Vergide e-belge için ikinci faz başlıyor

Kağıt ortamında verilen fatura, irsaliye makbuzu ve bilet gibi çok sayıda evrakın elektronik olarak düzenlenmesine yönelik dijital dönüşüm sürecinde ikinci aşama yarından itibaren başlayacak

Haberler 01.07.2020 - 10:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gelir daresi Bakanl, ylbandan itibaren fatura gibi belgeler için e-dönüüme geçerken, bu sürecin ikinci aamas da yarndan itibaren balayacak. Bu kapsamda, sinemalar ve akaryakt sektörü iletmelerinin elektronik fatura düzenlemesi zorunlu olacak.

Gelir daresi Bakanl, geçen yl yapt düzenlemelerle 1 Ocak 2020 ve sonras dönemlerde mükellef gruplar ile sektörler itibaryla e-belge uygulamalarna geçilmesini kararlatrmt. Baz mükellefler de brüt sat haslatlarna göre bu uygulamalara geçi yapyor.

2018 hesap dönemi brüt sat haslat (veya satlar ile gayrisafi i haslat) 10 milyon lira ve üzerinde olan mükellefler, 1 Ocaktan itibaren e-fatura uygulamasna geçerken, 2018 veya 2019 hesap dönemleri brüt sat haslat 5 milyon lira ve üzeri olan mükellefler için ise zorunluluk yarn balayacak.

Akaryakt ürünlerinin imali, ithali, teslimi gibi faaliyetleri nedeniyle Enerji Piyasas Düzenleme Kurumundan (EPDK) bayilik lisans dahil lisans alan mükellefler de yarndan itibaren e-fatura kapsamnda olacak. Alkollü içecek, gazoz ve meyve suyu ile tütün ürünlerini imal ve ithal edenlerin de e-faturaya geçii zorunlu olacak.

- Pek çok sektör e-irsaliyeye geçecek

e-Dönüüm çalmalar kapsamnda e-irsaliye uygulamasna da geçilecek. Buna göre, EPDKden lisans alan mükellefler, tütün ürünleri, alkollü içecek, gazoz ve meyve suyu üreticileri ve ithalatçlar, maden üretimi faaliyetinde bulunanlar, eker imali gerçekletirenler, demir ve çelik sektörü temsilcileri, gübre üreticileri gibi çok sayda gerçek ve tüzel kii, 1 Temmuz itibaryla e-irsaliye uygulamas kapsamna girecek.

e-Fatura uygulamasna geçmek zorunda olan mükelleflerden, müstahsil makbuzu düzenleme zorunluluu bulunanlar da yarndan itibaren e-müstahsil makbuzu uygulamasna balayacak.

- Sinemalar e-bilete geçecek

Yerli ve yabanc film gösteriminde bulunan sinema iletmeleri de yarn e-bilet uygulamasna geçi yapacak. 1 Temmuzdan sonra faaliyete balayanlar da bu ay izleyen 4üncü ayn bana kadar uygulamaya dahil olacak.

hracat ilemlerinde de e-fatura uygulamasna geçilecek. Buna göre, Türkiyede ikamet etmeyenlere özel fatura ile yaplan bavul ticareti kapsamndaki satlar açsndan yarndan itibaren e-fatura düzenlenmesi gerekecek.

Öte yandan, elektronik ticaret ortamn salayan arac hizmet salayclar, internet ortamnda gerçek ve tüzel kiilere ait gayrimenkul, motorlu araç vastalarnn satlmasna veya kiralanmasna ilikin ilanlar yaynlayan internet sitelerinin sahipleri veya ileticileri ile internet ortamnda reklamlarn yaynlanmasna araclk faaliyetinde bulunan internet reklamcl hizmet araclarnn da yarna kadar e-faturaya geçme zorunluluu bulunuyor. Faaliyete yeni balayan mükellefler ise ie balama tarihinden itibaren 3 ay içinde hazrlklarn tamamlayarak e-faturaya geçecek.

Ana Sayfaya Git