Vergi mükelleflerine 4 koldan destek

Gelir İdaresi Başkanı Bekir Bayrakdar, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sürecinde mükelleflerden gelen taleplere ilişkin, "Süreç içinde yapılması gereken düzenlemeler, rahatlatılması gereken alanlar varsa bunların hepsi değerlendirilecek ve gerekli adımlar atılacak." dedi.

Haberler 15.04.2020 - 11:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bayrakdar, Hazine ve Maliye Bakanlna bal Gelir daresi Bakanlnn (GB) Kovid-19 ile mücadele kapsamnda ald tedbirleri anlatt.

Salgnla birlikte ksa sürede çok sayda tedbiri hayata geçirdiklerini belirten Bayrakdar, ilk aamada ksa vadede mükellefleri rahatlatp süreci kolaylatrmaya yönelik tedbirler aldklarn söyledi. Bayrakdar, bu kapsamda, martta verilmesi gereken gelir vergisi ve KDV beyannamelerinin süresinin nisan sonuna ertelenmesi gibi tedbirleri hzla aldklarn anmsatarak, öyle konutu:

kinci aamada salgndan en çok etkilenen mükelleflerimiz için mücbir sebep hali ilan ederek, nisan, mays ve hazirana ilikin muhtasar ve KDV beyanlarn 6ar ay erteledik. 65 ya üstü ve kronik hastal bulunan mükellefler ile çiftçi, berber, kasap, manav, arküteri, eczac, doktor, ayakkab tamircisi, mimar, mühendis, mali müavir, avukat gibi kiilerden oluan yaklak 1,9 milyon gelir vergisi mükellefinin tamam bu kapsamda. çileri Bakanl genelgesiyle faaliyetleri geçici süreyle durdurulan sinema ve tiyatrolar, düün salonlar, kafeteryalar, kraathaneler, çay ocaklar, oyun salonlar ve internet kafeler, gösteri merkezleri, hamam ve saunalar, berber ve kuaförler de mücbir sebep kapsamnda yer ald.

Mücbir sebep kapsamna alnan sektörler belirlenirken üretim ve istihdam kaybnn önüne geçilmesinin de hedeflendiine dikkati çeken Bayrakdar, bu çerçevede ana hatlaryla konaklama, madencilik, salk hizmetleri, inaat, otomotiv, tamaclk, tekstil ve konfeksiyon, yiyecek ve içecek hizmetleri, çelik ve metal sanayisi, perakende ticaret gibi sektörlerin de yer aldn bildirdi.

Bayrakdar, gelir vergisi mükelleflerinin tamamnn yan sra 800 bine yakn kurumlar vergisi mükellefinin 400 binden fazlasnn da bu sektörlerde faaliyette bulunmalar nedeniyle mücbir sebep hükümlerinden yararland bilgisini verdi.

- Kapsamda olup olmadn sorgulama imkan

Bayrakdar, sektörlerin mücbir sebep kapsamnda olup olmadn nasl öreneceine de açklk getirerek, Mücbir sebep kapsamndaki mükellefleri sisteme tanmladk. Gelir vergisi mükellefleri, 65 ya üstü vatandalar ile faaliyetlerine ara verilenlerin durumlar net. Kronik hastal olan vatandalarmz ise nteraktif Vergi Dairesi (VD) üzerinden elektronik bavuru yapabilirler. Mükelleflerimiz ivd.gib.gov.tr adresindeki Mücbir Sebep Durum Sorgusu menüsünden mücbir sebep kapsamnda olup olmadklarn örenebilir. VDye e-Devlet ifresi ile de giri yaplabilir. diye konutu.

