Vergi ödemesi ertelemesinden faydalanacak mükellef grupları belirlendi

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, yeni tip koronevirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle muhtasar (gelir vergisi stopaj) ve KDV ödemelerinin 6 ay erteleneceği mükellef gruplarını belirledi.

Haberler 20.03.2020 - 11:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bakanlktan yaplan duyuruda, çin Halk Cumhuriyetinin Vuhan kentinde ortaya çkan ve birçok ülkeye yaylan Kovid-19 salgnndan dorudan etkilenen mükelleflerin nisan, mays ve haziran aylarnda ödemeleri gereken muhtasar (gelir vergisi stopaj) ve KDV ödemelerinin 6 ay ertelenmesine yönelik gerekli çalmalarn yapld ifade edildi.

Ödemeleri ertelenen mükelleflerin faaliyet alanlarnn ana hatlaryla yer ald duyuruda, bu faaliyet alanlarna yönelik detayl açklamalar ile uygulamaya ilikin esaslarn ise daha sonra duyurulaca kaydedildi.

Duyuruda, mücbir sebep halinden faydalanacak mükellef gruplar u ekilde sraland:

Perakende ticaret ve alveri merkezleri: Market, büfe, bakkal, arküteri, manav, dondurmac, tuhafiye, kasap, inaat malzemeleri sat, küçük ev eyalar ile beyaz eya sat, mobilya sat, ev tekstili, kitap ve krtasiye, gazete ve dergi, ayakkab ve giyim eyas perakende sat, oyuncakç, tbbi ve ortopedik ürünler, eczane, kuyumcu, çiçekçi, pazarclar, balkçlar, pastane ve frnlar, kiisel bakm ve kozmetik ürünlerinin sat vb. her türlü ürünün perakende olarak satna yönelik faaliyetler ile alveri merkezleri ve buralarda perakende sat faaliyetinde bulunanlar.

Demir çelik ve metal sanayisi: Demir, çelik, alüminyum, bakr, kurun, çinko, kalay imalat ile bunlarn imalatçlar tarafndan sat.

Otomotiv: Otomobil, kamyon, kamyonet, otobüs, minibüs, midibüs, traktör, motosiklet, römork, karavan gibi tüm motorlu kara tatlarnn imalat ile toptan ve perakende sat.

Lojistik-ulam: Hava, kara, demir yolu, deniz ve her türlü su yolu ile yaplan her türlü ehir içi ve ehirler aras yük ve yolcu tamacl, otoyol, tünel ve köprü iletmecilii, depolama ve antrepoculuk faaliyetleri, havaalan yer hizmetleri gibi her türlü lojistik ve ulam hizmetleri.

Sinema ve tiyatro faaliyetleri: Tiyatro, opera, bale, sinema, konser gibi her türlü sanatsal faaliyetler.

Konaklama: Otel, motel, pansiyon, tatil köyü gibi konaklama faaliyetleri, tur operatörü ve seyahat acentelii faaliyetleri, rezervasyon hizmetleri gibi her türlü konaklama ve buna ilikin faaliyetler.

Yiyecek ve içecek hizmetleri: Lokanta, kafe, kraathane, kahvehane, çay ocaklar, kantinler, ulam araçlarnda bulunan büfeler gibi her türlü yiyecek ve içeceklerin sunumuna yönelik hizmetler.

Tekstil ve konfeksiyon faaliyetleri: Kuma ve iplik imalat, her türlü pamuktan, yünden, tiftikten, elyaftan ve kumatan mamul ürünlerin imalat ile giyim ve ev tekstili ürünlerinin imalat ile sat gibi her türlü tekstil ve konfeksiyon imalat ve sat.

Etkinlik ve organizasyon: Gösteri, kongre, konferans, ticari fuar ve etkinliklerin organizasyonu ile internet kafe, oyun, düün ve nikah salonu, spor merkezleri gibi yerlerde gerçekletirilen her türlü etkinlik ve organizasyon faaliyetleri.

Ana Sayfaya Git