Vergi’de 31 mayıs krizi

Mükellefler süresi dolacak pek çok vergi için 31 Mayıs hareketliliği yaşıyor

Haberler 31.05.2021 - 10:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Vergi borçlarnn yeniden yaplandrlmas uygulamasnda 3üncü taksitin yarna kadar ödenmesi gerekirken, bu yla ilikin emlak vergisinin ilk taksitinin de ayn sürede ödenmesi önem tayor

Kovid-19 salgnndan etkilenen iletmelere destek amacyla uygulanan KDV indirimlerinin uygulama süresi ile Türk liras mevduatlara uygulanan stopaj desteinin süresi de 31 Maysta bitecek

Borç yaplandrmas taksitinden birinci geçici vergi dönemine ait gelir ve kurum geçici vergi beyannamelerine, emlak vergisinin birinci taksitinden baz sektörlerde uygulanan KDV indirimlerine kadar pek çok vergiye yönelik süreler bugün sona erecek.

Mükellefler, süresi yarn dolacak vergiler için younluk yayor. 7256 sayl Baz Alacaklarn Yeniden Yaplandrlmasna Dair Kanun kapsamnda yaplandrlan borçlarn 3üncü taksit ödeme dönemi 1 Maysta balamt. Bu taksite ilikin ödeme süresi bugün sona erecek.

Ayrca, 7143 Sayl Baz Alacaklarn Yeniden Yaplandrlmasna Dair Kanun kapsamnda yaplandrlan borçlarn 17nci taksit ödeme süresi de ayn gün dolacak.

Ödemeler, nteraktif Vergi Dairesinden veya Gelir daresi Bakanlnn mobil uygulamasndan yaplabiliyor. Bakanln www.gib.gov.tr adresinde yer alan Borç Sorgulama ve Ödeme bölümünden 02.00-23.45 saatlerinde anlamal bankalarn banka kart/kredi kart, yabanc ülkede faaliyet gösteren bankalara ait kartlarla ödeme yaplmas mümkün bulunuyor. Banka hesabndan havale, vergi tahsiline yetkili bankalar, vergi dairesi vezneleri ya da PTT ubeleri araclyla da ödeme yaplabiliyor.

GEçC VERG BEYANNAMELER VERLECEK

Tam kapanma sürecinde gelen talepler ve sokaa çkma uygulamas nedeniyle, 2021 yl 1. Geçici Vergi Dönemine (Ocak-ubat-mart) ait gelir ve kurum geçici vergi beyannamelerinin verilme ve ödeme süreleri de uzatlmt. Buna göre, gelir ve kurum geçici vergi beyannamelerinin verilmesi ile bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin ödeme süreleri yarn gün sonunda dolacak.

Kovid-19 nedeniyle mücbir sebep halinden etkilenip, daha sonra faaliyetlerine yeniden balayan mükellefler için de son ödeme günü geldi. Bu mükelleflerin de ekim-kasm-aralk 2020 dönemine ilikin muhtasar beyannamelerine yönelik vergilerini yarn gün sonuna kadar ödemesi gerekiyor.

2021 ylna ilikin emlak ile çevre temizlik vergilerinin birinci taksit ödeme süreleri de yarn sona erecek.

VERG NDRMLERNN SÜRES DOLACAK

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgnndan etkilenen ekonomik faaliyetlere destek amacyla balatlan vergi indirimlerinin süresi de 31 Maysta dolacak.

Buna göre, i yeri kira stopajlarndan alnan vergi yüzde 20den yüzde 10a düürülmü, i yeri kiralama hizmetlerinde KDV yüzde 18den yüzde 8e indirilmiti. Salgndan en çok etkilenen sektörler dikkate alnarak genel orana tabi yeme-içme hizmetlerinden yolcu tamaclna, konser, fuar ve lunapark giri ücretlerinden düün, nikah, balo ve kokteyl salonlarnda verilen organizasyon hizmetlerine, berberlik ve kuaförlükten bakm ve onarm hizmetlerine kadar pek çok sektörde KDV oran yl sonuna kadar geçici olarak yüzde 18 yerine, yüzde 8e düürülmütü.

Konaklama tesislerinde geceleme hizmetlerindeki yüzde 1lik indirimli KDV oran uygulamas ise 30 Haziran 2021e kadar geçerli olacak.

TÜRK LRASI MEVDUATA TEVKN UYGULAMASI BTECEK

Türk lirasnn deerini korumak, birikimlerin Türk liras cinsinden açlm mevduat ve katlm hesaplarnda tutulmasn salamak ve yastk alt birikimlerin bu hesaplarda deerlendirilmesini tevik etmek amacyla uygulanan Türk liras mevduatlar için stopaj destei uygulamasna ilikin süre de 31 Maysta sona erecek. Türk liras cinsinden hesaplar için geçerli olmak üzere mevduatlar için uygulanacak stopaj oran vadelerine göre, yüzde 15 yerine yüzde 5, yüzde 12 yerine yüzde 3, yüzde 10 yerine yüzde sfr olarak belirlenmiti.

Ana Sayfaya Git