Vergi kanunu neler getirdi?

Vergi kanunlarına ilişkin düzenleme içeren teklif, TBMM Genel Kurulunda yasalaştı

Haberler 16.10.2021 - 11:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

AK Parti milletvekillerinin imzasn tayan ve milyonlarca vatanda ilgilendiren Vergi Usul Kanunu ile Baz Kanunlarda Deiiklik Yaplmasna Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek, yasalat.

Kanuna göre, küçük esnaf olarak ifade edilen ve 850 bin civarnda olan mükellef grubunun kazançlar gelir vergisinden istisna tutulacak.

Sosyal içerik üreticilii ile mobil cihazlar için uygulama gelitiriciliinde kazanç istisnas getirilecek.

Tarmsal destekleme ödemeleri gelir vergisinden istisna tutulacak ve bu ödemelerden herhangi bir vergi kesintisi yaplmayacak.

Elektronik ortamda vergi dairesi kurulabilecek, vergi incelemesi uzaktan yaplabilecek.

ELEKTRONK DEFTER

Yabanc ülkelerde bulunan Türk vatandalarna yaplacak tebligatlar, Gelir daresi Bakanlna gönderilmeksizin, vergi dairesi bakanlklar veya defterdarlklar tarafndan dorudan yurt d temsilciliklerine gönderilecek.

Vergi Usul Kanununa elektronik defter berat ve elektronik muhasebe fii tanmlar eklenecek; mükelleflere, defter ve belgelerini elektronik ortamda ibraz edebilme imkan salanacak.

Banka, ödeme kuruluu ve PTT tarafndan düzenlenen belgeler ile belge düzenleme yükümlülüü bulunmayan kamu kurum ve kurulularnn tabi olduklar dier ilgili mevzuat dahilinde düzenledikleri belgeler, baz durumlarda gider pusulas yerine kabul edilecek.

Kanunla, Enflasyon düzeltmesi, yeniden deerleme oran ve yeniden deerleme bal düzenleniyor.

ENFLASYON DÜZENLEMES

Buna göre, tam mükellefiyete tabi ve bilanço esasna göre defter tutan gelir veya kurumlar vergisi mükellefleri, enflasyon düzeltmesi yapanlar ile kaytlarn TL dnda baka bir para birimiyle tutmalarna izin verilenler hariç, enflasyon düzeltmesi yapma artlarnn gerçeklemedii hesap dönemlerinin sonu itibaryla bilançolarna dahil bulunan amortismana tabi iktisadi kymetlerini ve bunlar üzerinden ayrlm olup bilançolarnn pasifinde gösterilen amortismanlar, kanunla belirlenen artlar dorultusunda yeniden deerleyebilecek.

Belge basmyla ilgili bildirim görevini, belirlenen sürede yerine getirmeyen ya da bildirimi eksik, hatal yapan matbaa iletmecilerine 1400 lira özel usulsüzlük cezas kesilecek.

Dileyen mükellefler, amortisman ilemine, iletme aktifine yeni kaydedilecek iktisadi kymetler için bunlarn kullanma hazr olduu tarihte balayp ve her bir hesap dönemi için kymetin aktifte kald süre kadar, gün esasna göre amortisman ayrabilecek.

Varlk yönetim irketlerine, kurulduklar takvim yl ve bunu izleyen 5 yl süresince uygulanan damga vergisi, harç ve KKDF istisnas sürekli hale getirilecek. Bu irketlere tannan banka ve sigorta muameleleri vergisine ilikin istisna kaldrlacak.

Mükellefler, usulüne uygun çifte vergilendirmeyi önleme anlamas hükümlerine aykr vergilendirilmesi veya bu ekilde vergilendirileceine dair kuvvetli emareler bulunduu iddiasyla anlamann karlkl anlama usulü hükümlerine göre Gelir daresi Bakanlna bavurabilecek.

KONAKLAMA VERGS

Konaklama vergisinin yürürlük tarihi 1 Ocak 2022den 1 Ocak 2023e ertelenecek.

Yatrm izleme ve koordinasyon bakanlklar, (YKOB), Damga Vergisi Kanunu uygulamasnda resmi daire kapsamna alnacak.

Damga Vergisi Kanununda, Ticari ve medeni ilerle ilgili katlar balkl bölümünde yaplan düzenlemelerle, teminatl sermaye piyasas araçlarnn ihracnda ilem maliyetlerinin azaltlmas salanyor. Sermaye Piyasas Kanunu kapsamnda teminat yöneticisinin taraf olduklar dahil olmak üzere, sermaye piyasas araçlarnn ihracna konu teminatlara ilikin düzenlenen makbuz ve katlara damga vergisi istisnas yaplacak.

Kurumlar Vergisi Kanununda yaplan deiiklikle, nakdi sermaye artndan kaynaklanan faiz indirimi müessesesiyle irketlerin sermaye yaps güçlendirilerek, özkaynakla finansman tevik edilecek.

Ana Sayfaya Git