Vergi muafiyeti memura kazanç

Memur-Sen'den vergi muafiyeti düzenlemesine ilişkin açıklama: "Yeni düzenleme ile kadrolu kamu görevlilerine aylık ortalama 300 lira gibi bir iyileştirme getirmediği, söz konusu iyileştirmenin evli ve çocuklu kamu görevlisinde aylık ortalama 38 lira tutarlarında olduğu görülmektedir"

Haberler 25.12.2021 - 01:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Memur-Sen Konfederasyonu, kamu görevlilerine yönelik vergi muafiyeti düzenlemesinin yansmasnn herkese eit oranda olmadn bildirdi.

Konfederasyondan yaplan yazl açklamada, kamu görevlilerinin asgari ücret tutarndaki gelirleri üzerinden alnan gelir vergisi yükünün kaldrlmas düzenlemesinin Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan tarafndan kamuoyuyla paylald hatrlatld.

Düzenlemenin, dier sabit gelirlilerde olduu gibi kamu görevlileri bakmndan da memnuniyetle karland belirtilirken, Yaplan düzenleme ile asgari ücretin aylk brüt tutarndan içi sosyal güvenlik kurumu primi ve isizlik sigorta primi düüldükten sonra kalan tutara isabet eden ücretlerin gelir vergisinden muaf tutulaca belirtilmitir. Ancak düzenlemeye ilikin açk bir bilgi, veri, kaynak ve örnek kamu maliyesi tarafndan açklanmamtr. deerlendirmesinde bulundu.

Kamu görevlilerinin, statü bakmndan sözlemeli ve kadrolu olarak istihdam edildii, kadrolu kamu görevlileri ile sözlemeli kamu personelinin aylk matrahlarnn birbirinden farkl unsurlar içerdii vurgulanan açklamada, kadrolu-sözlemeli ayrmnn oluturduu farkllklarn, mevzuat içerisinde yaand gibi hesaplama ve veri konusunda da yaand ifade edildi.

Kadrolu kamu görevlilerinin gelir vergisine esas matrah tutarlarnn, sözlemeli kamu görevlisine göre daha düük olduu belirtilen açklamada, unlar kaydedildi:

Kadrolu kamu görevlisinin aylk vergi matrah ortalama 2 bin 300-3 bin lira arasndadr. Bu tutarlar üzerinden hesaplanan gelir vergisi, kamu görevlisinin bekar, evli, ei çalan-çalmayan ve çocuklu olmasna göre deien AG tutarlar üzerinden mahsuplaarak hesaplanmaktadr. Bu itibarla, kamu görevlisinin evli ve çocuu olmas halinde deien AG tutar, gelir vergisinin üstünde kalmakta olup, artan tutar kamu görevlisine ödenmemekteydi.

Yeni düzenleme ile kadrolu kamu görevlilerine aylk ortalama 300 lira gibi bir iyiletirme getirmedii, söz konusu iyiletirmenin evli ve çocuklu kamu görevlisinde aylk ortalama 38 lira tutarlarnda olduu görülmektedir. Dier taraftan; KT personeli, sözlemeli, idari hizmet sözlemeli ve farkl unvanlar altnda istihdam edilen personelin vergi matrahna esas unsurlar, kadrolu kamu görevlisine göre yüksek tutarlarda olmasndan dolay erken aylarda yüzde 20 ve yüzde 27lik vergi dilimlerine girmekte ve muafiyetin maalarna yansmas daha yüksek olmaktadr.

Bu çerçevede, kadrolu ve sözlemeli personele ilikin vergi muafiyetinin maalarda oluturaca art tablolarla ortaya koyuyor, kamuoyunun bilgi karmaasndan kurtulmas için Maliye Bakanln konuya bir an önce açklk getirmeye davet ediyoruz.

- Muafiyet kamu görevlileri tarafndan beklenen art karlamamaktadr

Memur-Sen Konfederasyonu Bakan Ali Yalçn da maalarda farkl artlar salayan vergi muafiyeti tutarlarnn, memura ilave eit zam olarak görülmemesi gerektiini bildirdi.

Yalçn, konuyla ilgili Twitter adresinden yapt paylamda, vergi muafiyeti düzenlemesinin, memurlarda eit ilave art salamadn, muafiyet konusunda kamuoyuna yansyan rakamlarn da gerçei yanstmadn belirtti.

Yalçn, Maalarda (ücretlerde) farkl artlar salayan, vergi muafiyeti tutarlar, asla memura ilave eit zam olarak görülmemelidir. Konfederasyonumuz tarafndan hazrlanan tablolar durumu net bir ekilde ortaya koymakta, muafiyet kamu görevlileri tarafndan beklenen art karlamamaktadr. Ekonomik kayplarn telafisi için ocak maalarna yetiecek ek zam/ilave ödeme yaplmaldr. deerlendirmesini yapt.

Ana Sayfaya Git