Mükelleflerin vergi dairesi kaytlarnda yer alan ve faaliyet alann gösteren NACE kodu olduunu aktaran Bayrakdar, u deerlendirmede bulundu:

Vergi kaytlarndaki ana faaliyet kodlar belirtilen sektörler içinde olan mükelleflerimiz baka bir ilem yapmadan sistemimiz tarafndan yaplan tanmlamayla beyan ve ödeme erteleme imkanndan yararlanabilecek. Fiilen mücbir sebep kapsamnda yer alan sektörde faaliyet gösteren bir iletme, sistemde kaytl ana meslek kodunun farkl olmas nedeniyle mücbir sebep kapsamnda deil gibi görünebiliyor. Bu mükellefler için de kaytlarn düzeltilmesi imkann tanyoruz. Kaytlarda yer alan ana faaliyet kodu fiilen esas faaliyet alanyla uyumlu olmayan mükelleflerimiz, VD araclyla ana faaliyet konusunun deitirilmesine yönelik tevsik edici bilgi ve belgelerle bavuru yapabilecek. Bu bavuru bir komisyon tarafndan kontrol edildikten sonra bavurunun doruluu teyit edilirse mükellefimizin ana faaliyet kodu olmas gereken ekilde düzeltilecek ve bu kod, kapsamdaki sektöre ait ise mükellefimiz beyan ve ödeme ertelemesinden yararlanabilecek. u ana kadar 7 binden fazla bavuru geldi. Onlar deerlendireceiz ve hzl ekilde dönü yaplacak.

Bayrakdar, bu süreçte kuruma gelen yeni taleplere ilikin de Bu süreç çok dinamik. lk etapta mart ay beyannameleri ertelendi, sonra dier ertelemeler geldi. Süreç içinde yaplmas gereken düzenlemeler, rahatlatlmas gereken alanlar varsa bunlarn hepsi deerlendirilecek ve gerekli admlar atlacak. ifadelerini kulland.

Mücbir sebep kapsamnda olup borçlar ertelenen mükelleflerden herhangi bir faiz alnmayacan da vurgulayan Bayrakdar, öyle devam etti:

Bizim ertelemelerimizde kesinlikle hiçbir faiz ve komisyon uygulanmayacak, ekstra maliyet olmayacak. Mükellef nisanda hangi vergiyi ödeyecekse 6 ay sonra da onu ödeyecek, ilave bir yük olmayacak. Her eyi takip ediyoruz. Dinamik bir süreç var ve gerekli yerde müdahalede bulunuluyor.

- Vezne ilemleri yüzde 90 azald

Bayrakdar, salgn nedeniyle mükellefleri, vergi dairesine gitmeden ilemlerini yapabilecekleri VD ve Hazr Beyan Sistemi gibi elektronik uygulamalara yönlendirdiklerini belirterek, Bu uygulamalarla beyan, ödeme ve bavuru gibi hemen hemen tüm ilemler elektronik ortamda gerçekletirilebilir. Vergi ve harç ödemesi bata olmak üzere 148 farkl ilem elektronik ortamda yaplabiliyor. Bu dönemde vezne ilemleri adet olarak yüzde 90 azald. dedi.

Mükelleflerin, VD üzerinden banka ya da kredi kartlar ile vergilerini de kolayca ödeyebileceine iaret eden Bayrakdar, Yakn zamana kadar harç, MTV ya da kira vergisi gibi snrl saydaki vergi kredi kartyla ödenebiliyordu ancak ksa süre önce yaptmz bir deiiklikle 50 bin liraya kadar olan gelir ve kurumlar vergisi, muhtasar, katma deer vergisi gibi temel vergilerin de kredi kartyla ödenebilmesini saladk. deerlendirmesinde bulundu.

- cra takipleri nisan sonuna kadar durduruldu

Bayrakdar, Kovid-19 tedbirleri kapsamnda yaplan yasal düzenlemeyle 30 Nisana kadar tüm icra takiplerinin durdurulduunu anmsatarak, unlar kaydetti:

Bu kapsamda vergi dairelerince de bu süreçte icra takibi yaplmayacak. Bunun dnda borcunu ödemeye gayret gösteren fakat bu dönemde borçlarn ödemede zorlanan mükelleflerimizin taksit talebinde bulunmalar mümkündür. Bu taleplerini elektronik olarak yapabilirler. Biz de bu talepleri ksa süre içinde deerlendirerek yine elektronik ortamda mükelleflerimize dönmekteyiz.

Ana Sayfaya Git