Verginin şampiyonu bordrolu çalışan!

Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Tonbul: "Gerçek vergi şampiyonu bordrolu çalışanlar"

Haberler 13.11.2019 - 10:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Memur-Sen Genel Bakan Yardmcs ve Enerji Bir-Sen Genel Bakan Hac Bayram Tonbul, 2018de çalanlardan ve iverenlerden alnan vergiler kyaslandnda gerçek vergi ampiyonunun bordrolu çalanlar olduu görülüyor. dedi.

Tonbul, elektrik, doal gaz, çay, eker ve ulam gibi kalemlere yaplan zamlar anmsatarak bu zamlarn yannda yaplan vergi artlarn, vatandalarn srtndaki yükü artrdn iddia etti.

Gelir vergisi, emlak vergisi, KDV, ÖTV, MTV gibi birçok vergi çeidinin memurlar olmak üzere vatandalarn alm gücünü iyice zayflattn ifade eden Tonbul, öyle konutu:

2018de çalanlardan ve iverenlerden alnan vergiler kyaslandnda gerçek vergi ampiyonunun bordrolu çalanlar olduu görülüyor. Maliye, büyük irketlerden tahsil edemedii, indirime ve yaplandrmaya götürdüü milyarlarca liralk vergi alacandan doan aç ücretlilerin maandan kapatmaya çaltkça vergi adaletsizliine olan tepkiler artacak. Vergisi maandan hatta 2,26 liralk fazla çalma ücretinden bile dorudan kesilen, vergi affna veya indirimine tabi tutulmayan ve devletin vergi gelirlerinde önemli pay oluturan kamu görevlileri, ar vergi yükünden rahatszdr.

- Memurun maa, alm gücünü yitiriyor

Yüzde 22,58 olarak açklanan yeniden deerlendirme orannn, enflasyonun ve toplu sözlemedeki zammn oldukça üzerinde olduuna dikkati çeken Tonbul, unlar kaydetti:

Açklanan yüzde 22,58lik yeniden deerleme oran ve 10 aylk enflasyonun 10,59 olarak açklanmas kamu görevlilerinin toplu sözlemede 2019 için elde ettii 4+5lik zammn eridiinin tasdikidir. Her ne kadar maliye kesiminden enflasyon düüyor denilse de memurun ald maa, enflasyon ve vergiler karsnda alm gücünü yitiriyor. Devlet, toplu sözlemede 2020 için kakla verdii yüzde 4+4lük art, yüzde 22,58lik yeniden deerleme oran kepçesiyle geri almamal. Son 3 yldaki enflasyonla memurun maa hzla erimeye devam ederken memurumuzu enflasyona ezdirmedik söylemi gerçekliini yitirdi.

- ehir dna çkan memur 40 lirayla kaç öün yemek yiyebilecek?

Tonbul, anayasada herkesin maddi gücüne göre vergi ödemekle yükümlü olduu maddesine dikkati çekerek, Geçen yl olduu gibi gelir vergisi dilimlerinde art oranlarnn yeniden deerleme oranndan daha düük tutulmas gibi bir durumun bu yl da tekrar etmesi halinde, toplumda vergi adaletsizliine olan inanc artracaktr. Bu da ekonomik ve sosyal dengeyi zora sokmaya devam edecektir. dedi.

Kamu görevlilerine yeme, içme, yol ve konaklama gibi masraflarn karlamas için ödenen harcrah tutarlarnn kadro derecesi 1-4 arasnda olanlar için 2020 için yüzde 8,78 artrlarak 43,35 lira olarak ödeneceini belirten Tonbul, unlar söyledi:

Görev icab ehir dna çkan bir memur günlük 40 lirayla kaç öün yemek yiyebilecek? Ulamn ve konaklama ihtiyacn bu miktarla nasl karlayabilecek? Memur, masraflar nasl karlayacana deil, iine odaklanmal. Fakat verilen miktarlar ve piyasa fiyatlarn karlatrdmzda görüyoruz ki memurlar aradaki fark bizzat cebinden ödemeye mahkum oluyor.

Ana Sayfaya Git