Vergi kayıp ve kaçağı "RADAR"a takılacak

Yeni Ekonomi Programı'nda yer alan hedeflere göre, vergisel işlemlerde uzaktan denetim ve risk bazlı incelemelerin yaygınlaştırılması için Risk Analizi Değerlendirme ve Araştırma Sistemi kurulacak

Haberler 01.10.2020 - 09:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Vergisel ilemlerde uzaktan denetim ve risk bazl incelemelerin yaygnlatrlmas için Risk Analizi Deerlendirme ve Aratrma (RADAR) Sistemi kurulacak. Farkl veri kaynaklarndan edinilen bilgiler RADAR sisteminde toplanacak ve risk senaryolar oluturulacak.

Hazine ve Maliye Bakan Berat Albayrak tarafndan açklanan 2021-2023 dönemine ilikin Yeni Ekonomi Program ile enflasyonun kalc olarak tek hanelere düürülmesi ve kamu maliyesinde mali disiplinin sürdürülmesi hedefleniyor.

YEPte bu hedeflere ulalmas için izlenecek politika ve tedbirler yer ald. YEPten yapt derlemeye göre, kamunun yönlendirdii baz fiyat ve ücretlerde geçmi enflasyon yerine YEP enflasyon hedeflerine göre ayarlamalar yaplacak. Böylece enflasyonda atalet etkisi snrlandrlacak.

Eel mobil sistemi ile petrol fiyatlarndaki olas oynakln enflasyon üzerindeki etkisi bütçe dengesi de gözetilerek snrlandrlmaya devam edilecek.

Mal ve hizmet birim fiyatlarndaki olaand deiimlerin takibi amacyla mal ve hizmet standart kod ve birim ölçüsü bilgilerinin elektronik belgelerde yer almas salanacak. Bu veriler büyük veri ve veri analiz sistemleri üzerinden ilgili kamu kurum ve kurulularnn kullanmna sunulacak, böylece enflasyonla mücadeleye katk salanacak.

THAL ÜRÜNÜN VERGS GÖZDEN GEçRLECEK

Kamu hizmet sunumunun ve idari yapsnn etkinliini artracak ve gereksinimlerini dinamik bir yapda karlayacak program bütçe sistemine 2021 ylnda geçilerek kamu kaynaklarnn verimli kullanlmas temin edilecek.

Devlet Malzeme Ofisinin uluslararas ölçekte öncü bir merkezi satn alma kurumuna dönüümü salanacak. Tbbi cihazlarda deer bazl geri ödeme modelleri ve bununla beraber uygulamaya alnmas planlanan risk paylam modelleri ile kaliteli ürüne ödeme yaplmas ve daha etkin bütçe kullanm salanacak.

Yerli üretimi desteklemek amacyla ithal younluu yüksek ürünlerin vergi oranlar gözden geçirilerek, bu ürünlerin ithalatnn azaltlmasna katk verilecek.

Dijital olarak alnp satlabilen ve transfer edilebilen, dijital bir deeri temsil eden sanal varlklar kullanlarak yaplan ilemlerin vergilendirilmesine yönelik çalmalar sürdürülecek, bu varlklarn suçun finansmannda kullanlmasnn önlenmesine yönelik bir takip mekanizmas kurulacak.

Dijital ekonomik faaliyetlerin tam ve doru ekilde vergilendirilmesi salanacak, matrah andrma ve kar kaydrma kaynakl vergi kayb azaltlacak.

Vergisel ilemlerde uzaktan denetim ve risk bazl incelemelerin yaygnlatrlmas için RADAR sistemi kurulacak. Farkl veri kaynaklarndan edinilen bilgiler RADAR sisteminde toplanacak, risk senaryolar oluturulacak ve modelleme yaplacak.

SOSYAL MEDYA GELRLERNE MERCEK

Elektronik ortamda yaplan ticari faaliyetlerin ve sosyal medya kullanlarak kazanlan gelirlerin vergilendirilmesine yönelik düzenlemeler gözden geçirilecek.

Vergi Denetim Kurulu, 2021 ylnda dijital takip ve risk yaklamyla izlemenin etkinliini artracak.

Finansal istikrara yönelik önlemler kapsamnda da finansal teknolojilerin (Fintek) yaygnlatrlmasna yönelik kapsaml bir strateji doküman ve eylem plan hazrlanacak. Bu alanda yaplan çalmalar tek elden koordineli ekilde yürütülecek. stanbul Finans Merkezi (FM) 2022 ylnda açlacak.

Uluslararas kabul gören faizsiz finans ilkeleri çerçevesinde, sektörün ihtiyaçlarn ve katlmclarn hassasiyetlerini dikkate alan bir katlm finans strateji belgesi oluturulacak.

Ticari bir alacan ödenmemesine bal olarak ortaya çkabilecek kayplarn tazmin edilmesine hizmet eden alacak sigortasnn yaygnlatrlmas salanacak.

hracatçlar ve döviz kazandrc faaliyetlerde bulunan veya imalat sanayi sektöründe faaliyet gösteren iletmeler Hazine Destekli Kefalet Sistemi kapsamnda öncelikli olarak desteklenerek bu kesimlerin kefalet limitlerinden yararlanma oranlar artrlacak.

Yatrmclara sunulan finansal araç çeitliinin artrlmas, dijitalleme seviyesinin yükseltilmesi ve atl varlklarn ekonomiye kazandrlmas için yeni ürün ve hizmetlerin devreye alnmasna yönelik çalmalar sürdürülecek.

Uzun vadeli ve sermaye youn altyap, enerji, sanayi veya teknoloji yatrmlarnn finansmannda sermaye piyasas araçlarndan etkin bir ekilde yararlanlmas için alternatif bir yatrm arac olan proje finansman fonu ve projeye dayal menkul kymet sistemine ilikin uygulama çerçevesi tamamlanacak.

Reel sektör irketlerinin borçlanma arac ihrac yoluyla sermaye piyasalarndan daha fazla yararlanabilmesi için Teminat Yönetim Sözlemesine ilikin yasal altyap oluturulacak.

Ana Sayfaya Git