Vergide yeni dönem!

Hazine ve Maliye Bakanlığı, enflasyonla mücadele kapsamında vergi sisteminde önemli bir değişikliğe gidiyor. Gelir İdaresi Başkanlığı'nca yürütülen çalışmayla Avrupa Birliği ülkelerinde olduğu gibi enflasyonist yönü yüksek nispi vergileme ağırlıklı modelden asgari maktu ağırlıklı modele geçiliyor.

Haberler 07.01.2021 - 00:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mevcut sistemde bir üründe fiyat art olduunda vergi de artyor, bu nedenle maliyet enflasyonu yükseliyor. Yeni modelle hem gelirde istikrar salanacak hem de enflasyon basks azalacak.

EKONOMDE YEN REFORMLAR: LK ADIM VERGLER

Gelir daresi Bakan Bekir Bayrakdar, Vergi düzenlemesi makroekonomik reformlar kapsamnda yaplyor. Enflasyonla mücadele kapsamnda AB ülkelerinde olduu gibi asgari maktu arlkl modele geçiyoruz. Zam olunca daha çok vergi alnyor. Bu uygulamayla gelirler açsndan daha istikrarl bir modele geçiliyor, bir taraftan da uzun vadede enflasyonist baskdan kurtulmu oluyoruz. dedi.

VERG ORANLARINA YENDEN DÜZENLEME KARARI

Matrah ve vergi oranlarnn yeniden düzenlenmesi, dorudan vergilerin gelirler içindeki paynda artn salanmas da planlanyor. Etkinlii olmayan istisna, indirim, muafiyetler kaldrlacak. Bir sonraki admda gelir ve kurumlar vergileri tek yasada birletirilerek, maktu vergilerin fiyatlar genel seviyesindeki deiime göre artrlmas hedefleniyor.

Vergiye uyum maliyetlerini azaltan, uyumazlklarn ksa sürede çözen ve vergi cezalarnn gönüllü uyumu artracak yasal düzenlemeler yaplacak. Vergisel tevikler ekonomik ve sosyal etkileriyle birlikte deerlendirilecek. Vergi yükü ve gelir tahminlerine yönelik genel ve sektörel analizler yaplacak.

NSP VE MAKTU VERG NEDR?

Nispi vergi çalandan kesilen gelir vergisi gibi orana dayal olarak, maktu vergi ise mükellefler arasnda ayrm yapmadan farkl oranlarda deil herkesten eit olarak alnan vergi. Geçen ay yaymlanan kararla sigara üzerinden alnan nispi vergi yüzde 67den 63e düürüldü. Sigara üzerinden alnan maktu ve asgari maktu vergiler sabit tutuldu.

SGARA çENLER ÖRNE

Yaplan düzenleme ile sigarada fiyat artna gerek kalmad. Eer nispi oran düürülmeyip, maktu vergiler artsayd enflasyona etkisi 50-100 baz puan arasnda olacakt. Asgari maktu, sigara tüketicilerinin daha ucuz sigara tercih etmesi halinde vergi tahsilatn garantiliyor. Nispi vergi ise yüksek fiyattan satlan sigaralardan oransal vergi alnmasn salyor.

Ana Sayfaya Git