Vergiler 5-10 kat arttı

Değerli Konut Vergisi'nde ikinci taksit ödemesi yaklaşıyor. Konutun değeri 5.2 milyon lirayı aşan yerlerde "Değerli Konut Vergisi" ödenmesi zorunlu oluyor.

Haberler 26.07.2021 - 10:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bina vergi deeri 5 milyon 227 bin liray aan mesken nitelikli tanmazlar baka bir ifadeyle lüks konutlar ilgilendiren bu verginin beyannameleri ubat itibaryla alnd ve ilk taksit ödemeleri tamamland. Austos ay itibaryla bu verginin ikinci taksit ödemeleri balyor.

TEK KONUTA MUAFYET

Rayiç deeri 5 milyon 227 bin liray aan tüm konutlar bu verginin kapsamna giriyor. Türkiye genelinde DKVnin kapsamna giren yaklak 150 bin mülk olduu tahmin ediliyor. Deeri ne olursa olsun tek konut vergiden muaf. Birden fazla evi olanlarn da en düük deere sahip olan evi muafiyet artlarndan yararlanyor.

MÜTEAHHTE DEVR ARTI

Müteahhitler ise henüz sat ve devrini yapmad yeni ina edilen konutlar için bu vergiden muaf. Bu muafiyet haklar, arsa karl inaat ilerinde sözleme gerei taahhüt iini üstlenen müteahhide kalan tanmazlar için de geçerli. Söz konusu tanmazlarn kiraya verilmesi veya sair surette kullanlmas durumunda muafiyet düecek.

EVM SATTIM NE YAPACAIM?

DKVde vergi, yllk olarak tahakkuk ettiriliyor. Örnein ilk taksiti ubatta ödediniz ve evinizi nisan aynda sattnz. Austos aynda ödenecek taksitin de mükellefi siz oluyorsunuz. Takip eden ylda evin yeni sahibi yeni beyanname veriyor

YEN DEERLERE DKKAT! 5-10 KAT ARTI OLDU

Deerli Konut Vergisi hesaplanrken Emlak Vergisi Kanununun 29uncu maddesine göre belirlenen Emlak Vergisine esas bina vergi deeri dikkate alnyor. Bu yl takdir komisyonlar topland ve Emlak Vergisinde 2022-2025 için geçerli olacak yeni deerleri belirledi. Komisyonlardan çou yerde 5, 10 kata varan art kararlar çkt. Bu artlar, Deerli Konut Vergisi mükelleflerinin ödeyecei bedeli ve mükellef saysn da etkileyecek.

TRAZ EDLEBLR

Tanmazn vergi deerinin 5 milyon 227 bin liray amas halinde, takip eden yln bandan itibaren DKV mükellefiyeti balyor. Yeni deerler 2022den itibaren geçerli olaca için önümüzdeki yl yeni emlak deerlerini kontrol edip vergi kapsamna girilip girilmedii kontrol edilmeli. Yeni bedellere itiraz etmek için ise vergi mahkemelerine 7 Eylüle kadar dava açlabilir.

ÖDEMELER NEREYE?

Deerli Konut Vergisi, mesken nitelikli tanmazn bulunduu yerdeki yetkili vergi dairesine ödenir. Vergiyi zamannda ödemeyen, artlarn tamad halde muafiyetten yararlananlar ile muafiyetten yararlanma artlarn kaybetmesine ramen bu deiiklii bildirmeyen mükelleflerden alnmas gereken vergi, cezal olarak ve gecikme faiziyle alnyor.

NASIL HESAPLANIR?

Deerli Konut Vergisi için evin deeri hesaplanrken Emlak Vergisi Kanununun 29uncu maddesine göre belirlenen emlak vergisine esas bina vergi deeri dikkate alnyor. Bu rakama her yl yeniden deerleme oran ekleniyor. 2021 için uygulanan yeniden deerleme orannn (yüzde 9.11) yars (yüzde 4.55) eklendiinde bu yl için ortaya çkan rakamlar öyle:

- 5 milyon 227 bin TL ile 7 milyon 841 bin TL arasnda olanlar, 5 milyon 227 bin TLyi aan ksm için binde 3,

- 10 milyon 455 bin TLye kadar olanlar 7 milyon 841 bin TLsi için 7 bin 842 TL, fazlas için binde 6,

- 10 milyon 455 bin TLden fazla olanlar 10 milyon 455 bin TLsi için 23 bin 526 TL, fazlas için binde 10.

HER YIL BEYANNAME

2021 yl için DKV beyannameleri ubat aynda verildi. Ancak mükelleflerin unutmamas gereken bir detay var. Takip eden yllar için yllk olarak beyanname verilecek. Mükellefler beyannamelerini, konutun bulunduu belediyeden alnan bina vergi deerini gösteren belgeyi ekleyerek, ilgili yln ubat aynn 20nci günü sonuna kadar tanmazn bulunduu yerdeki vergi dairesine verebiliyor. Vergi dairesine gitmeden e-beyanname eklinde de göndermek mümkün.

HANG ARTLARDA VERLMEZ?

- Yanan, yklan, tamamen kullanlmaz hale gelen veya vergiye tabi iken muaflk artn kazanan mesken nitelikli tanmazlardan dolay mükellefiyet, bu olaylarn vuku bulduu tarihi takip eden taksitten itibaren sona erer.

- Konutun bina vergi deeri daha sonraki yllarda vergi tutarnn altnda kalrsa bu durum belgeleriyle birlikte ilgili vergi dairesine bildirilerek, ilgili yla ilikin beyanname verilmez.

MALKLER SORUMLU

Deerli Konut Vergisini tanmazn maliki öder. Mesken nitelikli tanmaz üzerinde intifa hakk varsa vergi, bu hakkn sahibi tarafndan ödenir. Mesken nitelikli tanmazn maliki veya intifa hakk sahibi yoksa malik gibi tasarruf edenler vergiyi ödemekle mükelleftir. Bir mesken nitelikli tanmaza payl mülkiyet halinde malik olanlar, hisseleri orannda mükellef olurlar. Elbirlii mülkiyette ise malikler vergiden müteselsilen sorumludurlar.

Ana Sayfaya Git