Vergi denetiminde yeni dönem

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin imzasını taşıyan 'Sektörel ve Fonksiyonel Uzmanlaşma Genelgesi' ile vergi incelemelerinde tam anlamıyla uzmanlaşmaya gidilerek, mükelleflerin kendi haklarının bilinci içerisinde hareket etmesi ve öngörülebilir bir inceleme süreci geçirmesi hedefleniyor.

Haberler 21.04.2022 - 01:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HABER MERKEZ

Hazine ve Maliye Bakanl bünyesinde vergi denetimi yapan inceleme elemanlar, 2011 ylnda Vergi Denetim Kurulu çats altnda Vergi Müfettii unvannda birletirildi. Vergi Denetim Kurulu bünyesinde yaplan tüm çalmalar, kayt d ekonomi ve haksz rekabet ile mücadele ederken 2020 ylnda Vergi Denetim Kuruluna verilen görevlerin yerine getirilmesi amacyla, sektörel ve fonksiyonel uzmanlama ile i bölümünün salanmasna yönelik stanbul, Ankara, zmir, Bursa, Antalya, Kocaeli, Adana, Gaziantep ve Konyada dorudan Denetim, Vergi Kaçakçl Denetim, Vergi adeleri Denetim ve Sektörel Denetim Daire Bakanlklar kuruldu. Vergi denetim süreçlerinde kurumsal risk analiz sistemlerinin kurulmas ve uzmanlamann artrlmasyla birlikte; teknolojik imkanlardan, dijital araçlardan, veri bilimi ve yenilikçi analitik becerilerden daha fazla yararlanlarak bu noktada vergi incelemelerinde ileri uzmanlama; verimlilik, etkinlik ve nitelik anlamnda hem mükellefler hem de vergi denetimi açsndan olumlu sonuçlar vererek mükellefleri gönüllü uyuma yönlendirdi.

LER UZMANLAMAYA GEçLYOR

Vergi Müfettileri araclyla denetim yapan Vergi Denetim Kurulu bünyesinde, verimlilik ve etkinliin daha da arttrlmas için uzmanlamann bir sonraki aamasna geçildi. 2020 ylndaki yapsal deiiklikle birlikte, Vergi Denetim Kurulu bünyesinde Daire Bakanlklar baznda sektörel ve fonksiyonel uzmanlama salanarak yürütülen incelemelerde verimliliin ve etkinliin artrlmas yönünde önemli bir adm atlrken bu defa, daire bakanlklar bünyesinde farkl inceleme konular ve sektörler itibaryla ileri uzmanlama yoluna gidilerek, etkin ve alannda uzmanlam ekipler oluturulmaya baland. Yeni süreçle birlikte vergi incelemelerinde tam anlamyla uzmanlamaya gidilerek, mükelleflerin kendi haklarnn bilinci içerisinde hareket etmesi ve öngörülebilir bir inceleme süreci geçirmesi hedefleniyor. Vergi müfettileri araclyla birçok önemli görevi yerine getiren Vergi Denetim Kurulunun vizyonuna uygun olarak oluturulan bu yeni yap ile mükellef haklarnn korunmas ve gözetilmesi konusundaki duyarllk artrlarak daha adil, objektif ve etkin bir çalma anlayna sahip, maliye politikasna daha fazla katk veren, sektörel ve fonksiyonel uzmanlamay salam daha gelimi bir denetim modeli oluturuyor.

Hazine ve Maliye Bakan Nureddin Nebatinin imzasn tayan 18 Nisan 2022 tarihli Vergi ncelemelerinde Sektörel ve Fonksiyonel Uzmanlama Genelgesi ile Vergi Denetim Kuruluna bal Daire Bakanlklar bünyesinde, belirlenecek inceleme konular ve sektörler itibaryla uzmanlam, etkin ve mükellef odakl yeni bir yapya geçi süreci balatlm oldu.

Ana Sayfaya Git