzuata uygun tamamlanarak cevabn elektronik ortamda GB ile paylalmasn içeren program düzenlemeleri yapld.

Programa yönelik test çalmalar tamamlanrken, uygulama Kzlbey, Yldrm Beyazt ve Ulus Vergi Dairesi müdürlüklerinde pilot olarak balatld. Uygulamann, yl sonuna kadar tüm vergi daireleriyle mal müdürlüklerinde uygulamaya geçirilmesi planlanyor.

- makineleri ve deniz araçlarna da e-haciz

Kamu alacaklarnn süratle tahsili, posta ve krtasiye gibi takip masraflar (posta, krtasiye gibi) ile i yükünün azaltlmas ve zaman tasarrufu salanmas amacyla benzer uygulamalar dier alanlarda da yaygnlatrlacak.

Buna göre, Türkiye Ziraat Odalar Birliine bal odalar tarafndan tutulan sicillere kaytl i makinelerinin elektronik ortamda sorgulanmasna ve haczi ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birlii (TOBB) nezdinde aratrlmas yaplan i makinelerinin haczinin elektronik ortamda yaplmasna ilikin görümeler yaplacak. Ulatrma ve Altyap Bakanl Deniz ve çsular Düzenleme Genel Müdürlüünce tutulan sicil nezdinde aratrmas yaplan gemiler için de bu kapsamda çalma yürütülecek.

Ayrca, Türk Patent Enstitüsünce sicilleri tutulan gayri maddi haklarn elektronik ortamda aratrlmas ve haczedilmesine ilikin çalmalar yaplacak.

Emniyet Genel Müdürlüü ve GB arasnda imzalanan protokol kapsamnda, araçlarn sat ve devrini engellemek ya da snrlandrmak amacyla araç tescil kaytlarna elektronik ortamda erh eklenmesi, kaldrlmas veya muvafakat verilmesine yönelik programlarn hazrlanmas amacyla analiz, tasarm, yazlm ve test çalmalar da gerçekletirildi. Haciz ilemlerine yönelik program gelitirme çalmalar devam ediyor.

Ana Sayfaya Git