Vergi borcu olmayana indirim

Gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin vergi indiriminden yararlanabilmeleri için indirimin hesaplanacağı beyannamenin ait olduğu yıl ile bu yıldan önceki son 2 yıla ait vergi beyannamelerinin kanuni süresi içerisinde verilmiş ve beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin ödenmiş olması gerekecek

Haberler 28.05.2020 - 00:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Vergi indiriminden yararlanmak isteyen gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri için indirimin hesaplanaca beyannamenin ait olduu yl ile bu yldan önceki son 2 yla ait vergi beyannamelerini kanuni süresi içerisinde vermi olmalar ve beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin ödenmesi art aranacak.

Hazine ve Maliye Bakanlnn Gelir Vergisi Genel Tebliinde (Seri no: 301) Deiiklik Yaplmasna Dair Teblii (Seri no: 312), Resmi Gazetede yaymlanarak, 1 Ocaktan itibaren geçerli olmak üzere, yürürlüe girdi.

Ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle gelir vergisi mükellefi olanlar ile kurumlar vergisi mükelleflerinden (finans ve bankaclk sektörlerinde faaliyet gösterenler, sigorta ve reasürans irketleri ile emeklilik irketleri ve emeklilik yatrm fonlar hariç olmak üzere), teblide belirtilen artlar tayanlarn yllk gelir veya kurumlar vergisi beyannameleri üzerinden hesaplanan verginin yüzde 5i ödenmesi gereken gelir veya kurumlar vergisinden indirilecek.

VERG BORCU OLMAMASI ARTI

ndirimden faydalanabilmek için indirimin hesaplanaca beyannamenin ait olduu yl ile bu yldan önceki son 2 yla ait vergi beyannamelerinin kanuni süresinde verilmi (Kanuni süresinde verilen bir beyannameye ilikin olarak kanuni süresinden sonra düzeltme amacyla veya pimanlkla verilen beyannameler bu artn ihlali saylmaz) olmas gerekecek.

Söz konusu süre içerisinde haklarnda beyana tabi vergi türleri itibaryla ikmalen, resen veya idarece yaplm bir tarhiyat bulunmamas (Yaplan tarhiyatlarn kesinlemi yarg kararlaryla veya 213 sayl Vergi Usul Kanununun uzlama ya da düzeltme hükümlerine göre tamamen ortadan kaldrlm olmas durumunda bu art ihlal edilmi saylmaz) art aranacak.

ndirimin hesaplanaca beyannamenin verildii tarih itibaryla, vergi beyannameleri üzerine tahakkuk eden vergilerin ödenmi olmas gerekecek. Vergi asl (vergi cezalar ile feri alacaklar dahil) 1000 lirann üzerinde vadesi geçmi borç bulunmayacak.

Anlan beyannamenin ait olduu yl ile önceki 4 dört takvim ylnda Vergi Usul Kanununun ilgili maddesinde saylan fiilleri iledii tespit edilenler bu haktan yararlanamayacaklar.

Ana Sayfaya Git