Vergide kanundan vazgeçene indirim!

Vergi ve cezalara ilişkin ortaya çıkan ihtilafların yargı aşamasında da mükelleflerin tercihlerine bağlı olarak sonlandırılması amacıyla vergi sistemine "kanun yolundan vazgeçme" müessesesi eklendi. İstinaf veya temyiz başvuru süresi içerisinde kanun yolundan vazgeçilmesi halinde, vergi ve cezalar indirimli tahakkuk edecek.

Haberler 21.02.2020 - 09:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kanun yolundan vazgeçme müessesesiyle mükelleflerin ödeyecei vergi ve cezalarda indirim yaplacak. Hazine ve Maliye Bakanlndan yaplan açklamaya göre, vergi ve cezalara yönelik ihtilaflarn hzl bir ekilde çözülmesine imkan veren kanun yolundan vazgeçme müessesesi yürürlüe girdi.

7194 sayl kanunla Türk vergi hukuku uygulamasna dahil edilen ve 2020 yl bandan itibaren uygulanmakta olan kanun yolundan vazgeçme müessesesine ilikin usul ve esaslarn belirlendii Vergi Usul Kanunu Genel Teblii, Resmi Gazetede yaymland.

Yaplan vergi tarhiyatlar ile kesilen vergi cezalarna ilikin ihbarnamelerin tebli edilmesini takiben mükellefler, yasal haklar çerçevesinde yarg sürecine gerek kalmakszn uzlama ve cezada indirim gibi idari müesseseleri tercih edebildii gibi bu vergi ve cezalara kar dava açmay da seçebiliyor.

VERGDA KANUN YOLUNDAN VAZGEçME

Günün deien koullar, yarglama sürecinin sonuçlanmasn beklemeksizin tarhiyat ve cezalara ilikin uyumazlklarn yarglama aamasnda da çözümlenmesini ve böylece idare ile mükellefler arasnda tarhiyat ve cezalara ilikin çözüm ve uyumun her aamaya yaylmasn salayacak bir müesseseye olan ihtiyac artrd. Bu çerçevede vergi ve cezalara ilikin olarak ortaya çkan ihtilaflarn yarg aamasnda da mükelleflerin tercihlerine bal olarak sonlandrlmas, yarg mercilerinin i yüklerinin azaltlmas ile uyumazlk konusu vergi ve cezalarn müessese kapsamnda tahakkuku ve tahsilinin etkin bir ekilde salanmas amacyla kanun yolundan vazgeçme müessesesi hayata geçirildi.

Mükellefler, vergi/ceza ihbarnamesine kar süresinde açtklar davalara ilikin olarak vergi mahkemesince verilen ve istinaf yolu açk kararlar ile bölge idare mahkemesince verilen temyiz yolu açk kararlar için kanun yolundan vazgeçme talebinde bulunabilecekler. Söz konusu mahkemelerin istinaf/temyiz yolu kapal nihai nitelikteki kararlar ile bu mahkemelerin daha önceki kararlarnn Dantay tarafndan bozulmas sonras verdikleri kararlar için kanun yolundan vazgeçme bavurusu yaplamayacak.

Mahkeme tarafndan vergi ve cezann tamamnn onaylanmasna karar verilmesi ve mükellefin kanun yolundan vazgeçmesi durumunda, cezann yüzde 25inin tahsilinden vazgeçilerek verginin tamam ile cezann yüzde 75inin ödenmesi suretiyle uyumazlk sonlandrlabilecek.

Mahkemenin vergi ve cezay iptal etmesi ve mükellefin kanun yolundan vazgeçmesi halinde, cezann tamam ile verginin yüzde 40nn tahsilinden vazgeçilip verginin kalan yüzde 60 tahsil edilecek.

MÜKELEFLERE NDRM GETRLECEK

Mükelleflerin vergi asl dava konusu edilmeyen veya itirak kaynakl vergi ziya cezas ya da usulsüzlük veya özel usulsüzlük cezalarna ilikin olarak dava açmalar ve dava sonucunda kanun yolundan vazgeçmeleri durumunda, mahkeme tarafndan kaldrlan cezann yüzde 25inin, onaylanan cezann ise yüzde 75inin ödenmesiyle uyumazlk sonlandrlabilecek.

Dier taraftan, kanun yolundan vazgeçme talebi sonras hesaplanan vergi ve cezalarn tamamnn gecikme faiziyle 1 ay içinde ödenmesi durumunda, söz konusu vergi (mahkeme tarafndan onaylanan ksm için indirim yaplmaz) ve cezalarn yüzde 20si daha indirilecek. Bir baka ifadeyle 1 ay içinde ödeme yaplmas durumunda yüzde 20 ilave indirim söz konusu olacak.

Kanun yolundan vazgeçme bavurusuna ilikin dilekçenin, istinaf veya temyiz süresi içinde dava konusu edilen ihbarnameyi düzenleyen vergi dairesine verilmesi ve bu dilekçeye mahkeme kararnn tebli tarihini gösteren belgenin de eklenmesi gerekiyor.

Mükelleflerin yaptklar bavuru vergi dairesi tarafndan incelendikten sonra koullar salayanlar için gereken ilemler gerçekletirilecek.

Ana Sayfaya Git